Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχεται και για τα προϊόντα της Κρήτης

Σε κοινή σύσκεψη που είχαν σήμερα βουλευτές της Κρήτης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, ανακοινώθηκε η απόφαση της Κυβέρνησης να εντάξει τις επιχειρήσεις της Κρήτης από 1/7/2019 στο ισοδύναμο μεταφορικό κόστος για τις θαλάσσιες μεταφορές προϊόντων της Κρήτης.

Το μέτρο θα αφορά σε πρώτο χρόνο προϊόντα παραγόμενα στην Κρήτη και θα αφορά την μεταφορά τους έως τα χερσαία λιμάνια. Αναφέρεται σε γεωργικά, κτηνοτροφικά κλπ. προϊόντα που θα διακινούνται με ετήσιο τζίρο έως 40 εκατομμύρια. Η εκτιμώμενη ετήσια δαπάνη θα ανέλθει στα 70 εκατομμύρια.

Ο αρμόδιος υπουργός, Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφερόμενος στην κίνηση αυτή ανέφερε «Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των επιβατών για την Κρήτη, με βάση τις αντίστοιχες τιμές του ΚΤΕΛ είναι στο ίδιο επίπεδο και χαμηλότερες, άρα και να ενταχθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στο Μεταφορικό Ισοδύναμο σημαίνει απλά ότι οι επιβάτες δεν θα παίρνουν κάποια επιστροφή. Η ακτοπλοϊκή όμως, μεταφορά των προϊόντων είναι αυξημένη, ίσως όχι όσο στον Αη Στράτη ή στη Μυτιλήνη, αλλά είναι αυξημένη. Είναι πιθανό να μην φτάσουμε στο 40% της αποζημίωσης αλλά στο 20 ή στο 30%. Για τον λόγο αυτό και σε συνεννόηση με τα Επιμελητήρια, αναμένουμε τα ακριβή στοιχεία που αφορούν τα μεταφερόμενα προϊόντα, προκειμένου από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις της Κρήτης στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, και αυτό αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης. Διότι εμείς δεν κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στους πολίτες και εφαρμόζουμε νησιωτικές πολιτικές, οι οποίες θα ωφελούν και τον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας. Γιατί εμείς επιδιώκουμε την ουσιαστική ανάπτυξη των νησιών μας».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος όλοι οι βουλευτές που κατέθεσαν την σχετική τελευταία ερώτηση για την επέκταση του μεταφορικού  ισοδύναμου στην Κρήτη, δηλαδή οι Βάλια Βαγιωνάκη, Σωκράτης Βαρδάκης, Σπύρος Δανέλλης Νίκος Ηγουμενίδης, Εμμανουήλ Θραψανιώτης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενώ επίσης παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥγείαςΠαύλος Πολάκης, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού Γιάννης Σαλούστρος και ο εκπρόσωπος του Υπουργού ΕνέργειαςΓιώργου Σταθάκη Ναπολέων Ξιφαράς.