Νάξος - "Φιλοξενία": Απαλλαγή και μειώσεις από Δημοτικά Τέλη άμεσα

Μαζική Εστίαση.. Ο κλάδος που αυτή τη στιγμή δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση όσον αφορά την πραγματική οικονομία καθότι για 2ο μήνα βλέπει λουκέτο στα καταστήματά της... Και μπορεί το βάρος στον τουρισμό να πέφτει στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, όμως η Μαζική Εστίαση είναι η πρώτη που δέχτηκε την "σφαλιάρα" ελέω Κορωνοϊού... Και όπως είναι λογικό, όλοι στρέφουν τα βλέματά τους προς τις Δημοτικές Αρχές ζητώντας χείρα βοηθείας.. Σε αρκετούς Δήμους των Κυκλάδων, υπάρχουν ήδη σκέψεις και δράσεις για να βοηθήσουν τους επαγγελματίες. Πρόσφατα, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η αντιπολίτευση διά του επικεφαλής της παράταξης "Μαζί Αλλάζουμε", Λεονάρδου Χατζηανδρέου, ζήτησε από το Δήμο να προχωρήσει σε μέριμνα για τους επαγγελματίες, πρόταση που όπως έγινε γνωστό, αναμένεται να υιοθετηθεί.. 

Τώρα, έρχονται και οι ίδιοι οι επαγγελματίες, και μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου "Φιλοξενία" ζητούν άμεσα στήριξη από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Τι ζητάνε; Εξι μέτρα.. Για τους έξι πρώτους μήνες να μην επιβαρύνονται με  δημοτικά τέλη για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και  φωτισμού και καθαριότητας. Και για τους επόμενους; Μέτρα ελάφρυνσης στους ίδιους τομείς (-25% για τραπεζοκαθίσματα, - 50% για φωτισμό και καθαριότητα) όπως και αντίστοιχες μειώσεις για λογαριασμούς νερού... 

Αναλυτικά η επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο Γιάννη Μαγγιώρο και τον Γενικό Γραμματέα Απόστολο Καρεγλά αναφέρει: 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, οι επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης πλήττονται άμεσα από τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Πέραν τούτου γνωρίζετε καλά  ότι οι κακοκαιρίες του φετινού χειμώνα  (Χριστούγεννα –Πρωτοχρονιά-Φώταα) δεν  επέτρεψαν την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτές τις κομβικές γιορτές όπως χάθηκαν επίσης το τριήμερο του Καρναβαλιού και η αργία της 25ης Μαρτίου. Ομοίως διαφαίνεται χαμένο και το Πάσχα και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.  Το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία»  σας καλεί όπως εισηγηθείτε άμεσα στην Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο , τα εξής αναγκαία ανακουφιστικά μέτρα προς αυτές, που θα βοηθήσουν στην επιβίωσή τους, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα:

Για χρονικό διάστημα 6 μηνών, οι καταστηματάρχες να μην επιβαρύνονται με:

1. Τα δημοτικά τέλη για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινοχρήστους χώρους και πλατείες καθώς ήδη εν τοις πράγμασι, όλα τα τραπεζοκαθίσματα έχουν παραγκωνιστεί  και δεν γίνεται χρήση, των χώρων μετά την απαγόρευση λειτουργίας.

2. Τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας που επιβάλλονται στα καταστήματα εστίασης μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, πολλώ δε μάλλον που τα κλειστά καταστήματα δεν επιβαρύνουν έτσι και αλλιώς τις Υπηρεσίες καθαριότητας καθώς δεν παράγουν σκουπίδια.

Για το μετέπειτα των ως άνω 6 μηνών, χρονικό διάστημα των επομένων 6 μηνών:

1. Για τα δημοτικά τέλη και την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινοχρήστους χώρους και πλατείες, παρακαλούμε να εισηγηθείτε για να υπάρξει έκπτωση επί ποσοστού 35%, επί του συνολικού ποσού για ετήσια χρήση.

2. Επιπλέον ας υπάρξει έκπτωση επί ποσοστού 50% των δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας, στα καταστήματα εστίασης μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

3. Όσον αφορά τις άδειες κοινοχρήστων χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων που ήδη έχουν χορηγηθεί και έχουν πληρωθεί εφάπαξ (αν υπάρχουν), να γίνει επιστροφή του ποσού της μείωσης με απόφασή σας (Δημάρχου).

4. Επιπλέον, όσον αφορά τους λογαριασμούς νερού, θα πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες ενέργειες και μειώσεις.

Επαναλαμβάνοντας ότι ο κλάδος της εστίασης πλήττεται άμεσα, και θα πρέπει σαν ένα μέσο αλληλοβοήθειας οι καταστηματάρχες να μην χρεώνονται πρόστιμα και προσαυξήσεις από τους Δήμους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, στα πλαίσια της γενικότερης αναστολής που εφαρμόζεται εν προκειμένω λόγω του ως άνω απρόβλεπτου γεγονότος ανωτέρας βίας.

Παρακαλούμε την Δημοτική Αρχή όπως εξετάσει και άλλους τρόπους ελάφρυνσης των συμπολιτών μας, στα πλαίσια φυσικά και των δικών της οικονομικών δυνατοτήτων, ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή καθώς καλούμαστε όλο να επιβιώσουμε από την ως άνω κρίση αλληλοβοηθούμενοι.

Παρακαλούμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να εισάγει το αίτημά μας προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σε εύλογο χρόνο πριν την χρέωση των παραπάνω ποσών στις επιχειρήσεις

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση, την αντιμετώπιση και την συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια!

Με εκτίμηση,

για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ιωάννης Δημ Μαγγιώρος                          Απόστολος Ιωαν. Καρεγλάς

Συνημμένα Αρχεία: