Μύκονος: Η ...Τρίαινα έβαλε λουκέτο και σε πλυντήριο ρούχων

«Σε άλλη χώρα» φαίνεται ότι νομίζουν πως ζουν οι επιχειρηματίες στην Μύκονο. Μέσα σε δύο μόλις ημέρες (Δευτέρα και Τρίτη) οι 56 εφοριακοί που μετέχουν στην «επιχείρηση Τρίαινα» και έχουν κάνει απόβαση στο νησί, ανακάλυψαν ήδη 342 φορολογικές παραβάσεις και έχουν επιβάλλει πέντε 48ωρα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις, εστιατόρια, μπαρ, ακόμα και… πλυντήρια ρούχων.

Εκείνο όμως που έκανε τους ελεγκτούς «να τρίβουν τα μάτια τους» ήταν ότι επτήδειοι αλλά και μεγάλες πολυεθνικές που θησαυρίζουν στη Μύκονο, είχαν κάνει πλήρες «by-pass» στο ελληνικό κράτος!

Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα protothema.gr σε ελέγχους της ΑΑΔΕ στα δύο (2) μαγαζιά που έχει στο Νησί των Ανέμων η Louis Vuitton, ηεταιρία με τις πιο διάσημες και ακριβές ίσως γυναικείες τσάντες στον κόσμο, οι ελεγκτές της εφορίας ανακάλυψαν ότι και στα δύο καταστήματα αυτά υπήρχαν συνολικά τρία POS, μέσω των οποίων έστελναν τις εισπράξεις τους από το νησί κατευθείαν σε λογαριασμούς τραπεζών στην... Ελβετία. Οι μηχανισμοί POS αυτοί κατασχέθηκαν άμεσα.

Επιπλέον όμως:

- στα δύο καταστήματα διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι ήταν Ισπανοί

- οι εργαζόμενοι αυτοί δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ

- η εταιρία δήλωσε πως τους έχει ασφαλίσει όλους στο… Ισπανικό ΙΚΑ!

Οι φοροελεγκτές ζητούν τώρα οδηγίες από την Αθήνα και ρωτούν να μάθουν αν επιτρέπεται από τον ασφαλιστικό νόμο, σε άλλη χώρα να δουλεύουν οι εργαζόμενοι και σε άλλη χώρα να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές η επιχείρηση.

Μόνο με κατάσχεση πληρώνουν

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ελέγχους στη Μύκονο, στο γνωστό εστιατόριο «Katrin» όπου δύσκολα φεύγουν 4 άτομα αν δεν έχουν πληρώσει από 50 ευρώ ο καθένας, οι ελεγκτές κατέσχεσαν ό,τι είσπραξη βρήκαν εκείνη την στιγμή ότι υπήρχαν στο ταμείο και στους λογαριασμούς των POS του μαγαζιού, επειδή η επιχείρηση χρωστούσε στην εφορία. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν είχε πληρώσει η επιχείρηση ήταν 380.000 ευρώ ενώ η είσπραξη της ημέρας που κατασχέθηκε ήταν 19.000 ευρώ. Δηλαδή τα χρήματα των οφειλών της «βγαίνουν» σε 20 ημέρες, αλλά η εταιρία δεν είχε ζητήσει έστω να τα βάλει και σε μία ρύθμιση με δόσεις.

Βροχή τα λουκέτα

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στο νησί οι ελεγκτές αναγκάστηκαν επίσης να κλείσουν άμεσα για δύο ημέρες και γνωστό beach bar της Μυκόνου (Kalua) επειδή δεν είχε κόψει αποδείξεις για εισπράξεις 3.000 ευρώ. Επιπλέον όμως, στον ίδιο χώρο λειτουργούσε και κατάστημα που πουλούσε αξεσουρά, γυαλιά ηλίου, μπιζού, ρολόγια κλπ, για τα οποία όμως δεν υπήρχαν καν τιμολόγια!

Οι ελεγκτές έκλεισαν όμως και… ένα πλυντήριο, όπου εστιατόρια και ξενοδοχεία της Μυκόνου στέλνουν για πλύσιμο τραπεζομάντηλα, σεντόνια κλπ επειδή δεν είχε κόψει αποδείξεις ύψους 13.000 ευρώ.