Νάξος - ΕΑΣ Νάξου: Οι κτηνοτρόφοι λένε "κάποτε ήταν ωραία εδώ. Τώρα;" (video)

Νάξος - ΕΑΣ Νάξου

Το εκρηκτικό μείγμα υψηλών τιμών σε ενέργεια, τρόφιμα και μεταφορές αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. 

Όμως, ένας κλάδος που πραγματικά υποφέρει αυτήν την εποχή είναι αυτός της κτηνοτροφίας, αφού εκεί οι αυξημένες τιμές ενέργειας, τα πολύ ακριβότερα λιπάσματα, αλλά και οι ζωοτροφές έχουν πάρει την «ανηφόρα». Ακόμα, η μέση τιμή στο πρόβειο γάλα κυμαίνεται στα επίπεδα των 1,20 - 1,35 ευρώ το λίτρο και όπως ισχυρίζονται οι κτηνοτρόφοι ακόμα και τιμές της τάξης του 1,50 ευρώ, δεν αρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες αυξήσεις στις ζωοτροφές.

Με την τιμή της μηδικής (τριφύλλι) να ξεπερνάει τα 28 λεπτά το κιλό και το ενσίρωμα σανού να έχει φτάσει στα 20-22 λεπτά, η επιβάρυνση στο κόστος είναι σημαντική. Αρκετοί κτηνοτρόφοι έχουν επιλέξει να οδηγούν στο σφαγείο περισσότερα (θηλυκά) ζώα, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος, με τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο να φθάνουν ακόμη και το 30%, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερήσια». 

Το παράπονο των παραγωγών της Νάξου 

Ο πρόεδρος, της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ανέφερε ότι η μείωση στο γάλα φτάνει στους 7-8 τόνους κάθε μέρα.  Μάλιστα, το Σάββατο μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», μίλησε για άλλη μία φορά για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ναξιώτες κτηνοτρόφοι λόγω της ακρίβειας και το πώς αυτό το ντόμινο έχει επιφέρει έλλειψη της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. στην αγορά.

Οπως τόνισε, η κατάσταση «πάει προς το χειρότερο» και «έως το τέλος του χρόνου στο νησί μας αλλά και στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει γάλα», ενώ ζήτησε ξανά από την Πολιτεία να στηρίξει τους κτηνοτρόφους με μέτρα ουσίας ώστε εκείνοι να ανταπεξέλθουν. Και εξέφρασε το παράπονό του λέγοντας "ήρθε στη Νάξο ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, έβγαλε φωτογραφίες, πήγε σε διάφορα μέρη αλλά με τους παραγωγούς, με τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα δεν είπε τίποτα, ούτε συναντήθηκε. Γιατί; Ακόμη, περιμένουμε το ραντεβού με τον Υπουργό; Γιατί γίνονται όλα αυτά;" 

Στην κάμερα μίλησε και ο Ναξιώτης κτηνοτρόφος, Νίκος Ζαχαράτος, που έβγαλε την δική του κραυγή αγωνίας καταλήγοντας: «Πέρυσι θέλαμε 4 χιλιάδες ευρώ για φαγητό των ζώων και βγάζαμε 5 τόνους γάλα.. Τώρα; Είναι όλα ανάποδα... Δεν βγαίνει πια το μεροκάματο! Κάποτε ήταν ωραία εδώ! Ας έρθουν οι υπεύθυνοι εδώ να δουν από κοντά την κατάσταση και όχι από τα γραφεία τους».

Η πρόταση των Κτηνοτρόφων

Ακόμα, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) υποστηρίζει ότι η μείωση των κοπαδιών είναι μεγάλη στην χώρα μας και τους επόμενους μήνες θα οδηγηθεί ακόμη μεγαλύτερος αριθμός ζώων στα σφαγεία και θα γίνει ορατό το πρόβλημα -που τονίζουμε εδώ και καιρό- της μείωσης στην παραγωγή γάλακτος. Ο σύνδεσμος κατέθεσε προτάσεις του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζήτησε ένα ποσό 150 εκ. ευρώ, για όλη την κτηνοτροφία, έτσι ώστε να υπάρχει κάλυψη ενός μέρους της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών. 

Δείτε το σχετικό video 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News