Νάξος - ΕΑΣ Νάξου: Μέσω Αραχωβίτη ενημέρωση στην Ελληνική Βουλή για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων (video)

Νάξος - ΕΑΣ Νάξου - Αραχωβίτης

"... Έχουμε το εμβληματικό προϊόν της Γραβιέρας Νάξου που είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και σε λίγο δεν θα υπάρχει πρώτη ύλη για την δημιουργία και την πώληση αυτού του εμβληματικού προϊόντος...".

Ποιος το λέει και που; Μα ο Σταύρος Αραχωβίτης, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, από το βήμα της Βουλής και στη διάρκεια ομιλίας του με σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο πρωτογενή τομέα αλλά και την έως τώρα μη ουσιαστική αντίδραση της Κυβέρνησης.. Και η ΕΑΣ Νάξου αποτελεί έναν δυνατό παίκτη στην αγορά, που κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει... 

Ο κος Αραχωβίτης στη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός είχε έρθει στη Νάξο, είχε συναντηθεί με τους παράγοντες της ΕΑΣ Νάξου και όπως διαβάζουμε "Στη συνάντηση αναλύθηκαν τα πεπραγμένα και η πορεία της Ένωσης τα τελευταία χρόνια, η επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρότασης χρηματοδότησης που έχει υποβληθεί στο Μέτρο 321 του ΠΑΑ 2014 – 2020 και η σημασία υλοποίησης της σκοπούμενης επένδυσης για την αναπτυξιακή πορεία της Ένωσης, οι θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών και την ενίσχυση της ένταξης στην αγορά προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας, η απόφαση του Υπουργείου για αυστηροποίηση του πλαισίου και την εντατικοποίηση των ελέγχων διακίνησης προϊόντων στην αγορά και των πρακτικών παραπλάνησης των καταναλωτών – νόθευσης του ανταγωνισμού μέσω των ελεγκτικών του μηχανισμών, η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τη διακίνηση προϊόντων και πρώτων υλών από και προς τη Νάξο και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας στο νησί. Η διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου παρέδωσε στον Κο Υπουργό γραπτό υπόμνημα με τις απόψεις της για όλα τα θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων της".

6.jpg

Οσο για την πρόσφατη παρέμβασή του; Για άλλη μία φορά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έγινε αναφορά στην Βουλή των Ελλήνων στο ότι παρατηρείται έλλειψη της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στην αγορά.

Το πρόβλημα αυτό, το οποίο η Ε.Α.Σ. έχει βεβαίως αναδείξει σε πάμπολλες παρεμβάσεις της στα ελληνικά Μ.Μ.Ε., αποτελεί, ουσιαστικά, απόρροια της δυσβάσταχτης πίεσης που υφίσταται ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος του νησιού μας λόγω των μεγάλων αυξήσεων σε υπερπολύτιμα για εκείνον είδη, όπως ζωοτροφές, λιπάσματα, πετρέλαιο, ρεύμα, κ.ά. και η οποία τον έχει οδηγήσει σε μείωση του ζωικού του κεφαλαίου και της παραγωγής του γάλακτος.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, σχολιάζοντας σε εισήγησή του προς την Ολομέλεια της Βουλής την δύσκολη κατάσταση που έχει σήμερα διαμορφωθεί στην ελληνική κτηνοτροφία υπογράμμισε πως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής «είναι η κραυγή αγωνίας από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, που παρά τις πολλές προσπάθειές της αυτή την ώρα δεν βρίσκει γάλα για να παράξει την περίφημη Γραβιέρα Νάξου».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Αραχωβίτη: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που υπάρχει σήμερα στον τομέα της κτηνοτροφίας είναι η κραυγή αγωνίας από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Έχουμε το εμβληματικό προϊόν της Γραβιέρας Νάξου που είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και σε λίγο δεν θα υπάρχει πρώτη ύλη για την δημιουργία και την πώληση αυτού του εμβληματικού προϊόντος. Παρά το ότι αυτό το πρότυπο συνεργατικό εγχείρημα, το πολύ σοβαρό εγχείρημα της ΕΑΣ Νάξου έχει κάνει πολλές προσπάθειες, έχει δώσει από ίδια κεφάλαια δάνεια σε παραγωγούς, έχει φέρει ζωικό κεφάλαιο από το εξωτερικό και διάθεση των μελών της, εντούτοις αυτή την ώρα δεν βρίσκει γάλα για να παράξει την περίφημη Γραβιέρα Νάξου». 

Δείτε το σχετικό video

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News