Νάξος - ΕΑΣ Νάξου: Τον Σεπτέμβριο ξεκινούν τα δοκιμαστικά στο νέο τυροκομείο

Η εικόνα είναι καλή, αλλά η επόμενη ημέρα δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι στρωμένη με ροδοπέταλα... Ο Δημήτρης Καπούνης, από τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντα Σύμβουλου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, το μεσημέρι της Κυριακής (24/07) έδωσε το στίγμα των κινήσεων που έρχονται για την "Ένωση"...

Ναι παρά την κρίση, το πρώτο εξάμηνο του 2022 δείχνει σταθερότητα στις δράσεις του συνεταιρισμού Ναι, το 2021 έκλεισε με θετικό πρόσημο και με τζίρο που περνάει πλέον τα 23 εκατομμύρια ευρώ. Ναι, το δάνειο της "Ένωσης" πέφτει χρόνο με το χρόνο καθότι είναι απόλυτα διαχωρίσιμο, τη στιγμή μάλιστα που ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κινήσεις για την αναβάθμιση όχι μόνο των προϊόντων της αλλά και της παροχής υπηρεσιών από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. 

Η σκέψη για την δημιουργία πρότυπου συνεταιριστικού στάβλου είναι μία σημαντική κίνηση. Με την αρωγή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου θα μπορέσει να βελτιώσει με το μικρότερο δυνατό κόστος την ποιότητα της παροχής ζωοτροφών και να βελτιώσει ακόμη περισσότερα τα προϊόντα της... Με τη μονάδα βιοαερίου θα μειώσει το κόστος ενώ η αναβάθμιση του υπάρχοντος τυροκομείου όπως και η λειτουργία του νέου στην ορεινή Νάξο θα προσφέρει ακόμη περισσότερα κίνητρα οικονομικά στους κτηνοτρόφους.. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κος Καπούνης στα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουμε τα πρώτα δοκιμαστικά ώστε από τον Δεκέμβριο και μετά να γίνει τυροκόμιση... 

Όμως, η ΕΑΣ Νάξου δεν σταματάει.. Το πολυπόθητο ραντεβού με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είναι επιτέλους προγραμματισμένο: Αύριο Τετάρτη 27 Ιουλίου... Εκεί όπου η ΕΑΣ θα κατέβει με βασικά επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με την κάλυψη των πιέσεων που δέχτηκαν οι παραγωγοί λόγω της κρίσης. Όπως η επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις Κυκλάδες για τις ζωοτροφές και όχι μόνο για την Κρήτη, ή η κατά κεφαλή επιδότηση των ζώων όπως γίνεται σε Γερμανία και Ολλανδία. Μάλιστα, υπάρχει η πρόταση έτοιμη στο τραπέζι (180 ευρώ για τις αγελάδες και 12 ευρώ για τα αμνοερίφια) αλλά θα γίνει προσπάθεια για βελτίωση... 

Μέσα από τη συζήτηση έγινε γνωστό ότι η Ένωση θα παλέψει να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες τιμές στους παραγωγούς της και δη τους συνεπείς με διάφορες μορφές πριμοδότησης όσον αφορά κυρίως το γάλα.  Ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και νέες συνεργασίες στο άμεσο μέλλον ώστε να λειτουργήσει η Ένωση ως ομπρέλα για όλο και περισσότερα προϊόντα του νησιού.. 

Τέλος, οι αστάθμητοι παράγοντες που δημιουργούνται από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία (βλ αναμονή για έλευση ζωοτροφών) και η στάση της κυβέρνησης στη παροχή βοήθειας στους αγρότες, κάνει τους παράγοντες της Ένωσης να κρατούν και μικρό καλάθι για την επόμενη ημέρα... 

Με βάση την επίσημη ενημέρωση από την ΕΑΣ Νάξου, στην ετήσια Γενική Συνέλευση είχαμε 

Πραγματοποιήθηκε, με απόλυτη επιτυχία, η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, την Κυριακή 24 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο Παντάνασσας, στην Χώρα της Νάξου.

Υπήρξε μαζική συμμετοχή των Αντιπροσώπων των Μετόχων Συνεταιρισμών με φυσική παρουσία και, βεβαίως, με τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής όπως πλέον επιτάσσει η εποχή.

Ο ισολογισμός και τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου για το οικονομικό έτος 2021 γνωστοποιήθηκαν στην Γενική Συνέλευση και εγκρίθηκαν από αυτήν με απόλυτη πλειοψηφία (100%).

Αξίζει, σε αυτό το σημείο, να αναφερθεί, ότι παρά τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκαλέσει σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στο νησί μας η συνεχιζόμενη πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ακρίβεια, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου κατόρθωσε να κλείσει το οικονομικό έτος με αύξηση του κύκλου εργασιών της και θετικά αποτελέσματα σε όλα τα τμήματά της!

Επίσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ενημέρωσε διεξοδικά τους Αντιπροσώπους των Μετόχων Συνεταιρισμών για τα πεπραγμένα της εταιρείας μέσα στο 2021 και τις δραστηριότητές της το 2022 αλλά και για την πορεία προς την επίτευξη των στόχων που εκείνη, βλέποντας στο μέλλον, έχει θέσει, όπως, για παράδειγμα, την δημιουργία του νέου Τυροκομείου της σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, την μονάδα βιοαερίου και την δημιουργία Τυροκομείου στην ορεινή Νάξου για την τυροκόμηση του γάλακτος που προέρχεται από την εν λόγω περιοχή με καλύτερη τιμή στον Κτηνοτρόφο, καθώς και την δημιουργία ενός σύγχρονου συνεταιριστικού σταύλου.

Ακόμη, ο Δ. Καπούνης δεν παρέλειψε να ενημερώσει και για την επικείμενη (Τετάρτη 27/7, 15:00) συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά και για τα θέματα που πρόκειται να συζητήσει μαζί του.

Τέλος, ο Δ. Καπούνης ευχαρίστησε τόσο τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και τα Διευθυντικά στελέχη αλλά και όλους τους εργαζόμενους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου για την αγαστή συνεργασία και την πολύτιμη συνδρομή τους για την επίτευξη των στόχων της Ε.Α.Σ.

Ακολούθως, Πρόεδροι και Αντιπρόσωποι των Μετόχων Συνεταιρισμών παρουσίασαν τις απόψεις τους για διάφορα θέματα γύρω από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και πραγματοποιήθηκε γόνιμος διάλογος.

Η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με τις καλύτερες ευχές όλων για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους αλλά και το επόμενο!

Σημειώνεται, πως όσοι το επιθυμούν, μπορούν να προστρέξουν στον παρόντα σύνδεσμο για τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα της χρήσης 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News