Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος: Χρ. Λαμπρίδης "Στόχος η αύξηση των ωφελειών από τον κλάδο της...

Νάξος: Χρ. Λαμπρίδης “Στόχος η αύξηση των ωφελειών από τον κλάδο της κρουαζιέρας”

|

Από τη Νάξο όπου βρέθηκε – προσκεκλημένος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου – την περασμένη Κυριακή (22/10), ο ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης αναφέρθηκε στα οφέλη των τοπικών κοινωνιών από τον κλάδο της κρουαζιέρας 

Την Νάξο επισκέφθηκε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, κατόπιν πρόσκλησης του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, προκειμένου να παραβρεθεί στο 10ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων.

Κατά την τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στις ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αναβάθμιση του λιμενικού συστήματος της Χώρας. Ειδικότερα, ο κ Λαμπρίδης υπογράμμισε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο για την αναδιοργάνωση του συστήματος Λιμενικής Διακυβέρνησης με την συγκρότηση κοινής επιτροπής στην οποία συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και του Υπουργείου Εσωτερικών για το σκοπό αυτό.

Συναφώς, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των εργασιών της επιτροπής και της σχετικής διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε, καθώς επίσης και στις αρχές βάσει των οποίων θα επιχειρηθεί η αναδιοργάνωση του λιμενικού συστήματος. Ειδικότερα επιδιώκεται η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Φορέων Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Λιμένων (ΦΔΕΛ), η ύπαρξη ισχυρών ΦΔΕΛ με δυνατότητες ευέλικτης διαδικασίας λειτουργίας και με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία θα έχει ενισχυμένο και αποφασιστικό ρόλο.

Ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε ακόμα στις προβλέψεις του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί πολύ σύντομα από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Βουλή προς ψήφιση και οι οποίες διευκολύνουν τη λειτουργία των Κρατικών και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων (ΛΤ- ΔΛΤ) επιλύοντας χρόνια προβλήματα που αφορούν την παράνομη λειτουργία λιμενικών εγκαταστάσεων, καθώς και τις παράνομες κατασκευές στις χερσαίες ζώνες λιμένα, όπως τέντες, σκίαστρα και πέργκολες.

Δήλωσε επιπλέον ότι στο ως άνω νομοσχέδιο προβλέπεται η διαδικασία εκτέλεσης αναγκαίων τεχνικών εργασιών συντήρησης και επισκευής λιμενικών εγκαταστάσεων προς αποτροπή άμεσου κινδύνου. Ταυτόχρονα, μειώνεται η γραφειοκρατική διαδικασία, αφού για έργα μικρής κλίμακας για την αποκατάσταση φθορών και ζημιών σε υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις, δίνεται η δυνατότητα στα Συμβούλια Διοίκησης των Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων να προβαίνουν σε εργασίες συντήρησης, με μόνο μία απόφασή τους.

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα στους ΦΔΕΛ να προβαίνουν σε προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) για την εξάλειψη του φαινομένου της μη είσπραξης των λιμενικών τελών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απώλεια σημαντικών εσόδων για τους Φορείς Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Λιμένων.

Ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε επίσης στην εξέλιξη που έχει ο τομέας της Κρουαζιέρας στη χώρα μας και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα πλαίσια των εργασιών της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας (ΕΣΕΚ), καθώς για πρώτη φορά υπήρξε ουσιαστική καταγραφή των αναγκών των λιμενικών εγκαταστάσεων της χώρας μας, αλλά και για πρώτη φορά τέθηκε προτεραιότητα στην υλοποίηση των έργων.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΝΑΝΠ είναι η αύξηση των ωφελειών από τον κλάδο της κρουαζιέρας για την οικονομία της χώρας και για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη βάση αμοιβαίου οφέλους.

Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε να μεταφέρει στους Υπουργούς και τους συναρμόδιους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τις αποφάσεις των οργάνων και δήλωσε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Φορέα να σταθεί αρωγός στην επίλυση των προβλημάτων και την ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας.

Δελτίο Τύπου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν