Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος - ΕΑΣ Νάξου: Εφτασαν 532 τόνοι ενσιρώματος καλαμποκιού (photo)

Νάξος – ΕΑΣ Νάξου: Εφτασαν 532 τόνοι ενσιρώματος καλαμποκιού (photo)

|

Με την αρωγή της ΕΑΣ Νάξου έφτασαν από τη Βουλγαρία στη Νάξο 532 τόνοι ενσιρώματος καλαμποκιού για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων – 

«Δεν μας ακούει κανείς, δεν μας υπολογίζει κανείς» είναι η φράση του προέδρου της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρη Καπούνη, στην οποία συμπυκνώνεται η απελπισία 1.200 οικογενειών της Νάξου που οδεύουν προς τη χρεοκοπία.  Δεν είναι λίγοι αυτοί που ετοιμάζονται ακόμη και να αλλάξουν δουλειά μετά από χρόνια εργασίας πάνω στον πρωτογενή τομέα… 

Ενα από τα αγκάθια είναι η αδυναμία εύρεσης τροφής για τα ζώα…  Με δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν βροχοπτώσεις, υπάρχει απουσία πρώτης ύλης για την τροφή των ζώων σε όλη την Ελλάδα, ενώ και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μειώσει την δυνατότητα εύρεσης πρώτης ύλης στο εξωτερικό. Παράλληλα έχουμε και αύξηση τιμών στα μεταφορικά…

Η λύση βέβαια βρέθηκε στην Βουλγαρία για την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, «Μιλάμε για ζωικό κεφάλαιο, για ζώα που πρέπει να σιτιστούν”… Με πρωτοβουλία της “Ένωσης”, πήγε (σ.σ. μαζί με την Μαρίνα Γρατσία, υπεύθυνη διαχείρισης παραγωγών της ΕΑΣ Νάξου) πριν λίγο καιρό στη Βουλγαρία για να αγοράσουν ζωοτροφές ώστε να μην καταρρεύσει ο πρωτογενής τομέας του νησιού.

«Θα το φέρουμε στο Πόρτο Λάγος με φορτηγά από τη Βουλγαρία και από το Πόρτο Λάγος με λάντζα στη Νάξο.  Όλη αυτή η διαδικασία της μεταφοράς θα μας στοιχίσει 153 ευρώ ο τόνος και πάνω από 10 ευρώ τα φορτωτικά. Δηλαδή μια μπάλα ζωοτροφή ενός τόνου στοιχίζει σήμερα 270 ευρώ, όταν πέρυσι ο παραγωγός την έπαιρνε 70 ευρώ» λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου,

Και χθες το πρωί, το ενσίρωμα καλαμποκιού έφτασε στη Νάξο... Με βάση την ενημέρωση από την ΕΑΣ Νάξου, έφτασαν 532 τόνοι (σ.σ. η πρώτη παρτίδα από τους 3000 τόνους που έκλεισε η ΕΑΣ έως τον Σεπτέμβριο) και συνολικά “αποβιβάστηκαν”  592 μπάλες… 

Βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Νάξου και αναμένεται άμεσα να δοθούν στους παραγωγούς που έχουν ανάγκη…  

Υγ. Τα προβλήματα της ΕΑΣ Νάξου ταξιδεύουν στο εξωτερικό κι αυτός είναι ο λόγος που βρέθηκε συνεργείο του Reuters στη Νάξο για να καταγράψει τα προβλήματα και τηνα γωνία των παραγωγών που εμπλέκονται με τον τριτογενή τομέα… 

eas-naxos2.jpg

Tι είναι το ενσίρωμα 

Κι επειδή μεγάλη κουβέντα γίνεται για το ενσίρωμα καλαμποκιού και την απουσία του από την Ελλάδα, να σημειώσουμε ότι ενσίρωση είναι η διαδικασία διατήρησης χονδροειδών ζωοτροφών σε χλωρή κατάσταση . Πιο συγκεκριμένα τα κτηνοτροφικά φυτά αφού συγκομιστούν στο κατάλληλο στάδιο κόβονται σε μικρά τεμάχια και στη συνέχεια συγκεντρώνονται σε ειδικές κατασκευές τους σιρούς όπου ακολουθούν ορισμένες απλές κατεργασίες προκειμένου να παραχθεί το ενσίρωμα το οποίο είναι έτοιμο μετά από 35 – 40 ημέρες.

