Μία ντουζίνα νησιά για πώληση

Η Ελλάδα είναι γνωστή παγκοσμίως για τα χιλιάδες νησιά της. Ένας αριθμός που δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ των 1.200 και 6.000. Κατά καιρούς έχει ακουστεί πως τα ελληνικά νησιά βγαίνουν προς πώληση και πριν από έναν χρόνο, η ιστοσελίδα Βusiness Insider με ανάρτηση της έκανε λόγο για έναν κτηματομεσίτη ονόματι Knight Frank ο οποίος ισχυριζόταν πως μέσα στα επόμενα χρόνια πρόκειται να πωληθούν πολλά ελληνικά νησιά, τα οποία θα βοηθήσουν να ανακάμψει η οικονομία της χώρας. Φιλοξενούσε και δήλωσή του που ανέφερε «Εάν η ελληνική κυβέρνηση βρεθεί σε απελπιστική κατάσταση, μπορεί να πουλήσει μερικά απ’ τα νησιά της και να αυξήσει τα έσοδα της χώρας κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ, που χρειάζονται για να κατευνάσει τους πιστωτές της»..Και το πιο εντυπωσιακό αυτής της ιστορίας; Αρκετά από τα νησιά αυτά είναι φτηνότερα κι απ’ τον να αγοράσει κανείς ένα σπίτι στο Τσέλσι του Λονδίνου (!!!)

Σήμερα, ο διαδικτυακός ιστότοπος Private Islands Online επανέρχεται με μια ντουζίνα (12) ιδιωτικά ελληνικά νησιά και δύο μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις έχουν βγει στο σφυρί και πωλούνται έναντι λίγων εκατομμυρίων ευρώ. Στην περιγραφή δε που κάνει αναφέρει «Τα ελληνικά νησιά θεωρούνται το απόλυτο σύμβολο κοινωνικής θέσης αλλά στην πραγματικότητα είναι προσιτά ως προς την τιμή τους καθώς κοστίζουν λιγότερο από την αγορά ενός σαλέ στο Άσπεν του Κολοράντο (ΗΠΑ), ή από ένα ρετιρέ στο Κολωνάκι, ή ενός καλού οικοπέδου στην Άπω Ανατολή».

Αρκετά από αυτά, πάντως, αναζητούν αγοραστή εδώ και αρκετά χρόνια και δεν βρίσκουν. Ίσως λόγω του φόβου ενδιαφερομένων επενδυτών για τα εμπόδια που θα βρουν στην έκδοση οικοδομικών αδειών (ακόμη και 32 άδειες χρειάζονται), όπως έχει δείξει η εμπειρία.... Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν από έναν χρόνο ο Τζόνι Ντεπ βρέθηκε να είναι ιδιοκτήτης νησιού ενώ η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία είναι αυτή της …Κύθνου όπου οι ξένοι μπέρδεψαν το νησί των Κυκλάδων με αγροτεμάχιο που φέρει το ίδιο όνομα και έγραφαν ότι πωλείται ή νοικιάζεται μαζί με τους κατοίκους έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ (!!!)

Ανάμεσά τους είναι και νησιά από τις Κυκλάδες. Και δεν μιλάμε για την …Κύθνο. Αναφερόμαστε κυρίως στο Κάτω Αντικέρι και την Καρδιώτισσα. Το πρώτο βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αμοργού και έχει κατά καιρούς προκαλέσει το ενδιαφέρον ουκ ολίγων αγοραστών ενώ το δεύτερο είναι ανάμεσα σε Σίκινο και Φολέγανδρο και προκαλεί επενδυτές λόγω του πλούσιου βυθού που είναι κατάλληλος ακόμη και για θαλάσσιο πάρκο ή κέντρο ωκεανογραφικών μελετών. Έχει απολύτως καθαρούς τίτλους που είναι το μεγάλο όπλο στην αγορά…

Δείτε τα...

1. Nησί Πάτροκλος. Ο Πάτροκλος ή Γαϊδουρονήσι είναι νησί στο Σαρωνικό κόλπο, στο δρόμο για το Σούνιο, μεταξύ των οικισμών Θυμάρι και Λεγραινά. Βρίσκεται κοντά στην ακτή, σε απόσταση 850 μέτρων. Η έκτασή του είναι περίπου 2.500 στρέμματα. Τιμή: διαπραγματεύσιμη.

