Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος - ΕΑΣ Νάξου: Επενδύσεις (τυροκομείο - ΑΠΕ) και άνοιγμα αγοράς σε...

Νάξος – ΕΑΣ Νάξου: Επενδύσεις (τυροκομείο – ΑΠΕ) και άνοιγμα αγοράς σε Μύκονο – Σύρο

|

Η ΕΑΣ Νάξου αφήνει πίσω της με επιτυχία την πανδημία και ετοιμάζεται για τις επόμενες κινήσεις της – Τι αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Ιάκωβος Βαλέρης για τα σχέδια της “Ενωσης” εντός κι εκτός Νάξου 

Επέκταση στην αγορά φρέσκου γάλακτος στη Μύκονο και τη Σύρο, αύξηση των εξαγωγών τυριών με αιχμή τη γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ αλλά και το αρσενικό Νάξου ΠΟΠ, καθώς κι ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό του τυροκομείου, κατασκευή καινούργιου στα ορεινά του νησιού, μονάδα βιοαερίου και μικρό αιολικό πάρκο, κυριαρχούν στον προγραμματισμό της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου.

Ενισχυμένη από τα θετικά αποτελέσματα του 2020 όταν παρά την πανδημική κρίση και την κάθετη πτώση του τουρισμού, ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε από τα 20,2 στα 20,6 εκατ. ευρώ και διατήρησε, έστω και μειωμένη (το 2019 είχε επιπλέον έσοδα από την αξιοποίηση ακινήτου), την κερδοφορία της (ως συνεταιριστική οργάνωση στόχος της είναι βεβαίως η στήριξη των μελών, των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας), η ΕΑΣ Νάξου στρέφει το ενδιαφέρον της στη Μύκονο και τη Σύρο, δύο αγορές όπου σήμερα διατίθενται μόνο τα τυριά της.

«Στόχος μας από την επόμενη τουριστική σεζόν είναι το φρέσκο γάλα της ΕΑΣ Νάξου μαζί με το γιαούρτι να διατίθεται καθημερινά στη Μύκονο και τη Σύρο», δηλώνει στο «Ρowergame.gr» ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, κ. Ιάκωβος Βαλέρης, αναδεικνύοντας την διαρκώς – με την προφανή εξαίρεση της περασμένης χρονιάς – ανοδική πορεία του φρέσκου γάλακτος (πλήρες, light και σοκολατούχο) και στη Σαντορίνη και την Πάρο, πέραν φυσικά της ίδιας της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Βασικός λόγος που επενδύει ιδιαίτερα στο φρέσκο γάλα η διοίκηση της Ένωσης είναι, όπως εξηγεί ο κ. Βαλέρης, ότι ενισχύει τη ρευστότητα, λειτουργεί ως «κράχτης» και για τα υπόλοιπα προϊόντα της Ένωσης και τελικά συμβάλλει στην επίτευξη υπεραξίας για τον παραγωγό.

valeris.jpg

Τριπλασιάστηκαν από το 2019 οι εξαγωγές γραβιέρας Νάξου

Η ΕΑΣ Νάξου δίνει, παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα και στις εξαγωγές στοχεύοντας να ανέλθουν στο 20% του κύκλου εργασιών της τα επόμενα χρόνια. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν τριπλασιασθεί και κυμαίνονται πλέον στην περιοχή του 10% του ετήσιου τζίρου με το εμβληματικό προϊόν της Νάξου, τη γραβιέρα, να ταξιδεύει από τις ΗΠΑ μέχρι τα Αραβικά Εμιράτα και από την Αυστραλία έως τον Καναδά. Η δυναμική πορεία των εξαγωγών όχι μόνο δεν ανακόπηκε από την κρίση αλλά, αντίθετα, συνέβαλε (μαζί με την αύξηση των πωλήσεων κατά 10% συγκριτικά με το 2019 στο κανάλι του retail καθώς αυξήθηκε η οικιακή κατανάλωση τροφίμων) στην αντιστάθμιση των απωλειών στο κανάλι της horeca (τουρισμός – εστίαση).

Αποδίδει η συνεργασία με την Μπάρμπα Στάθης για την πατάτα Νάξου

Εκτός από το γάλα, το γιαούρτι και μια ευρεία γκάμα τυροκομικών προϊόντων, η ΕΑΣ Νάξου διακινεί επίσης την περίφημη πατάτα Νάξου (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης- ΠΓΕ), που παράγεται και συσκευάζεται στο συσκευαστήριο της στο νησί και διατίθεται στη λιανική – αποκλειστικά σε «διχτάκι» τριών κιλών – και στη χονδρική.

Μεγάλο μέρος της παραγωγής απορροφά και η εταιρεία Μπάρμπα – Στάθης που χρησιμοποιεί την πατάτα Νάξου τόσο στις μείξεις λαχανικών αλλά και σε συσκευασία (κατεψυγμένη και κομμένη) έτοιμη για τηγάνισμα.

Τυροκομείο ελβετικού τύπου και δεύτερο τυροκομείο στα ορεινά

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΑΣ Νάξου, όπως εξηγεί ο κ. Βαλέρης, διαρθρώνεται σε δύο άξονες:

# την παραγωγή, δηλαδή σε δύο τυροκομεία και σταβλικές εγκαταστάσεις

# και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μονάδα βιοαερίου και αιολικό πάρκο.

Στο υπάρχον τυροκομείο της ΕΑΣ Νάξου αλλά και το συσκευαστήριο πατάτας – φαγητού υλοποιείται πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ύψους 5 εκατ. ευρώ, με επιδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το Μάιο του 2022 το νέο τυροκομείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας πάνω από 10% μέσω και της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, θα πρόκειται για «τυροκομείο ελβετικού τύπου, στο οποίο δεν θα μεσολαβεί ανθρώπινο χέρι από την παράδοση του γάλακτος έως την τυροκόμηση» (εξυπακούεται ότι η γραβιέρα θα ωριμάζει σε ξύλινα ράφια για 90 ημέρες).

Με το νέο τυροκομείο ανοίγει ο δρόμος και για αύξηση της παραγωγής γάλακτος προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα της Νάξου, αν και βεβαίως η μεγάλη αύξηση του κόστους ζωοτροφών δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους κτηνοτρόφους του νησιού με τον κ. Βαλέρη να κρίνει επιβεβλημένη την ουσιαστική στήριξη του κράτους καθώς, ειδικά στα νησιά, το κόστος μεγαλώνει ακόμη περισσότερο από τα μεταφορικά, παρά το γεγονός ότι η Ένωση προμηθεύεται μαζικά καλαμπόκι από συνεταιρισμούς της ηπειρωτικής χώρας για τις ανάγκες των μελών της.

Νωρίτερα, τον προσεχή Νοέμβριο, αναμένεται να είναι έτοιμο το τυροκομείο στο Χαλκί, το οποίο κατασκευάζεται με ίδια κεφάλαια προκειμένου να παράγει τυρί Αρσενικό Νάξου ΠΟΠ, με βάση τις προδιαγραφές του προϊόντος (τυροκόμηση στη ζώνη της ορεινής Νάξου), συμβάλλοντας στην αύξηση του κύκλου εργασιών και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

234748251.jpg

Μονάδα βιοαερίου 1 MW και αιολικό πάρκο 3-4 MW

Στα επενδυτικά σχέδια της ΕΑΣ Νάξου είναι και δύο επενδύσεις στις ΑΠΕ, με μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα:

-Μονάδα βιοαερίου για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας,. δυναμικότητας 1 MW, που θα αξιοποιεί τα απόβλητα των τυροκομείων (τυρόγαλο), των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, των ελαιοτριβείων και των σφαγείων του νησιού. Η μονάδα σχεδιάζεται να γίνει κοντά στο τυροκομείο, του οποίου θα καλύπτει τις ανάγκες θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο θα διατίθεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού. Για τη χρηματοδότηση της μονάδας η ΕΑΣ Νάξου εξετάζει διάφορες εναλλακτικές.

-Μικρό αιολικό πάρκο 3-4 MW με ισάριθμες ανεμογεννήτριες σε έκταση της ΕΑΣ στην ορεινή Νάξο. Στην ίδια περιοχή είχε εγκατασταθεί από την δεκαετία του 1980 πειραματική ανεμογεννήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που είχε ως αποτέλεσμα να υπερκαλύπτονται οι ανάγκες του τυροκομείου. Το εν λόγω σχέδιο είναι στα σπάργανα.

1.200 ενεργοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, 170 εργαζόμενοι

Η ΕΑΣ Νάξου ιδρύθηκε το 1926 και από το 2014 έχει μετατραπεί σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – Ανώνυμη Εταιρεία, στηριζόμενη σε 12 πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποτελούν και τους Μετόχους της Εταιρείας. Ενεργά μέλη της είναι περίπου 1200 κτηνοτρόφοι και αγρότες, ενώ απασχολεί 130 μόνιμους εργαζόμενους και περίπου 40 εποχικούς, που προέρχονται όλοι τους από αγροτοκτηνοτροφικές οικογένειες του νησιού. Στο κέντρο της Χώρας Νάξου διατηρεί κρεοπωλείο – οπωροπωλείο, ενώ για τα προϊόντα της έχει λάβει διεθνή βραβεία


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της