Μύκονος: Δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης βρήκαν χρηματοδότηση

Ιούλιος του 2018 και στην Μύκονο ξεκινά μία από τις μεγαλύτερες αφαλατώσεις στην νησιωτική Ελλάδα με δυνατότητα παραγωγής 2,500 κυβικών νερών την ημέρα... Και η οποία εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Κόρφου... Ομως, η Μύκονος φέτος αντιμετώπισε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όσον αφορά την εντυπωσιακή μείωση βροχόπτωσης στο νησί (μόλις 155 χιλιοστά βροχής) και το χειρότερο είναι ότι και τα δύο φράγματα που υπάρχουν έχουν ξεμείνει από νερό... 

Και χθες είχαμε την επίσημη ανακοίνωση από το Δήμο Μυκόνου που δίνει ελπίδα για το μέλλον. Και με δεδομένο ότι φέτος στη Μύκονο είχε καταντήσει ανέκδοτο η έκφραση "έχουμε νερό"...  "  Εντός των επόμενων μηνών θα ξεκινήσουν όλες οι προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες προκειμένου να προμηθευτούμε τις δυο νέες μονάδες αφαλάτωσης το ταχύτερο δυνατό. Η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να δουλεύει σε έντονους ρυθμούς, με κύριο γνώμονα την καθημερινότητα και τα έργα υποδομών, χωρίς να αφήνει καμία μεγάλη ευκαιρία για το νησί μας να πάει χαμένη". Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Κουκάς με την ευκαιρία της .. επόμενης ημέρας για την Μύκονο. 

Τι εννοούμε; "Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής , του Προέδρου της ΔΕΥΑΜ κου Ζουγανέλη και με την επιμέλεια και υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας της επιχείρησης και του Προϊσταμένου της κ. Κουνάνη , μετά από δύο (2) χρόνια επίπονης προσπάθειας και συνεχών γραφειοκρατικών αγκυλώσεων εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020 το έργο της προμήθειας και εγκατάστασης δύο (2) νέων Αφαλατώσεων στο νησί μας.

Προσθέτοντας άλλο ένα κρίσιμο έργο σε αυτά που τα τελευταία χρόνια εντάχθηκαν σε χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκού πόρους.  Το έργο αφορά στην προμήθεια δυο φορητών μονάδων αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος, δυνατότητας ελάχιστης παραγωγής 1.000 κυβικών/ημέρα πόσιμου νερού η καθεμιά, όπως επίσης και στους αντίστοιχους αγωγούς υδροληψίας (29,30 μ. περίπου) και διάθεσης της άλμης (343,50 μ. περίπου). Οι εν λόγω μονάδες αφαλάτωσης συνολικά θα παράγουν 730.000 κυβικά πόσιμου νερού ετησίως.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου συμβάλει καθοριστικά στο ζήτημα της επιπλέον υδροδότησης του νησιού.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για ακόμα ένα σημαντικό έργο που είχε ανάγκη το νησί μας.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Μιχάλης Ζουγανέλης, τα μέλη του ΔΣ και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, εργάστηκαν μεθοδικά προκειμένου να έλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα και μία ακόμη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 1.612.000 ευρώ για το συγκεκριμένο έργο.

Εντός των επόμενων μηνών θα ξεκινήσουν όλες οι προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες προκειμένου να προμηθευτούμε τις δυο νέες μονάδες αφαλάτωσης το ταχύτερο δυνατό.

Η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να δουλεύει σε έντονους ρυθμούς, με κύριο γνώμονα την καθημερινότητα και τα έργα υποδομών, χωρίς να αφήνει καμία μεγάλη ευκαιρία για το νησί μας να πάει χαμένη".