2. Στρογγυλό. Το Στρογγυλό βρίσκεται ανάμεσα στην Πάτμο, τους Λειψούς και τους Αρκιούς. Έχει έκταση 216 στρέμματα, προσφέρεται έναντι 4,5 εκατ. ευρώ και πέρυσι υπήρξαν δημοσιεύματα περί εξαγοράς του από τον Τζόνι Ντεπ, κάτι που δεν συνέβη, αν κρίνουμε ότι το νησάκι συνεχίζει να αναζητά αγοραστή.
3. Νήσος Σοφία. Σοφία ή Σοφιά είναι μια ακατοίκητη νησίδα του νησιωτικού συμπλέγματος των Εχινάδων, που βρίσκονται στο Ιόνιο πέλαγος, και συγκεκριμένα ανατολικά από την Ιθάκη και δυτικά από την Αιτωλοακαρνανία. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος μετά τον Πεταλά, την Οξεία, την Δρακονέρα και το Προβάτι. Έχει έκταση 176 στρέμματα. Και γι αυτό υπήρξαν δημοσιεύματα ότι πουλήθηκε σε Νοτιοαφρικανό το 2013 έναντι 2,8 εκατ. ευρώ.  Η τελευταία τιμή που βρήκαμε ήταν στα 6.8 εκατ.
4. Νήσος Μάκρη. Στο Ιόνιο Πέλαγος, μία από τις νότιες Εχινάδες. Η Μάκρη είναι νησίδα του Ιόνιου Πελάγους. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος μετά τον Πεταλά και την Οξεία την Δρακονέρα και το Προβάτι. Έχει έκταση 993.900 τ.μ. και είναι ακατοίκητη. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Ιθάκης. Η τιμή που βρίσκουμε στο διαδίκτυο αγγίζει τα 16 εκατομμύρια  

5. Αγροτεμάχιο στην Κύθνο. Μία ώρα από την Αθήνα με πλωτό μέσο, περίπου 190 στρέμματα, τιμή 2,9 εκατ. ευρώ. Περιοχή που προκάλεσε ουκ ολίγα ερωτηματικά αφού αρχικά εμφανίστηκε ως …νήσος Κύθνος που κατοικείται με 20 - 25 μικρά γραφικά σπίτια. Παρόλα αυτά, καθώς είναι οικοδομικά ανεπτυγμένο, οι δρόμοι, τα κτίρια και η κουλτούρα των ντόπιων είναι έτοιμα να βελτιωθούν μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού. Τιμή στα 5 εκατομμύρια ευρώ
6. Νησί στο Βόρειο Αιγαίο. Τριάντα λεπτά από την Αθήνα (ουσιαστικά είναι στον Ευβοϊκό Κόλπο) με πλωτό μέσο. Μια σειρά από διεθνείς κατασκευαστές έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, σύμφωνα με την Private Islands Online, λόγω της κοντινής απόστασής του νησιού από την ελληνική πρωτεύουσα. Η έκτασή του στα 350 στρέμματα και η τιμή του στα 35 εκατ. ευρώ.
7. Δουλίχιο. Στο Ιόνιο Πέλαγος, κοντά στον Κορινθιακό Κόλπο, τμήμα των Εχινάδων, 5.300 στρέμματα, τιμή 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό νησί προς πώληση στην Ελλάδα. Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 250 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει περίπου 4.000 ελαιόδεντρα και θάμνους. Το νησί δεν έχει ακόμα μεγάλη ανάπτυξη, αλλά αποτελεί μια ευκαιρία για κάποιον να το μετατρέψει σε ένα πολυτελές θέρετρο – ξενοδοχείο .
8. Νησί Καρδιώτισσα. Ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Σικίνου. Η έκτασή της είναι 1.120 στρέμματα. Διοικητικά ανήκει στην κοινότητα Σικίνου. Τιμή 6,5 εκατ. ευρώ
9. Κάτω Αντίκερι. Το Κάτω Αντικέρι ή Δρίμα είναι νησίδα των Κυκλάδων. Η έκτασή του είναι 1.080 στρέμματα, Διοικητικά ανήκει στον δήμο Αμοργού και χωρίζεται από το νησί Άνω Αντικέρι με έναν στενό πορθμό. Τιμή διαπραγματεύσιμη
10. Τραγονήσι. Ιδανικό για προσωπικό καταφύγιο πολυτέλειας, κοντά στην Αθήνα, 350 στρέμματα.  Τιμή διαπραγματεύσιμη
11. Χερσόνησος Λιχνάρι. Ενδείκνυται για κατασκευή πολυτελούς θέρετρου ή κατοικιών, 390 στρέμματα, τιμή 3 εκατ. ευρώ
12. Νήσος Βούβαλος. Θέα στην ορεινή δυτική Ελλάδα, 128 στρέμματα. τιμή διαπραγματεύσιμη

13. Άγιος Θωμάς. Στους Διαπόριους Νήσους, κοντά στην Αθήνα και την Κόρινθο, 1.200 στρέμματα, τιμή 15 εκατ. ευρώ
14. Νησί Αγίου Ιωάννη. Βρίσκεται στην Πελοπόννησο, 2 ώρες οδικώς από την Αθήνα, 3.000 στρέμματα. Τιμή διαπραγματεύσιμη