Νάξος - "Φιλοξενία": Αίσθημα απογοήτευσης καθότι "ζητήσαμε συγκεκριμένα μέτρα, πήραμε αερολογίες"

" Την Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, με αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΦΕΤ), με την «σιγουριά» που μας δίνει η απογοήτευση, ο φόβος, το άγχος για το μέλλον του Κλάδου και εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε αυτόν..." Αυτό αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης "Φιλοξενία" που καλύπτει τους επιχειρηματίες Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ως απάντηση στα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και όπως φαίνεται, δεν προκάλεσαν και θύελλα ενθουσιασμού στις τάξεις των επιχειρηματιών...

Τουναντίον θα λέγαμε... Οπως διαβάζουμε με το ... καλησπέρα της ανακοίνωσης που φέρει την υπογραφή του προέδρου Ιωάννη Μαγγιώρου και του γραμματέα Αποστόλη Καρεγλά ".Απογοήτευση κυριαρχεί στους επαγγελματίες του Κλάδου της Εστίασης για τα μέτρα στήριξης του Κλάδου από την Κυβέρνηση" και μάλιστα μιλούν για "ανύπαρκτα μέτρα"... Και για να τεκμηριώσουν την άποψή τους παραθέτουν επτά προτάσεις τους και την αντίστοιχη κίνηση που έγινε από την Κυβέρνηση... Και πραγματικά μένει κανείς έκπληκτος από την γενναιοδωρία των αρμόδιων υπουργών καθώς και τα επτά παραδείγματα έχουν από λίγο έως καθόλου ως απάντηση.. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 

"Απογοήτευση κυριαρχεί στους επαγγελματίες του Κλάδου της Εστίασης για τα μέτρα στήριξης του Κλάδου από την Κυβέρνηση.

Περιμέναμε γενναία μείωση του ΦΠΑ από το 13% και 24% στο 6%. Ανακοινώθηκε μείωση του ΦΠΑ 24% στο 13% μόνο στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά και μόνο για περίοδο 5 μηνών.

Ζητούμε απ’ ευθείας επιδότηση του Κλάδου στο 5% του ετήσιου τζίρου του 2019 και μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Καμία στήριξη, αντ’ αυτού γενική αναφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή και της δανειοδότησης μέσω των τραπεζών.

Ζητούμε επιδότηση του 50% του μη μισθολογικού κόστους αντ’ αυτού μας έδωσαν δικαίωμα μετατροπής της σύμβασης από πλήρους σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση και καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο 100% του ονομαστικού μισθού προ κορονοϊού.

Ζητούμε την παράταση της έκπτωσης των ενοικίων κατά 40% μέχρι το τέλος του 2020 και μας έδωσαν την έκπτωση μέχρι 30 Ιουνίου.

Ζητούμε ακατάσχετο λογαριασμό για την λειτουργία των επιχειρήσεων και δεν ακούσαμε τίποτα.

Ζητούμε ρύθμιση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και μας έταξαν αναστολή χρεολυσίων προς τις τράπεζες.

Ζητούμε κατάργηση του 100% της προκαταβολής για τα εισοδήματα του 2019 και αντ’ αυτού πήραμε μια αόριστη υπόσχεση για «γενναία» μείωση της προκαταβολής.

Την Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, με αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΦΕΤ), με την «σιγουριά» που μας δίνει η απογοήτευση, ο φόβος, το άγχος για το μέλλον του Κλάδου και εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε αυτόν".