Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜύκονος - Aιrbnb: Στο +111% σε σχέση με το 2020 και στα...

Μύκονος – Aιrbnb: Στο +111% σε σχέση με το 2020 και στα 640 ευρώ η τιμή (!!!)

|

Τα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος και η Πάρος, καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις από τις αρχές του καλοκαιριού και, όπως φαίνεται, η φετινή τουριστική περίοδος έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί και το φθινόπωρο

Σε τροχιά άμεσης ανάκαμψης σε σχέση με το 2020 και επιστροφής στα δεδομένα του 2019 βρίσκεται η αγορά των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, ιδίως σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος, που εσχάτως έχει βρεθεί στην επικαιρότητα, λόγω του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων και των μέτρων που επιβλήθηκαν. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Καθημερινή», στα καταλύματα Airbnb της Μυκόνου προκύπτει αύξηση της πληρότητας έως και 111% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ σε άνοδο βρίσκονται και οι τιμές.

Υψηλή πληρότητα
Ειδικότερα, σύμφωνα με την AirDNA, εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάλυση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου η πληρότητα των προσφερόμενων ακινήτων στη Μύκονο κυμαίνεται από 58% έως 69%, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 100% κατά μέσον όρο σε σχέση με το 2020, καθώς την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η πληρότητα δεν ξεπερνούσε το 34%. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι οι κρατήσεις διανυκτερεύσεων κινούνται επίσης έντονα ανοδικά. Το στοιχείο αυτό είναι ακόμα πιο ενδεικτικό της πορείας της ζήτησης, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη και τα διαθέσιμα καταλύματα (όπου καταγράφονται μικρές διακυμάνσεις από σεζόν σε σεζόν), αλλά μόνο τις διανυκτερεύσεις που έχουν κλειστεί. Ετσι, φέτος καταγράφονται περί τις 9.000 διανυκτερεύσεις ανά εβδομάδα κατά το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου, μέγεθος που συνιστά αύξηση της τάξεως του 95% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στη Μύκονο λειτουργούν περίπου 3.000-3.500 καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέγεθος σχετικά αμετάβλητο σε σχέση με το 2020 και ελαφρώς μικρότερο από τις 4.000 καταλύματα του 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Νάσο Γαβαλά, επικεφαλής της Mint, εταιρείας διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA), «τα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος και η Πάρος, καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις από τις αρχές του καλοκαιριού και, όπως φαίνεται, η φετινή τουριστική περίοδος έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί και το φθινόπωρο, εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή λόγω της πανδημίας. Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις δεν είχαμε ακυρώσεις, πέραν των φυσιολογικών που συμβαίνουν σε κάθε σεζόν».

Αντίστοιχα, στην Κρήτη, που επίσης πλήττεται από την έξαρση της πανδημίας, ο κ. Γαβαλάς αναφέρει ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση κρατήσεων, η οποία μάλιστα επιταχύνεται όσο προχωράει το καλοκαίρι, με την πληρότητα να διαμορφώνεται πλέον πέριξ του 70%-75% μέχρι και τα μέσα Αυγούστου. Η ζήτηση αφορά κυρίως Γερμανούς και Βρετανούς επισκέπτες, ενώ στις Κυκλάδες κυριαρχούν οι Γάλλοι. Αντίστοιχα, στην Αθήνα, πολλοί είναι οι επισκέπτες από τη Γερμανία, το Ισραήλ, τη Γαλλία και εσχάτως και από τη Μεγ. Βρετανία. Παράλληλα, συνεχίζεται η τάση της χρήσης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και από τον εσωτερικό τουρισμό.

Πιέσεις στα ξενοδοχεία
Ο κ. Γαβαλάς πάντως σημειώνει ότι στα ξενοδοχεία η εικόνα είναι περισσότερο πιεσμένη. Οπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, η ιδιωτικότητα που προσφέρουν τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία κατά κανόνα είναι διαμερίσματα, ή και μονοκατοικίες/βίλες, τα καθιστά ιδανικά για τους ξένους επισκέπτες. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τα ξενοδοχεία, όπου η πώληση τουριστικών πακέτων σε μεγάλες ομάδες επισκεπτών από το εξωτερικό αποτελεί «σπαζοκεφαλιά», με δεδομένη τη ρευστότητα της κατάστασης ως προς την εξέλιξη της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ακόμα κι αν υπάρξει μια αρνητική περίσταση που να προκαλέσει αρκετές ακυρώσεις, κατά κανόνα υπερκαλύπτονται από νέες κρατήσεις. Αυτό έχει φανεί μέχρι στιγμής τη φετινή τουριστική περίοδο.

