Μπρα ντε φερ κυβέρνησης-Θεσμών

Νέα μέτρα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ ζητούν οι δανειστές μετά την ψήφιση του μέτρου για την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά οι δανειστές είχαν αντιδράσει λόγω της παροχής έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους. Με αφορμή την δεύτερη εξαγγελία του πρωθυπουργού που αφορούσε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών, άνοιξε νέο μέτωπο με τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δανειστών  η ελληνική κυβέρνηση εμφάνισε ξανά έλλειμμα αξιοπιστίας, επειδή ενήργησε μονομερώς και χωρίς να επιδιώξει προηγουμένως να έχει συνεννόηση με τους θεσμούς στο θέμα των εξαγγελιών Τσίπρα. Έτσι οι δανειστές θέμα βάζουν στο τραπέζι και το θέμα του παγώματος του ΦΠΑ στα νησιά υπολογίζοντας τις απώλειες για τα δημόσια Ταμεία σε ποσό από 100 ως 150 εκατομμύρια ευρώ και έτσι ζητούν από την κυβέρνηση αντίστοιχα έσοδα.

Και μπορεί ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, να δήλωσε πως το ζήτημα παροχών της κυβέρνησης έκλεισε μετά από την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ωστόσο φαίνεται πως έχει προκύψει πρόβλημα με το Βερολίνο, το οποίο επιμένει στη σκληρή γραμμή.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί βέβαιο ότι τα πλεονάσματα που θα προκύψουν θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη λήψης μέτρων ούτε στη συντάξεις, ούτε σε κανέναν άλλο τομέα. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι υπάρχει και «μαξιλάρι» το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Κάπως έτσι η Αθήνα αυτή τη στιγμή θεωρεί τη νέα απαίτηση ως ακόμη μια διαπραγματευτική τακτική.

Πηγή: