Νάξος - ΕΑΣ Νάξου: Στα 5 ευρώ περίπου η τιμή πώλησης του αρνιού από το παραγωγό

Ολο και πιο κοντά στο Πάσχα... Και όπως είναι λογικό όλα τα βλέμματα στρέφονται στο πασχαλινό τραπέζι, στις τιμές των αμνοεριφίων αλλά και στην προέλευσή τους. Βασικό το πρόβλημα απο τη στιγμή που οι εισαγωγές και κυρίως οι ελληνοποιήσεις αποτελούν σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ παραγωγών και (εκάστοτε) κυβέρνησης... Και αυτό γιατί η γραμμή του Υπουργείου μοιάζει να μην μπορεί να βάλει τέλος σ' αυτό το πρόβλημα που κρατάει χρόνια.

Πάμε Mega... Και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» όπου ο Γιάννης Οικονόμους, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα οριστικό σχέδιο ελέγχων και ένα «ένα δίκτυο το οποίο θα θωρακίσει την εύρυθμη λειτουργεία της αγοράς».  Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι στις εισαγωγές, και λόγω της πανδημίας, θα είναι πολύ αυστηροί. «Οφείλουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και εκτεταμένοι.

Ομως, είχαμε εικόνα και από την Νάξο.. Σε ζωντανή σύνδεση με τη Νάξο και το Καστράκι έμαθαν, από τον Πρόεδρο της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρη Καπούνη και τον Ναξιώτη κτηνοτρόφο, Γιάννη Βάβουλα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του νησιού μας όσον αφορά στη διάθεση των αμνοεριφίων τους για το Πάσχα αλλά και το προς τα πού θα κινηθούν φέτος οι τιμές του αρνιού και του κατσικιού Νάξου.

Όπως τονίζει ο Δημήτρης Καπούνης, «υπάρχει πίεση αυτές τις ημέρες», ωστόσο όλα λειτουργούν κανονικά.  Σύμφωνα με τον κ. Καπούνη, οι ανάγκες της αγοράς δε θα καλυφθούν πλήρως από τα ελληνικά προϊόντα, καθώς η πανδημία έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση του προετοιμασμού αλλά και της τροφοδοσίας της αγοράς. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά "περίπου 7000 αρνιά και κατσίκια αναμένεται να σφάξουμε στα δύο σφαγεία που έχει το νησί, αλλά θα μπορούσαμε και διπλάσια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς. Ομως, ο χρόνος είναι μικρός για να γίνουν όλα όπως προβλέπονται"  Και σχετικά με την τιμή ανέφερε ότι "θα αγοράσουμε στα 5.10 ευρώ το κιλό για το αρνί και 5.30 ευρώ το κιλό για το κατσίκι, όμως στο τραπέζι του καταναλωτή θα φτάσει αρκετα πιο ψηλά, γιατί υπάρχουν τα μεταφορικά, το ΦΠΑ οπότε η τιμή θα είναι μεγαλύτερη"  

Από την πλευρά τους ωστόσο οι κτηνοτρόφοι, όπως λέει ο Γιάννης Βάβουλας, περιμένουν να καλύψουν μέρος της χασούρας της προηγούμενης χρονιάς. "Ήταν καταστροφική χρονιά με μεγάλη χασούρα. Πουλήσαμε με τρία ευρώ πέρυσι... Ευελπιστούμε ότι φέτος θα είναι καλύτερα, κάτι που φάνηκε από τα Χριστούγεννα».

Ο κος Καπούνης πάντως για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε και στο θέμα της γραφειοκρατίας και των ελληνοποιήσεων τονίζοντας ότι η μοναδική λύση είναι "να μειωθεί η γραφειοκρατία και να γίνει το κατσικάκι ΠΟΠ με αυστηρές προϋποθέσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε δύο χρόνια για να εξεταστει ένας φάκελος... Μόνο εάν γίνει ΠΟΠ το κατσίκι θα ξέρει ο καταναλωτής τι κρέας τρώει" 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News