Οσον αφορά τις τιμές, καταγράφεται επίσης ανοδική τάση σε σχέση με το 2020 και σε ορισμένες περιπτώσεις καταλυμάτων/περιοχών προκύπτει άνοδος ακόμα και σε σχέση με το 2019. Για παράδειγμα, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση την εβδομάδα που ξεκινάει στις 9 Αυγούστου, διαμορφώνεται σε 642 ευρώ, ποσό που είναι κατά 24% υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, αλλά και 7% υψηλότερο έναντι του 2019.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, καταγράφεται πολύ υψηλός αριθμός κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες περιμένουν μέχρι και λίγες ημέρες πριν ταξιδέψουν, ώστε να γνωρίζουν ποια θα είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθήσουν, τόσο όσον αφορά την είσοδό τους στην Ελλάδα, όσο και την επιστροφή τους από αυτή. Αυτός είναι και ο λόγος που επί του παρόντος οι κρατήσεις για το δεύτερο μισό του Αυγούστου, αλλά και τον Σεπτέμβριο, είναι ακόμα σχετικά περιορισμένες. Ακόμα και έτσι βέβαια ξεπερνούν τις αντίστοιχες περυσινές. Στην περίπτωση της Μυκόνου, για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου καταγράφονται σήμερα 3.360 κρατήσεις διανυκτερεύσεων, μια αύξηση κατά 96% έναντι των 1.710 κρατήσεων του αντίστοιχου διαστήματος του 2020. Ωστόσο, το φετινό νούμερο συνιστά και πτώση κατά 42% έναντι εκείνου που είχε σημειωθεί το 2019.

Οι αφίξεις κινούνται σε επίπεδο 130% υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό τέτοια περίοδο και μόλις 40% χαμηλότερο εκείνου του 2019.

Ανακάμπτει και η Αθήνα
Θετική είναι η εικόνα της ζήτησης καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων και στην Αθήνα, η οποία φαίνεται πως επιστρέφει σε ρυθμούς 2019. Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, από το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και μέχρι και το τέλος Αυγούστου σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται πληρότητες της τάξεως του 90% (στα ακίνητα που διαχειρίζεται η Mint), ενώ πλέον η τάση έχει αρχίσει να είναι ανοδική και για τον Σεπτέμβριο. «Κατά μέσον όρο, το ημερήσιο κόστος διαμονής διαμορφώνεται σε 70-80 ευρώ/διανυκτέρευση για ένα απλό διαμέρισμα στο κέντρο. Υπάρχουν ασφαλώς και ακίνητα των 40-50 ευρώ σε λιγότερο προνομιακές περιοχές, αλλά κι εκείνα των 250 ευρώ/βράδυ πλησίον της Ακρόπολης κι εντός του ιστορικού κέντρου της Αθήνας», επισημαίνει ο κ. Γαβαλάς.

Στα 76 ευρώ
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από την AirDNA. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή με βάση τις ενεργές αγγελίες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώνεται σήμερα σε 76 ευρώ/διανυκτέρευση, ποσό που είναι 25% υψηλότερο συγκριτικά με το 2020 αλλά και 14% υψηλότερο έναντι του 2019, δείγμα της επίδρασης της μειωμένης προσφοράς στις τιμές.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με την AirDNA, σήμερα ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώνεται σε σχεδόν 7.000, παραμένοντας αρκετά χαμηλότερος έναντι του 2019, όταν η προσφορά ξεπερνούσε τα 10.000 ακίνητα. Από τις 9 Αυγούστου και μετά παρατηρείται μια αισθητή άνοδος της ζήτησης, καθώς οι κρατήσεις ανέρχονται σε 13.776, αριθμός υψηλότερος κατά 35% έναντι του 2020 (αλλά 51% χαμηλότερος από το 2019), ενώ η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη από τις 15 Αυγούστου και μετά, όπου καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων ακόμα και κατά 93% σε 7.599 διανυκτερεύσεις, από 3.938 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η μέση πληρότητα στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώνεται σε 48% για το διάστημα μέχρι τα τέλη Ιουλίου και σε περίπου 40% κατά μέσον όρο για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο αναμένεται αύξηση του ποσοστού αυτού τις επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι επισκέπτες προχωρούν σε κρατήσεις λίγο πριν ταξιδέψουν. Ακόμα κι έτσι, βέβαια, η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με το 2020, καθώς καταγράφεται αύξηση της πληρότητας κατά 50% κατά μέσον όρο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024