Μύκονος: Εγκαίνια της Ηλεκτρικής διασύνδεσης, έρχεται και η διασύνδεση με Παροναξία

«Η Ελλάδα έκλεισε έναν κύκλο. Mετά από μία πολύ σκληρή οκταετία για την οικονομία και την κοινωνία, ανοίγεται δρόμος ουσιαστικής ανάκαμψης σε στέρεα βάση - και ο ενεργειακός τομέας θα αποτελέσει ενεργό μέρος αυτής της ανάκαμψης». Με την επισήμανση αυτή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, πραγματοποίησε χθες το βράδυ την τελετή εγκαινίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μυκόνου με το ηπειρωτικό σύστημα, εκδήλωση που έγινε στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στο "νησί των Ανέμων". Με τη διασύνδεση της Μυκόνου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που αποτελεί, όπως είπε ο υπουργός, τμήμα ενός πολύ μεγαλύτερου έργου διασυνδέσεων, όσο το δυνατόν περισσότερο νησιών.

Οι διασυνδέσεις, τόνισε ο κ. Σταθάκης, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής για αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο, καθώς και για εξοικονόμηση ενέργειας. Εξέφρασε δε την ελπίδα, σύντομα να ολοκληρωθεί και η διασύνδεση της Κρήτης, που θα αποφέρει όπως είπε, τεράστια οφέλη για όλη τη χώρα - αναφέροντας ενδεικτικά τη μείωση του λογαριασμού των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που κυμαίνεται σήμερα στα 600 με 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αύξηση της συμμετοχής των νησιών στην παραγωγή ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές. Ο υπουργός ανέφερε τέλος, ότι σύντομα ολοκληρώνεται το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και στις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Χαιρετισμοί 

Η Μύκονος αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά και αποκτά πρόσβαση σε φθηνότερη και πιο αξιόπιστη ηλεκτροδότηση, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, υπενθυμίζοντας ότι οι πρώτες μελέτες για τις διασυνδέσεις έγιναν τη δεκαετία του '70. Με την πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, πρόσθεσε, καλύπτονται οι ανάγκες 87.000 μόνιμων κατοίκων αλλά και της τουριστικής περιόδου. Παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενώ για την Κρήτη επανέλαβε ότι ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει τα εχέγγυα προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο.

Όσο δεν λειτουργούν οι διασυνδέσεις, το κόστος των αυτόνομων πετρελαϊκών σταθμών στα νησιά κυμαίνεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Νίκος Μπουλαξής. Ανέφερε επίσης, ότι οι διασυνδέσεις πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία από το 2020 θέτει σε δυσμένεια τις πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, άρα τίθεται και θέμα ασφάλειας εφοδιασμού των νησιών. Για τα μικρά νησιά που δεν θα διασυνδεθούν, ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε ότι αναζητώνται λύσεις που θα συνδυάζουν τις ανανεώσιμες πηγές με την αποθήκευση ενέργειας.

Η Μύκονος αποκτά επιτέλους καθαρή, σταθερή και οικονομική ενέργεια, υπογράμμισε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μοσχόβης τονίζοντας ότι με την διασύνδεση εξασφαλίζεται η τροφοδότηση των νησιών για τα επόμενα τουλάχιστον 30 με 40 χρόνια, ελαχιστοποιείται η περιβαλλοντική όχληση και υποστηρίζεται η προσπάθεια αλλαγής του αναπτυξιακού προτύπου. Σημείωσε δε την χρηματοδοτική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έργο, που ήταν της τάξης των 176 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ενεργειακή θωράκιση του Αιγαίου είναι επιβεβλημένη για λόγους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς αλλά και εθνικούς, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Για ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα που γίνεται πραγματικότητα, έκανε λόγο ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.

Και η επόμενη κίνηση: Μύκονος - Παροναξία 

Με το έργο αυτό, που ηλεκτρίστηκε στις 9 Μαΐου, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο και την Τήνο καθώς και τις διασυνδέσεις Σύρος - Πάρος και Σύρος - Μύκονος, ανεβάζοντας σε 13 τον αριθμό των νησιών των Κυκλάδων που είναι διασυνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ((Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ιος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Άνδρος, Τήνος).

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής της δεύτερης φάσης προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων της 'Ανδρου με τη νότιο Εύβοια και την Τήνο. Η δεύτερη φάση προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 και θα ακολουθήσει η 3η φάση που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου και σύμφωνα με απόφαση του ΑΔΜΗΕ επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί το 2020 αντί το 2022.

Το τέταρτο και τελικό στάδιο της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τα νησιά των δυτικών και νότιων Κυκλάδων έχει ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης της περιόδου 2019 - 2028.

Οι διασυνδέσεις των νησιών επιφέρουν πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές και την οικονομία, όπως:

- Ελάφρυνση των καταναλωτών, σε βάθος χρόνου και με την πρόοδο των διασυνδέσεων, από τις επιβαρύνσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας - ΥΚΩ που κυμαίνονται μεταξύ 500 και 800 εκ.ευρώ ετησίως.

- Βελτίωση του περιβάλλοντος των νησιών από την παύση λειτουργίας των ρυπογόνων πετρελαϊκών σταθμών.

- Μείωση των εισαγωγών καυσίμων

- Εκμετάλλευση του αιολικού και ηλιακού δυναμικού των νησιών

- Δημιουργία περιβάλλοντος ενίσχυσης της ενεργειακής αγοράς και της δραστηριοποίησης εναλλακτικών προμηθευτών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