Μετά την κοπή και το τεμαχισμό των φυτών , η χλωρομάζα μεταφέρεται στο σιρό, με φορτηγά ή με ειδικές ρυμούλκες όπου τοποθετείται πάνω στο δάπεδο και στρώνεται ομοιόμορφα. Όταν η ποσότητα που έχει συγκεντρωθεί είναι αρκετή το φυτικό στρώμα πατιέται με ένα βαρύ ελκυστήρα, ο οποίος διέρχεται επανειλημμένα πάνω στη χλωρομάζα. Το γέμισμα του σιρού (ενσιρώματα) συνεχίζεται και οι νέες ποσότητες που φθάνουν τοποθετούνται σε στρώματα πάνω στη χλωρομάζα που έχει ήδη συμπιεστεί. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη συμπίεση της χλωρομάζας  του σιρού, διοτι υπαρχει πιθανοτητα να  μουχλιάσει και χαλάσει το ενσίρωμα.

Τέλος με την επίτευξη της ζύμωσης ακολουθεί η διαδικασία συσκευασιας σε σάκους των σαράντα κιλών για την εύκολη διάθεση του προϊόντος στην αγορά με γνώμονα πάντα την καλύτερη ποιότητα  και την χαμηλότερη τιμή. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανηγύρι του Σταυρού στη Δονούσα: Παράδοση, γλέντι και πίστη 13–14 Σεπτεμβρίου

Η Δονούσα ντύνεται γιορτινά για την Υψωση του Τιμίου Σταυρού με παραδοσιακά έθιμα, φαγητό, χορό και περιφορά εικόνας στο λιμάνι.

Γιάννης Σιώτος: «Η προσπάθεια του Δημάρχου Τήνου να παραπλανήσει τη Δικαιοσύνη κατέρρευσε»

Με αιχμηρή ανακοίνωση, ο πρώην Δήμαρχος Τήνου απαντά στον Παναγιώτη Κροντηρά μετά την αρχειοθέτηση της μήνυσης για τα «διαγραμμένα αρχεία».

Φ. Φόρτωμας: “Είναι λάθος που δεν έχουν συμπεριληφθεί μικρά νησιά των Κυκλάδων στη μείωση του ΦΠΑ” (video)

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή Cyclades On Air, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε ζητήματα φορολογίας, υγείας, παιδείας, πολιτισμού και υποδομών.

Αντίο στον Γιώργο Κωβαίο: Ο 92χρονος Σχοινουσιώτης που χόρεψε μέχρι το τέλος

Η Σχοινούσα αποχαιρετά έναν άνθρωπο-σύμβολο χαράς και λεβεντιάς, που κάθε χρόνο έδινε το δικό του ρυθμό στη Γιορτή Φάβας.

Hike n’ Capture – Τετραήμερο retreat φωτογραφίας και πεζοπορίας στην Αμοργό

Από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου, η Αμοργός φιλοξενεί ένα μοναδικό σεμινάριο που συνδυάζει τη φωτογραφία με την πεζοπορία, σε συνεργασία με τη σχολή φωτογραφίας Luz Visual Studies.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αστροβραδιά στη Νάξο: Μια μοναδική εμπειρία παρατήρησης του ουρανού

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε συνεργασία με την Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση, διοργανώνει απόψε μια μαγευτική βραδιά στο ΔΑΚ Νάξου με τηλεσκόπια και ξενάγηση στον νυχτερινό ουρανό.

«Εργοτάξιο η Κόρωνος» – Βελτιώσεις στον επαρχιακό δρόμο με στόχο την ασφάλεια

Το Επαρχείο Νάξου προχωρά σε παρεμβάσεις με νέα στηθαία και τοιχία, ενώ οι κάτοικοι θυμούνται τις δυσκολίες του παρελθόντος και ζητούν περισσότερα έργα.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία στο Φιλώτι Νάξου

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 70 m2 στο Φιλώτι της Νάξου

Εργαστήριο Καινοτομίας στη Νάξο: Από τη φαντασία στην πραγματικότητα με 3D εκτύπωση

Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νικοδήμου, μαθητές και γονείς συναντιούνται σε μια ξεχωριστή εμπειρία δημιουργίας και γνώσης, με 3D σχεδίαση και τη θεωρία των Πολλαπλών Νοημοσυνών.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Συγκέντρωση στη Νάξο για τα Τέμπη: Φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δικαιοσύνης

Πολίτες της Νάξου ενώθηκαν στη φωνή διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας απαντήσεις και απονομή δικαιοσύνης.