Νάξος - "Φιλοξενία": Παρακολουθούμε με προσοχή και ενημερώνουμε υπεύθυνα

Και η συζήτηση γύρω από τη νέα τιμή στο σουβλάκι καλά κρατεί… Η φημολογία είναι έντονη και τις περισσότερες φορές δεν κάνει καλό. Και όπως ήταν αναμενόμενη, το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» από τη στιγμή που ακούει ότι η τιμή στο σουβλάκι θα φτάσει από την 1η Μαίου στα 3 ευρώ (!!!) πήρε θέση.. Ξεκαθαρίζει τους λόγους που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση και κρούει τον κώδωνα κινδύνου λέγοντας ανάμεσα στα άλλα «Μάλιστα στο παρελθόν πολλοί επαγγελματίες της εστίασης απορρόφησαν μεγάλα κόστη με μοναδικό γνώμονα την ανταγωνιστικότητά τους αλλά και την ωφέλεια των καταναλωτών» και προσθέτει «» θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα ενημερώνει με υπευθυνότητα τους συναδέλφους επαγγελματίες της εστίασης και τους καταναλωτές τηρώντας τις αρχές του απέναντι στον κλάδο και στην κοινωνία γενικότερα».

Αναλυτικά το δελτίο που φέρει τις υπογραφές του Ιωάννη Μαγγιώρου (πρόεδρος) και Απόστολου Καρεγλά (γραμματέα) αναφέρει:

«Το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» συντονισμένο με τις οδηγίες  της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων) Σχετικά με την  αλήθεια για την αύξηση της τιμής του εισαγόμενου χοιρινού κρέατος ανακοινώνει τα εξής:

Αντιμέτωποι με μια σημαντική αύξηση στην τιμή του εισαγόμενου κρέατος βρίσκονται οι επαγγελματίες της εστίασης. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται άνοδος στην διεθνή τιμή του χοιρινού κρέατος, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα και την Ρωσία και της απαγόρευσης εισαγωγών στην Ευρώπη από τρίτες χώρες. Αναμφίβολα το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου. Ένα κόστος το οποίο είναι ήδη δυσβάστακτο εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης, του υψηλού μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους αλλά και άλλων λειτουργικών εξόδων όπως για την ενέργεια, τα δημοτικά τέλη,  τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και άλλα.

Είναι γνωστό ότι οι τιμές στην ελληνική αγορά διαμορφώνονται ελεύθερα. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποχρεώνει έναν ολόκληρο κλάδο να προχωρήσει σε μαζικές ανατιμήσεις των προϊόντων που διαθέτει στους καταναλωτές.

Η εστίαση είναι ένας ιδιαίτερα ανταγωνιστικός κλάδος. Μάλιστα στο παρελθόν πολλοί επαγγελματίες της εστίασης απορρόφησαν μεγάλα κόστη με μοναδικό γνώμονα την ανταγωνιστικότητά τους αλλά και την ωφέλεια των καταναλωτών. Ο κάθε επαγγελματίας έχει την δυνατότητα να προσδιορίζει το περιθώριο κέρδους με το οποίο επιθυμεί να λειτουργεί η επιχείρησή του και με βάση το προιόν που προσφέρει

Οι δηλώσεις ανεύθυνων κύκλων, καθοδηγούμενων ή μη, κάνουν μόνο ζημιά στην Εθνική οικονομία και στον Κλάδο γενικότερα. Η αύξηση της τιμής του εισαγόμενου χοιρινού δεν θα πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία για μαζικές ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων που διατίθενται από τα καταστήματα εστίασης.

Το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα ενημερώνει με υπευθυνότητα τους συναδέλφους επαγγελματίες της εστίασης και τους καταναλωτές τηρώντας τις αρχές του απέναντι στον κλάδο και στην κοινωνία γενικότερα».