Νάξος (Φιλώτι) - ΕΛΓΟ Δήμητρα: Ανάγκη για καινοτομία, νέες καλλιέργειες και βράβευση

Με τη συμμετοχή πολύ μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων διοργανώθηκε από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου Φιλωτιτών, στο Φιλώτι Νάξου εκδήλωση με αντικείμενο τις καταρτίσεις των Νέων Αγροτών και τα προβλήματα που αντιμετωπίσει η άσκηση της κτηνοτροφίας στο νησί.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν οι βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Ι. Βρούτσης και  Φ. Φόρτωμας (ΝΔ), ο Επαρχος Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού κ. Ι. Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου κ. Φ. Ζαννετίδης, η αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου κα. Ε. Κατσάνη και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δ. Λιανός. (σ.σ. να σημειώσουμε ότι ήταν ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Μαζί Αλλάζουμε" κος Χατζηανδρέου και αντιδήμαρχοι αλλά και δημοτικού σύμβουλοι) 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καθ. Σ. Χαρουτουνιάν αφού αναφέρθηκε στη σημασία των καταρτίσεων για τον πρωτογενή τομέα στη συνέχεια εξέφρασε την πρόθεση του Οργανισμού να συμβάλλει σε μελλοντική επίτευξη αυτάρκειας των ζωοτροφών στο νησί ως μονόδρομο για τη διατήρηση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

Από τους ομιλητές, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Δ. Βλαχοστέργιος αναφέρθηκε στην άμεση αξιοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών των Κυκλάδων που διατηρεί ο Οργανισμός στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού για την καλλιέργεια υψηλής απόδοσης κτηνοτροφικών φυτών. Αντίστοιχα, ο Καθ. Χαρουτουνιάν επισήμανε ως μελλοντικό στόχο την αξιοποίηση μέσω επιστημονικής έρευνας των φυτικών υποπροϊόντων της καλλιέργειας της πατάτας ως την πλέον υποσχόμενη λύση στο πρόβλημα.

Ο Κτηνίατρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Ν. Παστρωμάς αναφέρθηκε στην συμβουλευτική και επιστημονική στήριξη των παραγωγών για τις ασθένειες των αιγοπροβάτων και ο εκπαιδευτής  Νέων Γεωργών κ. Δ. Ρουκάς  στις προοπτικές ανάπτυξης της οικοτεχνίας στην ορεινή Νάξο.

filoti_naxou_2.jpg

Στους παρευρισκόμενους μοιράστηκαν ερωτηματολόγια για να προτείνουν αντικείμενα για θέματα που επιθυμούν να περιληφθούν στις μελλοντικές καταρτίσεις του Οργανισμού. Στη συνέχεια ακολούθησε βράβευση του Κτηνοτρόφου-Τυροκόμου κ. Γ. Μπαμπούνη,  ο οποίος την περίοδο 2004-2005 ήταν ωφελούμενος των καταρτίσεων των Νέων

Γεωργών και το προϊόν του ξηρό ανθότυρο κατέκτησε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό γευσιγνωσίας  AFFA (AthensFineFoodAward), που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης ΕΞΠΟΤΡΟΦ.  Το βραβείο απένειμε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΞΠΟΤΡΟΦ κ. Κ. Μοσχονάς. Επίσης, εκ μέρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ο κ. Ζαννετίδης απένειμε στο Τυροκομείο Μπαμπούνη έπαινο για τα προϊόντα που παράγει.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News