Νάξος - ΕΑΣ: Στο Reuters τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Νάξος - Γραβιέρα - ΕΑΣ- Reuters

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters βρέθηκε στη Νάξο και κατέγραψε τα μεγάλα προβλήματα που έχει προκαλέσει τους κτηνοτρόφους του νησιού το κύμα ακρίβειας αλλά και η αδυναμία παρέμβασης της κυβέρνησης.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με συντονισμένες ενέργειες του Προέδρου της, Δημήτρη Καπούνη καθώς και των μελών του διοικητικού Συμβουλίου προσπαθεί να σώσει τη ζωϊκή παραγωγή του νησιού. Αυτές τις μέρες στο λιμάνι της Νάξου έφτασαν ποσότητες ζωοτροφών από τη Βουλγαρία καθώς παρατηρήθηκε έλλειψη στην Ελλάδα και πριν ένα μήνα ή Ένωση προχώρησε στην προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων.

Οι τιμές των ζωοτροφών των καυσίμων των λιπασμάτων και της ηλεκτρικής ενέργειας (αντλίες κλπ) έχουν διπλασιαστεί έως τριπλασιαστεί και πλήττουν άμεσα την παραγωγή του νησιού.

Αυτό το σαρωτικό κύμα ακρίβειας οδηγεί πολλούς κτηνοτρόφους στο να σφάξουν τα ζώα τους και να τα πουλήσουν για κρέας με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί κατά 30% η παραγωγή γάλακτος και κατά συνέπεια και η παραγωγή τυριού.

Η Νάξος παράγει συνήθως περίπου 1.250 τόνους γραβιέρας ετησίως με τον αριθμό αυτό να μειώνεται όπως προβλέπεται κατά 30% το τρέχον έτος όπως σημειώνει στην αναφορά του πρακτορείου Reuters.

Οι κτηνοτρόφοι της Νάξου ακούν μόνο κατευναστικά λόγια από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης χωρίς να υπάρχει κάποια προσφερόμενη λύση ενώ και οι προτάσεις τους πέφτουν στο κενό. Ένα νησί με σημαντική προσφορά στον πρωτογενή τομέα της χώρας κινδυνεύει να μετατραπεί σε αμιγώς τουριστικό. Και σε αυτόν τον τομέα όμως φέτος παρατηρούνται προβλήματα με τον Μάϊο να μην ήταν ιδιαίτερα αποδοτικός από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών. Ο λόγος στο Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τον κ. Γεωργαντά…

Πηγή: https://www.flash.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News