Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος - 26ο Συνέδριο Νέων Αγροτών: Βάση στη καινοτομία και τις νέες...

Νάξος – 26ο Συνέδριο Νέων Αγροτών: Βάση στη καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες

|

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε (08-10 Νοεμβρίου) στη Νάξο το 26ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης.Νέων Αγροτών – Ποίοι έδωσαν το παρών και ποια τα θέματα που συζητήθηκαν 

Η ιστορική διοργάνωση που ενώνει τους αγρότες όλης της χώρας και γίνεται σε διαφορετικούς τόπους κάθε χρόνο επιτέλεσε για μία ακόμα φορά το έργο της για την ενημέρωση και την κατάρτιση των αγροτών.

To 26ο Συνέδριο καινοτόμησε καθώς βρέθηκε κοντά στους αγρότες των βασικών παραγωγικών χωριών της Νάξου. Τη δεύτερη μέρα οι συνεδρίες έλαβαν χώρα στο πολιτιστικό κέντρο του Φιλωτίου, ενώ την τρίτη μέρα το συνέδριο μετακινήθηκε στο Γλινάδο.

Η επίσημη έναρξη έλαβε χώρα στον υπέροχο ιστορικό χώρο του πολιτιστικού κέντρου της σχολής Ουρσουλινών στο κάστρο της Νάξου. Ο πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α Νικόλαος Παυλονάσιος καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, μίλησε συνολικά για το γεωργικό τομέα και τη σημασία της δραστηριότητας των νέων.

Μετά από μια σειρά σημαντικών ομιλιών, έγινε μια παραγωγική διαδραστική συζήτηση για τη σημασία των τοπικών προϊόντων στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και για το πώς θα αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία μέσω της διασύνδεσης τουρισμού και αγροδιατροφής.

Στη συζήτηση συμμετείχαν:

  • ο δήμαρχος Νάξου κ. Δημήτρης Λιανός,
  • ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα και γαστρονομίας Νοτίου Αιγαίου κ Φιλήμονας Ζανετίδης,
  • ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θ. Βασιλόπουλος (πρώην πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α.),
  • ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης,και
  • η γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου Ευδοκία Κατσάνη.

Τα ερωτήματα ετέθησαν από τον κ. Κουτσομήτρο και η συζήτηση διήρκησε άνω της ώρας με χρήσιμα συμπεράσματα. Το Συνέδριο τίμησε ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος μέσω του εκπροσώπου Αιδεσιμότατου Νεκτάριου .

Νωρίτερα οι συμμετέχοντες είχαν επισκεφθεί τόσο το τυποποιητήριο πατάτας, με ζωντανή επίδειξη τυποποίησης, όσο και στο εστιατόριο «1926» της ΕΑΣ Νάξου, το οποίο είναι ίσως το μόνο συνεταιριστικό εστιατόριο στην Ελλάδα που σερβίρει αποκλειστικά τοπικά παραγόμενα προιόντα.

Τη δεύτερη ημέρα στο Φιλώτι, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη σημασία του ελαιολάδου στην Ελληνική μαζική εστίαση, τις βέλτιστες στρατηγικές μάρκετινγκ, τη νέα πρόσκληση του προγράμματος leader στις Κυκλάδες, και τα κονδύλια που απορροφούνται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τόσο από τις άμεσες ενισχύσεις όσο και από τα προγράμματα στήριξης των αγορών με ιδιαίτερη αναφορά και στο νησί της Νάξου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι συνεδρίες για τις νέες καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές τη Γεωργία και την κτηνοτροφία με παρουσιάσεις που κάλυπταν όλο το φάσμα από τα drones μέχρι τους αισθητήρες εδάφους και τη σύνδεση με το κινητό του αγρότη. Δόθηκαν παραδείγματα προχωρημένων τεχνολογικών εφαρμογών στο χωράφι σε σχέση με τη φυτοπροστασία τη θρέψη των φυτών την πρόγνωση των αποδόσεων.

Την τελευταία ημέρα στο Γλινάδο, ενημερωθήκαμε για τη πορεία της ΕΑΣ Νάξου και τις μελλοντικές της δράσεις. Η επόμενη ενότητα αφορούσε την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες κατέληξαν σε συζήτηση και πρόταση για το μοντέλο εκπαίδευσης των νέων αγροτών στην επόμενη περίοδο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Η πανελλήνια ένωση Νέων Αγροτών δεσμεύτηκε ότι θα υποβάλει αυτή την πρόταση στο υπουργείο.

Στην τελευταία συνεδρία ο Σωτήρης Κουτσομήτρος, ενημέρωσε για τις εξελίξεις σε σχέση με την νέα περίοδο της κοινής Αγροτικής πολιτικής, επισημαίνοντας τους γεωργούς τις αλλαγές, τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που θα προκύψουν.

Το τριήμερο συνέδριο έκλεισε με απολογισμό που έκαναν τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ Ν. Παυλονάσιος, όσο και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου κ Καπούνης αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης νοτίου Αιγαίου κύριος Ζανετίδης. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και οι τρείς ήταν παρόντες καθόλη τη διάρκεια του Συνεδρίου και τις 3 ημέρες.

Το συνέδριο έγινε με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Νοτίου Ελλάδας, της ΕΑΣ Νάξου, του Δήμου Νάξου του μεγάλου χορηγού Corteva, την τεχνική υποστήριξη Foodstandard, και τη στήριξη των Energonous, ΑΓΡΕΚ και ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Η ΠΕΝΑ εκφράζει τις ευχαριστίες της σε αυτούς καθώς και όλους τους συμμετέχοντες.

Δελτίο Ενημέρωσης 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν