Μύκονος: Από 1.200 ευρώ έως 4.900 ευρώ η τιμή ζώνης - Τι ζητάει ο Δήμος

Ανακοινώθηκαν χθες οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι τιμές ζώνης σε όλη την Ελλάδα και όπως είναι λογικό τα φώτα έπεσαν στα νησιά του Αιγαίου και με δεδομένο ότι αρκετοί ήταν αυτοί από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών που είχαν διαρρεύσει ότι θα έχουμε αύξηση τιμών στα τουριστικά νησιά… Οπότε; Με το καλημέρα τα φώτα στην Μύκονο. Και η εικόνα είναι ότι οι τιμές είναι μεγάλες. Όπως βλέπουμε (σ.σ. υπάρχουν οι τιμές στο τέλος του άρθρου) οι τιμές είναι όλες τετραψήφιες. Από τα 1200 ευρώ στην Άνω Μερά έως τα 4.900 στην Α Ζώνη της Μυκόνου.  Συνολικά έχουμε 25 ζώνες και με βάση την εικόνα, στην Άνω Μερά έχουμε από 1200 ευρώ έως τα 1600 ευρώ σε έξι ζώνες, στην πόλη της Μυκόνου από 3.200 έως 4.900 σε τέσσερις ζώνες, στον Άγιο Στέφανο σε τέσσερις ζώνες από 2.100 έως 2.500. Από εκεί και πέρα, στον Ορνό (Αι Γιάννη) από 1.900 έως 2.800 ευρώ, στο Πλατύ Γιαλό από 1600 στα 2500 όσον αφορά τις τρεις ζώνες και τέλος στην περιοχή του Τούρλου από 2.100 έως 2.450…

Οπότε; Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις..

Όμως, υπάρχει και το αίτημα του Δήμου Μυκόνου όσον αφορά τα αδόμητα κτίρια. Και όπως διαβάζουμε συντελείτε μία μεγάλη αδικία που συντελείται πλέον της δεκαετίας και επιχειρεί να εξαλείψει ο Δήμος με το νέο αίτημά του για μείωση των αντικειμενικών αξιών σε τμήματα και περιοχές του νησιού που έχουν χαρακτηριστεί αδόμητα ή περιορισμένης δόμησης.

Και  όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα mykonosdaily.gr “ Το συγκεκριμένο καθεστώς εδραιώθηκε με τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου το 2005 και την απόφαση του ΣτΕ το 2009 που δημιουργεί το παράδοξο εκτάσεις γης που δεν είναι οικοδομήσιμες και εμπορικά εκμεταλλεύσιμες να φορολογούνται σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες στις ευρύτερες περιοχές, οι οποίες έχουν μείνει από το προγενέστερο καθεστώς ακινήτων, με αποτέλεσμα οι Μυκονιάτες να πληρώνουν φόρους για εκτάσεις που δεν έχουν κτίσματα και για χωράφια που δεν έχουν καμία αξία και είναι ακόμη και δίπλα στη θάλασσα.

Επιπλέον 200 μέτρα από τη στάθμη υπερχείλισης των φραγμάτων στο Μαράθι και στην Άνω Μερά δεν επιτρέπεται καμία δόμηση ανεξαρτήτως ΖΟΕ. Ο Δήμος επανέρχεται στο θέμα με υπόμνημά του προς το Υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς αποτελεί ένα πάγιο αίτημα τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και ολόκληρης της κοινωνίας του νησιού. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχο αίτημα είχε διατυπώσει και πέρυσι το Σώμα στον κ. Πιτσιλή κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο, ενώ είχε σταλεί και αντίστοιχο υπόμνημα. 

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς ο οποίος έφερε το θέμα στο Δ.Σ., είναι παράδοξη και κατάφορη αδικία οι ιδιοκτήτες να φορολογούνται για τους λόγους αυτούς και στην εισήγησή του πρότεινε μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες της τάξεως του 70% έως 90% στις περιοχές αυτές. Ταυτόχρονα εξέφρασε την επιθυμία του ο Δήμος να συζητήσει το θέμα με τους αρμόδιους φορείς που τις εκπονούν, προκειμένου αυτή η αδικία να πάψει να ισχύει.

Ο κ. Κουκάς επεξεργάστηκε το θέμα με τον Δ.Σ.  Βαγγέλη Μπόνη και το έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Στόχος του υπομνήματος είναι η μείωση των αντικειμενικών σε αυτές τις περιοχές γιατί η φορολόγηση στα αγροτεμάχια είναι πάρα πολύ μικρή» τόνισε ο κ. Μπόνης επισημαίνοντας ότι αν μειωθεί όμως η αντικειμενική θα μειωθεί συνεπακόλουθα και ο φόρος μεταβίβασης, ο φόρος κληρονομιάς που έχουν το μεγαλύτερο βάρος.

Την πλήρη απαλλαγή των συγκεκριμένων περιοχών από τον φόρο πρότεινε ο ανεξάρτητος Δ.Σ. Φρατζέσκος Βιγλιάρης, τοποθέτηση με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μιλτιάδης Ατζαμόγλου κατά την διάρκεια της συζήτησης.  «Όχι μόνο δεν πρέπει να φορολογούνται, αντιθέτως θα πρέπει να επιδοτούνται αυτές οι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως φυσικού κάλλους καθώς συνεισφέρουν στην τοπική κοινωνία και στην γενικότερη εικόνα της Μυκόνου» επεσήμανε στην τοποθέτηση του ο αντιδήμαρχος  Λάμπρος Παναγιωτακόπουλος .

Στις δυσκολίες των ιδιοκτητών με περιουσίες εκατοντάδων στρεμμάτων στην βορινή πλευρά του νησιού, οι οποίοι, όπως επεσήμανε, έχουν φτάσει σε πλήρη αδιέξοδο, αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Ειρήνη Γρυπάρη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την πρόταση του Δημάρχου για μειωμένη φορολόγηση κατά 70 έως 90% ανάλογα στην κόκκινη, καφέ, κίτρινη και γεωργοκτηνοτροφική του ΠΔ 243/8.03.2005 και της απόφασης του ΣτΕ το 2009.