Μύκονος: Ετοιμάζεται να ξεκινήσει συσσίτιο για τους "εγκλωβισμένους" εργαζόμενους στις οικοδομές

Η 25η Μαρτίου θα σήμαινε για τη Μύκονο την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν. Τα πρώτα κρουαζιερόπλοια θα είχαν δέσει, τα μαγαζιά της Χώρας θα ξεκινούσαν να ανοίγουν, η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στον Γιαλό θα ήταν η τελευταία ευκαιρία των ντόπιων να βρεθούν μαζί, πριν το νησί κατακλυστεί από τον διεθνή τουρισμό. Φέτος ο Γιαλός ήταν έρημος. Τα κρουαζιερόπλοια στα οποία οφείλεται το 25% των αφίξεων ακύρωσαν όλα τα δρομολόγια.

Οι ετοιμασίες όμως για την τουριστική σεζόν δεν έχουν σταματήσει. Η οικοδομή βρίσκεται στο ζενίθ. Κι ενώ αυτό ακούγεται από τη μια πλευρά ως ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ως μια ένδειξη ότι οι επιχειρηματίες ελπίζουν πως η σεζόν δεν θα χαθεί, αποτελεί ταυτόχρονα και τον μεγάλο πονοκέφαλο του δημάρχου Μυκόνου. «Σταματήστε την οικοδομή», κάνει έκκληση ο Κωνσταντίνος Κουκάς σε επιστολή του προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νικόλαο Χαρδαλιά από τις 17/3/2020. Μϊα ημέρα νωρίτερα, μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα στα social media είχε αναφέρει " απευθύνω έκκληση για την προσωρινή διακοπή όλων των οικοδομικών εργασιών για δύο εβδομάδες στο νησί μας. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την επικινδυνότητα της κατάστασης, γεγονός που μας υποχρεώνει να κατανοήσουμε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί τη βασικότερη προτεραιότητα για τη ζωή μας το επόμενο διάστημα.“Τώρα μπορούμε να προλάβουμε αυτό που αργότερα θα χρειαστεί να απαγορεύσουμε, ίσως για μεγαλύτερο διάστημα.”

Τον άκουσαν; Οπως ανέφερε στην εφημερίδα "Καθημερινή", «Eχω κάνει και προσωπικές εκκλήσεις στους ντόπιους επιχειρηματίες να σταματήσουν την οικοδομική δραστηριότητα. Κάποιοι αυτοβούλως το έπραξαν, άλλοι όμως εργολάβοι που έχουν υπογεγραμμένα συμβόλαια παράδοσης, δεν μπορούν να κάνουν αναστολή χωρίς επίσημη κυβερνητική απόφαση»...

Κι εδώ δημιουργήθηκε άλλο ζήτημα που ενδεχομένως να μην είχε προβλεφθεί... . Περισσότεροι από 1.000 αλλοδαποί εργάτες, με ή χωρίς χαρτιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί, διαμένοντας σε συνθήκες μαζικής στέγασης, αλλά και εργαζόμενοι σε συνθήκες συγχρωτισμού. Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μείωσε ήδη κατά μεγάλο ποσοστό την προσέλευση των εργαζομένων στα εργοτάξια, αφού στην πλειονότητά τους δεν έχουν χαρτιά και δεν μπορούν να μετακινηθούν αφού δεν υπάρχει νόμιμη άδεια εργοδότη, όμως το πρόβλημα συνεχίζει να είναι υπαρκτό.

Ενα πρόβλημα που γεννάει ένα νέο πρόβλημα. Τι θα απογίνουν οι χιλιάδες αυτοί εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι στο νησί και χωρίς μεροκάματο; «Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ο Δήμος Μυκόνου έχει ήδη εκπονήσει και ξεκινάει την υλοποίηση ενός σχεδίου για τη δημιουργία συσσιτίου για τους εργαζομένους αυτούς, αλλά και για την κάλυψή τους σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα».