Νάξος - ΕΑΣ Νάξου: Η νέα τιμολογιακή πολιτική για το αγελαδινό γάλα (έως και 46 λεπτά το κιλό)

Ηταν τα τέλη Οκτωβρίου, όταν η ΕΑΣ Νάξου με ανακοίνωσή της καλούσε τους παραγωγούς να ... "ενημερώνει όλους τους γαλακτοπαραγωγούς της ότι θα πρέπει να υπογραφούν ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ της Ε.Α.Σ. και του κάθε παραγωγού.

Σκοπός αυτών των ιδιωτικών συμφωνητικών είναι η συνέχιση της απρόσκοπτης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών (των παραγωγών και της Ε.Α.Σ.) διασφαλίζοντας τόσο το εισόδημα του παραγωγού όσο και την υψηλή ποιότητα του εισκομιζόμενου γάλακτος...."

Και σήμερα έχουμε δημοσίευμα της ιστοσελίδας agronews.gr που αναφέρεται στην κίνηση αυτή που όπως φαίνεται έχει προκαλέσει ακόμη και αντιδράσεις... Κυρίως όπως τονίζεται στο άρθρο, στους μικρότερους παραγωγούς υπάρχει ζήτημα καθότι άλλο η οργανωμένη μονάδα και άλλο οι ανοργάνωτοι... Η ουσία είναι πάντως οι παραγωγοί να ακολουθούν τους κανόνες που έχουν οριστεί και κυρίως να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.. Ας δούμε τι αναφέρει το σχετκό άρθρο ... 

Σε αναπροσαρµογή τιµολογίων για το αγελαδινό γάλα έχει προχωρήσει η ΕΑΣ Νάξου σε µια προσπάθεια εξορθολογισµού της τιµολογιακής της πολιτικής, επικαλούµενη την πρόθεση πριµοδότησης των παραγωγών µε βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος που παραδίδουν στην Ένωση.

Η τιµή βάσης ορίζεται σύµφωνα µε τα συµφωνητικά που καλούνται το τελευταίο διάστηµα να υπογράψουν οι παραγωγοί στα 42 λεπτά το κιλό, µε τα πέναλτι ποιότητας να κατεβάζουν την τιµή ακόµα και στα 39 λεπτά το κιλό, ενώ δεν αποκλείονται τα 45 µε 46 λεπτά για τις προσεγµένες δουλειές.

Αυτό βέβαια έχει σαν αποτέλεσµα τη µείωση της τιµής για τους παραγωγούς που δεν διαθέτουν µεγάλες και οργανωµένες κτηνοτροφικές µονάδες, οι οποίοι δυσκολεύονται να παράγουν σταθερή ποιότητα.

Ας σηµειωθεί ωστόσο πως ανέκαθεν η ΕΑΣ Νάξου παραλάµβανε το αγελαδινό γάλα µε τιµές υψηλότερες από αυτές που προσέφερε η βιοµηχανία στην υπόλοιπη Ελλάδα και έχει δείξει µια καλή αναπτυξιακή πορεία µέχρι στιγµής, γεγονός που µαρτυρούν και οι δροµολογηµένες για το επόµενο διάστηµα επενδυτικές πρωτοβουλίες της.

Αναφέρεται ότι η τιµή για το αγελαδινό γάλα µέχρι πρόσφατα ήταν τα 45 λεπτά. «Η ΕΑΣ Νάξου µας κάλεσε πριν ένα διάστηµα να υπογράψουµε κάποια συµφωνητικά όσον αφορά το γάλα. Μέσα σε αυτά τα συµφωνητικά έλεγε ότι το γάλα θα µειωθεί από τα 45 λεπτά που το πλήρωνε, στα 42 λεπτά, ενώ θα ισχύσει και µια αναπροσαρµογή σύµφωνα µε τα λιπαρά και την ποιότητα, δηλαδή µπορεί να πέσουν και κάτω από τα 42» αναφέρει παραγωγός στην Agrenda.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News