Νάξος - Δ. Καπούνης "Η Πολιτεία δεν μας ακούει, οι παραγωγοί δουλεύουν για το τίποτα" (video)

Καπούνης - ΕΑΣ Νάξου

Στην Νάξο οι δραματικές αυξήσεις στις ζωοτροφές και όχι μόνο έχουν επιφέρει, μεταξύ πολλών άλλων κακών, μείωση του ζωικού κεφαλαίου και του γάλακτος, γεγονός που, με την σειρά του, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη της πεντανόστιμης Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στην αγορά.

«Η παραγωγή μας έχει μειωθεί, έχει φύγει το ζωικό κεφάλαιο από τον κτηνοτρόφο, το ζώο δεν σιτίζεται σωστά, είναι ΠΟΠ προϊόν, δεν μπορούμε να φέρουμε γάλα από αλλού, μόνο με γάλα Νάξου. Η Πολιτεία πρέπει να μας ακούσει. Εδώ και επτά μήνες τα λέμε. Ζητάμε να ακούσουν τις προτάσεις μας. Εμεις, καθημερινά ζούμε αυτή την κατάσταση». 

Ποιος το λέει αυτό; Ο Δημήτρης Καπούνης, ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, όπου ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, και εξήγησε γιατί έχει ...μειωθεί η παρουσία της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ από τα Super Market 

«H κτηνοτροφία εκπέμπει SOS. Στη Νάξο έχουμε περίπου 7 τόνους γάλα μείον, αυτό σημαίνει 700 κιλά προϊόν γραβιέρα τη μέρα που δεν το έχουμε. Θα υπάρχει έλλειψη στην αγορά. Εμείς είμαστε προϊόν ΠΟΠ άρα το προϊόν μας φτιάχνετε με το γάλα το δικό μας. Δεν μπορούμε να φέρουμε γάλα από άλλες περιοχές. Και το κράτος τι κάνει για να γίνεται σωστός έλεγχος; 

Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τον παραγωγό. Φέραμε αγελάδες από το εξωτερικό, οι παραγωγοί άρχισαν να μειώνουν το ζωικό προϊόν, δεν είχαν να ταΐσουν. Έχουμε 300 αγελάδες που πήγαν για σφάξιμο. Θα έχουμε συνέχεια. Οι ζωοτροφές είναι στα ύψη, τα λιπάσματα στα ύψη, τα ρεύματα στα ύψη, τα πετρέλαια στα ύψη. Δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Ο παραγωγός μπαίνει μέσα, δεν βγάζει μεροκάματο» 

Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την στάση της Πολιτείας στο θέμα των επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων. "Ζητήσαμε να γίνει επιδότηση ανά κεφάλι κι όχι με βάση τον τζίρο. Και ξέρετε γιατί; Πολύ απλά βρέθηκαν αγρότες που έχουν κι άλλες εργασίες να παίρνουν χρήματα πολλά και κατ' επάγγελμα κτηνοτρόφοι με 300 πρόβατα να λαμβάνουν μόλις 760 ευρώ. Μα είναι δυνατόν;" 

Επέμεινε δε σημειώνοντας "Σε σχέση με τον τριτογενή τομέα η διαφορά είναι τεράστια. Κλειστά ξενοδοχεία πήραν χιλιάδες ευρώ και οι αγρότες ψίχουλα. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούμε την αγροτική παραγωγή;" 

Το μέγεθος και την σοβαρότητα του προβλήματος επιβεβαίωσε, σε δηλώσεις του στην ίδια εκπομπή και ο φοροτεχνικός, κ. Β. Αμπελιώτης που στάθηκε στην ανάγκη να δοθεί χρηματική ενίσχυση στο ζωϊκό κεφάλαιο... 

Δείτε το σχετικό video 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News