Μεταφορικό Ισοδύναμο: Απλοποιούνται ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες

Mε στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών για τη χρήση του μέτρου Μεταφορικού Ισοδύναμου που εφαρμόζεται από 1ης Ιουλίου σε 49 νησιά της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός αποφάσισε την τροποποίηση στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος αφορούν τις επιχειρήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας, από την προσεχή Δευτέρα 29 Οκτωβρίου δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική η ανάρτηση παραστατικών μεταφοράς με ψηφιακή μορφή από τις επιχειρήσεις, ούτε και η αναγκαιότητα καταχώρησης των θαλάσσιων διαδρομών για τις μεταφορές εμπορευμάτων.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο μέτρο από τη Δευτέρα θα είναι υποχρεωμένες να καταγράψουν στην πλατφόρμα τα βασικά στοιχεία των παραστατικών και μόνο σε περίπτωση που περιληφθούν στο δείγμα διοικητικού ελέγχου, να αποστείλουν αντίγραφα αυτών. Η διευκόλυνση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο, αναμένεται να μειώσει στο μισό τον χρόνο ολοκλήρωσης της αίτησης χρηματοδότησης αλλά και να εκμηδενίσει το όποιο οικονομικό κόστος θα επιβάρυνε ίσως τις επιχειρήσεις για την ψηφιοποίηση των παραστατικών.

Να σημειώσουμε εμείς ότι από την Πέμπτη 4/10/2018, οι επιχειρήσεις των νησιών υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα σχετικά παραστατικά (τιμολόγια, κα.), που αποδεικνύουν τα έξοδά τους για τη μεταφορά από και προς το νησί αγαθών και υλικών, για το διάστημα Ιούλιος 2018 - Σεπτέμβριος 2018. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου 2018, ενώ η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων, μετά την οριστικοποίηση υποβολής από κάθε επιχείρηση και τον τυπικό έλεγχο από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ).

Σημειώνεται ότι το μέτρο βρίσκεται ακόμα στην πιλοτική εφαρμογή του καθώς, όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, στόχος είναι το 2019 να ενταχθούν στο μέτρο όλα τα νησιά της χώρας, εκτός από την Κρήτη, την Εύβοια και τη Λευκάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News