Νάξος: Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την μονάδα αφαλάτωσης

Νάξος, Δημήτρης Λιανός, Αφαλάτωση

Ηταν καλοκαίρι του 2017 όταν και έπεσε σαν ...βόμβα στη τοπική κοινωνία της Νάξου, η είδηση ότι αφαλάτωση σε… χρόνο-ρεκόρ απέκτησε η Νάξος. Κι αυτό γιατί όταν θεωρείσαι ένα πλούσιο νησί σε νερά, έχεις συνεχόμενους άνυδρους χειμώνες και τις υποδομές να έχουν εξαντληθεί, τότε όλα αλλάζουν... 

Και χάρη σε ευεργετική ρύθμιση του υπουργείου Ναυτιλίας (ν.4487/17) ο δήμος κατάφερε σε ελάχιστο χρόνο να αναθέσει σε ιδιώτη (στην εταιρεία Sychem, τη μια από τις τρεις ελληνικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο) την εγκατάσταση και λειτουργία για τέσσερις μήνες μονάδας αφαλάτωσης. Η μονάδα εγκαταστάθηκε στην άκρη του λιμανιού, σε τμήμα του δημοτικού πάρκινγκ και μέσα σε 10 ημέρες συνδέθηκε απευθείας με το δίκτυο ύδρευσης, ανακουφίζοντας άμεσα το οξύ πρόβλημα.  

Από τότε η αφαλάτωση μπήκε στη ζωή μας... Πολύ μεγάλη κουβέντα για το εάν έπρεπε να στραφούμε ως Δήμος στη λύση αυτή, αφήνοντας στην άκρη τς γεωτρήσεις.... Οι συζητήσεις στα δημοτικά συμβούλια άγγιζαν τα όρια του καβγά, στη συνέχεια και λίγο πριν τις εκλογές είχαμε την "δέσμευση" για κατασκευή Μονάδας αφαλάτωσης δυνατότητας παραγωγής 5000 m3 στην ευρύτερη περιοχή των Εγγαρών. "Δέσμευση" που όμως... πάγωσε μετά το πέρας των εκλογών. 

Και φτάσαμε στο σήμερα. Με την κουβέντα για την Μονάδα Αφαλάτωσης να ανάβει στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο όπως και το θέμα των γεωτρήσεων. Και με την απορία να παραμένει: γιατί η δημοτική αρχή δεν προχωράει σε μία ολοκληρωμένη μελέτη ώστε να δώσει λύση με προοπτική δεκαετίας και να μην καταφεύγει πάντα στο θέμα "γεωτρήσεις" προκαλώντας αντιδράσεις; 

Και σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου, έρχεται ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός να μας ενημερώσει ότι μπήκε η υπογραφή από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκη για την χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ για τη μίσθωση αφαλάτωσης. Βέβαια, μας έδωσε και 2η είδηση που έχει σχέση με την επικείμενη επιδότηση της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης Χώρας Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου..... Κι αυτό το project έχει ενδιαφέρον... 

Τι αναφέρει; 

Υπεγράφη από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη η απόφαση χρηματοδότησης για τη μίσθωση αφαλάτωσης, ύψους 350 χιλ. ευρώ.  Ευχαριστούμε θερμά τόσο τον Υπουργό αλλά και την απερχόμενη Γ.Γ. του Υπουργείου Χριστιάνα Καλογήρου - Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο συνέβαλε τα μέγιστα στην έγκριση πιστώσεων και στη δρομολόγηση έργων για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες.

Η συμβολή της Χριστιάνας Καλογήρου ήταν καθοριστική στη χρηματοδότηση έργων ύδρευσης, αλλά και στην επικείμενη επιδότηση της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης Χώρας Νάξου – Πίσω Λιβάδι Πάρου για την εξυπηρέτηση των νεφροπαθών.

Εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως Γενική Γραμματέας και είμαι βέβαιος ότι και από αυτό το πόστο θα συνεχίσουμε να έχουμε αγαστή συνεργασία προς όφελος των νησιών μας! 

Υπεγράφη από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης - Giannis Plakiotakis η απόφαση...

Δημοσιεύτηκε από Dimitris Lianos στις Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News