Μεταφορικό Ισοδύναμο: Είσαι επιχείρηση σε νησί; Ανοιξαν οι ...αιτήσεις

Αρχές Σεπτεμβρίου και είχε γίνει γνωστό ότι μπήκαν οι υπογραφές σε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενίσχυση με 75 εκατομμύρια ευρώ μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο σύνολο των νησιών και στα πλαίσια της δράσης "Μεταφορικό Ισοδύναμο 2020"....  Στο πλαίσιο της Δράσης προβλέπεται η χρηματοδότηση 7.248 ΚΑΔ κρίσιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για το σύνολο των νησιών της χώρας, ενώ για την Κρήτη – για πρώτη φορά – προβλέπεται η έναρξη επιλεξιμότητας για 2.148 κατηγορίες ΚΑΔ που συνδέονται με τομείς οικονομικής δραστηριότητας με ανάγκη ενίσχυσης του μεταφορικού κόστους. Όπως είχε δεσμευτεί ο Γιάννης Πλακιωτάκης, η ΚΥΑ έχει αναδρομική ισχύ για επιλέξιμα παραστατικά από 1/1/2020.

Και σήμερα έχουμε τη συνέχεια...  Κι αυτό γιατί "άνοιξαν» οι αιτήσεις χρηματοδότησης νησιωτικών επιχειρήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2020, μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Για να συμμετέχει μια επιχείρηση στην Δράση (προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να πληρεί τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να έχει την έδρα της σε ένα από τα νησιά της επικράτειας που προβλέπονταιμ από το ν.4551/2018
  • Να διαθέτει τουλάχιστον έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ
  • Να έχουν κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία διαχειριστική χρήση
  • Να είναι ενεργεές κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής
  • Να είναι εγγεγραμμένες σε νησιωτικό επιμελητήριο.

Επιλέξιμη δαπάνη είναι το κόστος θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς τα νησιά, το οποίο τεκμηριώνεται από τα απαραίτητα παραστατικά τιμολόγησης. Η διάρκεια επιλεξιμότητας ορίζεται από 1/1/2020 έως 31/12/2020 με αναδρομική ισχύ.

Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου επιχειρεί να εναρμονίσει το υψηλό κόστος μετακίνησης εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων, επομένως θεωρούνται επιλέξιμες οι δαπάνες μεταφοράς προϊόντων για τις νησιωτικές επιχειρήσεις.

Το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ) θα αποδίδεται στις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στα νησιά και είναι εγγεγραμμένες στο αντίστοιχο νησιωτικό επιμελητήριο. Tο μέτρο αφορά τους κλάδους εμπορίου-μεταποίησης-τουριστικών καταλυμάτων. Το Α.ΝΗ.ΚΟ είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Η αίτηση συμμετοχής και χρηματοδότησης των δικαιούχων γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (http://metaforikoisodynamo.gr/)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News