Ναι είναι αλήθεια... τέλος Οκτωβρίου η πρώτη φορολοταρία

Καιρός δεν ήταν… Από τα μέσα Ιουλίου ακόμη είχαμε την διαρροή για το σχέδιο της Κυβέρνησης ώστε να δώσει κίνητρα για τους έλληνες ώστε να χρησιμοποιήσουν τις χρεωστικές και πιστωτικές τους κάρτες για τις καθημερινές τους συναλλαγές… Και έτσι προχώρησε στην… φορολοταρία, μία κάθε μήνα με 1000 νικητές να κερδίζουν 1000 ευρώ έκαστος… Από τον Ιούλιο όμως φτάσαμε Οκτώβριο και δεν είχαμε καμία κλήρωση. Ο λόγος; Ε τα γνωστά νομικά ζητήματα… Και σήμερα μαθαίνουμε ότι έφτασε η μεγάλη ώρα και δη στο τέλος Οκτωβρίου… Η σχετική δε κλήρωση θα γίνει με βάση τα στοιχεία συναλλαγών που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η φορολοταρία θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

- για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα της πηγής του εισοδήματός τους, θα λαμβάνουν λαχνούς σε ηλεκτρονική μορφή. Ο αριθμός των λαχνών θα είναι ανάλογος της αξίας της συναλλαγής αλλά όσο αυξάνεται η αξία θα περιορίζεται αναλογικά ο αριθμός των χορηγούμενων λαχνών. Αυτό γίνεται προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους φορολογούμενους να χρησιμοποιούν την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα τους ακόμη και για μικροποσά.

- στις αρχές κάθε μήνα η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα λαμβάνει τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον προηγούμενο μήνα. Στο τέλος κάθε μήνα θα διενεργεί κληρώσεις με ηλεκτρονικό τρόπο.

- κάθε μήνα θα μοιράζεται στους τυχερούς φορολογούμενους συνολικά το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ καθώς χίλιοι τυχεροί θα κερδίζουν από χίλια ευρώ ο καθένας.

- το ποσό του επάθλου θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στη φορολογική του δήλωση και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Επίσης, το ποσό δεν θα συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις του φορολογούμενου, ακόμη και στην περίπτωση που αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή έχουν ρυθμιστεί για τμηματική εξόφληση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό των δαπάνης για το 2017 έχει εγκριθεί από την αρχή του έτους που σημαίνει ότι ήδη υπάρχουν αδιάθετα τα έπαθλα της περιόδου Ιανουαρίου- Αυγούστου. Πρόκειται για 8 εκατ. ευρώ τα οποία σχεδιάζεται να δοθούν ως μπόνους μέσω επιπλέον κληρώσεων έως το τέλος του έτους.