Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος - ΕΑΣ Νάξου: Στα 5 ευρώ περίπου η τιμή πώλησης του...

Νάξος – ΕΑΣ Νάξου: Στα 5 ευρώ περίπου η τιμή πώλησης του αρνιού από το παραγωγό

|

Η «μάχη» του οβελία – Πού θα κινηθούν φέτος οι τιμές – Η εικόνα που μετέφερε η ΕΑΣ Νάξου και οι κτηνοτρόφοι του νησιού (video) 

Ολο και πιο κοντά στο Πάσχα… Και όπως είναι λογικό όλα τα βλέμματα στρέφονται στο πασχαλινό τραπέζι, στις τιμές των αμνοεριφίων αλλά και στην προέλευσή τους. Βασικό το πρόβλημα απο τη στιγμή που οι εισαγωγές και κυρίως οι ελληνοποιήσεις αποτελούν σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ παραγωγών και (εκάστοτε) κυβέρνησης… Και αυτό γιατί η γραμμή του Υπουργείου μοιάζει να μην μπορεί να βάλει τέλος σ’ αυτό το πρόβλημα που κρατάει χρόνια.

Πάμε Mega… Και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» όπου ο Γιάννης Οικονόμους, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα οριστικό σχέδιο ελέγχων και ένα «ένα δίκτυο το οποίο θα θωρακίσει την εύρυθμη λειτουργεία της αγοράς».  Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι στις εισαγωγές, και λόγω της πανδημίας, θα είναι πολύ αυστηροί. «Οφείλουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και εκτεταμένοι.

Ομως, είχαμε εικόνα και από την Νάξο.. Σε ζωντανή σύνδεση με τη Νάξο και το Καστράκι έμαθαν, από τον Πρόεδρο της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρη Καπούνη και τον Ναξιώτη κτηνοτρόφο, Γιάννη Βάβουλα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του νησιού μας όσον αφορά στη διάθεση των αμνοεριφίων τους για το Πάσχα αλλά και το προς τα πού θα κινηθούν φέτος οι τιμές του αρνιού και του κατσικιού Νάξου.

Όπως τονίζει ο Δημήτρης Καπούνης, «υπάρχει πίεση αυτές τις ημέρες», ωστόσο όλα λειτουργούν κανονικά.  Σύμφωνα με τον κ. Καπούνη, οι ανάγκες της αγοράς δε θα καλυφθούν πλήρως από τα ελληνικά προϊόντα, καθώς η πανδημία έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση του προετοιμασμού αλλά και της τροφοδοσίας της αγοράς. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά “περίπου 7000 αρνιά και κατσίκια αναμένεται να σφάξουμε στα δύο σφαγεία που έχει το νησί, αλλά θα μπορούσαμε και διπλάσια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς. Ομως, ο χρόνος είναι μικρός για να γίνουν όλα όπως προβλέπονται”  Και σχετικά με την τιμή ανέφερε ότι “θα αγοράσουμε στα 5.10 ευρώ το κιλό για το αρνί και 5.30 ευρώ το κιλό για το κατσίκι, όμως στο τραπέζι του καταναλωτή θα φτάσει αρκετα πιο ψηλά, γιατί υπάρχουν τα μεταφορικά, το ΦΠΑ οπότε η τιμή θα είναι μεγαλύτερη”  

Από την πλευρά τους ωστόσο οι κτηνοτρόφοι, όπως λέει ο Γιάννης Βάβουλας, περιμένουν να καλύψουν μέρος της χασούρας της προηγούμενης χρονιάς. “Ήταν καταστροφική χρονιά με μεγάλη χασούρα. Πουλήσαμε με τρία ευρώ πέρυσι… Ευελπιστούμε ότι φέτος θα είναι καλύτερα, κάτι που φάνηκε από τα Χριστούγεννα».

Ο κος Καπούνης πάντως για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε και στο θέμα της γραφειοκρατίας και των ελληνοποιήσεων τονίζοντας ότι η μοναδική λύση είναι “να μειωθεί η γραφειοκρατία και να γίνει το κατσικάκι ΠΟΠ με αυστηρές προϋποθέσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε δύο χρόνια για να εξεταστει ένας φάκελος… Μόνο εάν γίνει ΠΟΠ το κατσίκι θα ξέρει ο καταναλωτής τι κρέας τρώει” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες