Νάξος - ΕΑΣ Νάξου: Κραυγή αγωνίας και αίτημα για ένταξη στα μέτρα στήριξης

" Η Ένωση στηρίζει και απευθύνεται σε χιλιάδες οικογένειες στη Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες. Το 60% της οικονομίας του νησιού στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα.  Τον τουρισμό τον ξεχνάμε κατά πως φαίνεται που για πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους αποτελούσε μία παράλληλη οικονομική ανάσα. Αρνιά κατσίκια φέτος δεν θα μπορέσουμε να αγοράσουμε από τους κτηνοτρόφους μας γιατί δεν τα δίνουν γιατί η τιμή είναι μόλις 3 ευρώ το κιλό. Αφού και το Πάσχα θα υπάρχουν τα μέτρα....  Οι εταιρείες που πουλούσαμε τυρί πατάτες και κρέας δεν πληρώνουν μας πήραν τηλέφωνο και πάνε ένα με δύο μήνες της πληρωμές πίσω... Το ΟΣΔΕ (αιτήσεις παραγωγών για τις επιδοτήσεις έκλεισε) Καλούμε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μη μας γυρίσει την πλάτη» 

Αυτο είχε αναφέρει χθες ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης μιλώντας στο flash.gr κάνοντας έκκληση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση (είναι και Ναξιώτης από το Φιλώτι) να εντάξουν και αυτούς τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς στους ΚΑΔ των ενισχύσεων...  Και είχαμε μία ακόμη αναφορά μέσω δελτίου Ενημέρωσης για τι συμβαίνει στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Νάξου που συνεργάζονται με την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και με επίλογο στην αναφορά " Είμαστε ο πρωτογενής τομέας που είναι ατμομηχανή για την ελληνική Περιφέρεια. Αν καθυστερήσουν κι άλλο, θα αντιδράσουμε" 

Αναλυτικά το δελτίο Ενημέρωσης 

"Η πρωτόγνωρη, πράγματι, κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας αυτήν την δύσκολη περίοδο λόγω της επέλασης του κορονοϊού έχει προξενήσει πολλά προβλήματα, ανάμεσα σε πολλούς άλλους κλάδους και στον αγροτικό και κτηνοτροφικό και, κατ’ επέκταση, στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς, όπως, επί παραδείγματι, η δική μας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, με τους 130 εργαζόμενους και τους εκατοντάδες συνεργαζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Για παράδειγμα, η διανομή των πολλών, εκλεκτών και πιστοποιημένων προϊόντων της Ε.Α.Σ. Νάξου, όπως η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε., προς την Πάρο και τη Σαντορίνη σταμάτησε, καθώς «κόπηκαν» τα δρομολόγια των πλοίων. Παράλληλα, λόγω και του ότι έκλεισε το HORECA, τον μήνα Μάρτιο οι πωλήσεις έχουν πέσει κατά 22% (κι έπεται συνέχεια...). Οι συνεργαζόμενοι με εμάς παραγωγοί αγοράζουν ζωοτροφές με πίστωση και το χρέος τους έχει φθάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 3,2 εκατ. ευρώ. Το εστιατόριό μας, το «1926», έκλεισε στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας του πληθυσμού, ενώ οι εταιρείες στις οποίες στέλναμε τα προϊόντα μας, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές τους και μας έχουν ζητήσει αυτές να πάνε πίσω.

Επίσης, οι κτηνοτρόφοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων γενικότερα περίμεναν, την πολύ ιδιαίτερη περίοδο του Πάσχα, να εξασφαλίσουν σπουδαία κέρδη από την πώληση των αμνοεριφίων τους, αλλά αυτό δεν θα γίνει. Οι πωλήσεις το Πάσχα εκτιμάται πως θα είναι ελάχιστες και τα αμνοερίφια που πωληθούν θα πουληθούν πολύ φθηνά, αφού η ζήτηση θα είναι ελάχιστη! Θεωρείται βέβαιο, ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα επιφέρει την κατάρρευση των κτηνοτρόφων.

Μετά λύπης μας, ωστόσο, παρατηρούμε ότι τόσο η δική μας όσο και άλλες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών έχουν μείνει εκτός από τα ευεργετικά μέτρα ενίσχυσης που έχει, μέχρι αυτή τη στιγμή, πάρει η Κυβέρνηση για επιχειρήσεις και κλάδους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, καθώς, λόγω του ότι παράγουν πέραν του ενός προϊόντος, δεν έχουν υπαχθεί στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που θα ενισχυθούν! Αυτή τη στιγμή, προβλέπεται ενίσχυση μόνο για τις επιχειρήσεις με ΚΑΔ 01.62, γεγονός που εξαιρεί τους συνεταιρισμούς γενικότερα που έχουν περισσότερα προϊόντα.

Ζητούμε, λοιπόν, από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να υπάρξει μέριμνα και να ενταχθούν και αυτοί οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί στους ΚΑΔ των ενισχύσεων, έχοντας υπ’ όψιν όλες τις ιδιαιτερότητες του κλάδου τους!

Ζητούμε, με απλά λόγια, να μην μας γυρίσει την πλάτη η Κυβέρνηση! Είμαστε ο πρωτογενής τομέας, η ατμομηχανή της ανάπτυξης της ελληνικής Περιφέρειας!

Και προειδοποιούμε: εάν καθυστερήσουν κι άλλο, θα αντιδράσουμε..."