Νάξος - Δικηγορικός Σύλλογος: Αίτημα για νέα παράταση για τις δηλώσεις στο κτηματολόγιο

Ξεκινάμε από τα απλά...  Το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενημερώνει όσες και όσους είναι κάτοχοι ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου, Κω, Καλύμνου και Καρπάθου, πως παρατείνεται μέχρι τις 29 Αυγούστου 2022 η Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων. Αυτά για τα Δωδεκάνησα. 

Στις Κυκλάδες;  η συλλογή δηλώσεων «τρέχει» εδώ και αρκετό διάστημα με αργούς ρυθμούς.. Ο μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 45%. Μόνο οι Περιφερειακές ενότητες Μήλου, Μυκόνου και Ανδρου περνούν το 60% ενώ στη χειρότερη θέση είναι η Θήρας με μόλις 34%...  Θα δοθεί παράταση ή όχι; 

Πριν από μερικές ημέρες, επιστολή του Συλλόγου Μηχανικών Τήνου - με υπογραφή της κας Αν. Ψάλτη) δόθηκε στην επικαιρότητα με θέμα “Αίτημα παράτασης καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων κτηματολογίου για τη νήσο Τήνο”. Και απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους φορείς και βουλευτές... 

και χθες με την κλεψύδρα να έχει αδειάσει, έρχεται ο Δικηγορικός Συλλογος Νάξου (φέρει την υπογραφή των κκ Μάρκου (πρόεδρος) και Βασιλάκη (γραματέας) να ζητήσει επίσης παράταση των δηλώσεων. Θα υπάρξει; 

Τι αναφέρει η σχετική αναφορά προς υπουργό και βουλευτές Κυκλάδων που έχει ως τίτλο "Αίτηση για τη χορήγηση νέας παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας Κτηματολογίου, σε περιοχές των Κυκλάδων".

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ.

Απευθυνόμαστε και πάλι ενώπιον σας, ενόψει της εκπνοής της προθεσμίας που χορηγήθηκε με την Υπουργική Απόφαση (Αριθμ. 9903 ΕΞ 2022 - ΦΕΚ 1221/Β/16-3-2022) του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιου για το Κτηματολόγιο, Θεόδωρου Λιβάνιου, όπου παρατάθηκε μέχρι την 30η Ιουνίου 2022 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Κυκλάδες.

Δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό το ποσοστό υποβολής των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, και ειδικότερα στο νησί της Νάξου, βρίσκεται σε ποσοστό κάτω του 50%.

Επιτακτικό το αίτημα των πολιτών για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων έως το τέλος του έτους 2022, προκειμένου να προχωρήσει και η διαδικασία ολοκληρωμένα πλέον για τη συγκέντρωση των απαραίτητων και αναγκαίων δικαιολογητικών εγγράφων. 

  Σας επαναλαμβάνουμε όπως πράξαμε και με τις προγενέστερες επιστολές μας ως άμεσα ενδιαφερόμενος φορέας, αλλά και για την προστασία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των πολιτών, ότι υφίσταται αρκετά μεγάλος αριθμός εκκρεμών αιτήσεων των πολιτών, για την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών από τις Υπηρεσίες των Υποθηκοφυλακείων παρά τις υπέρμετρες προσπάθειες των εργαζομένων υπαλλήλων.

Επομένως καθίσταται επιτακτική αλλά και πραγματική ανάγκη, να δοθεί περαιτέρω επαρκής και εύλογος χρόνος έως το τέλος του έτους 2022 για να προχωρήσει περαιτέρω ολοκληρωμένα η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο και να διαφυλαχθούν τα περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών.

Ευελπιστούμε και πάλι στην επιεική αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος, αναφορικά με την αναγκαιότητα παρατάσεως της προθεσμίας στο Κτηματολόγιο, υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησίας των πολιτών στις Κυκλάδες, που έχετε μέχρι σήμερα επιδείξει και αναμένουμε την απόφασή σας. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News