Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος: Η είσοδος της ΕΑΣ αλλάζει το σκηνικό στο θέμα "Αρσενικό Νάξου...

Νάξος: Η είσοδος της ΕΑΣ αλλάζει το σκηνικό στο θέμα “Αρσενικό Νάξου ΠΟΠ”;

|

Νέα δεδομένα και αλλαγή ισορροπιών στη Νάξο με την είσοδο της ΕΑΣ Νάξουστην παραγωγή Αρσενικού – Τα σχέδια της ΕΑΣ, η … απάντηση Μπαμπούνη και οι συμφωνίες με “Αμφιγάλ” και “Ομηρο”

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στη Νάξο αυτή την περίοδο σε ό,τι αφορά την παραγωγή του ΠΟΠ Αρσενικού, καθώς εκτός από το ήδη υπάρχον τυροκομείο Μπαμπούνη, ο οποίος είναι ο κύριος παραγωγός στο νησί σε συνδυασμό με ορισμένες οικοτεχνίες στην ορεινή και ημιορεινή Νάξο (σ.σ. να σημειώσουμε ότι πρόσφατα 15 μικροί παραγωγοί, οι 14 εκ των οποίων είναι από το Φιλώτι, πήραν την άδεια ώστε να παράγουν Αρσενικό Νάξου ΠΟΠ και να το διατέθουν στην αγορά), που παράγουν το συγκεκριμένο τυρί, την είσοδό της αναμένεται να κάνει στο εν λόγω προϊόν και η ΕΑΣ Νάξου. 

Ανάμεσα σε αυτούς που παράγουν είναι και ένα τυροκομείο μικρού βεληνεκούς με την ονομασία, Το Αξιώτικο Τυροκομείο Καρποντίνη (σ.σ. βρίσκεται στο Ακρωτήρι, στα βόρεια της Νάξου). Σε κάθε περίπτωση στο νησί των Κυκλάδων υφίσταται πλεόνασμα γάλακτος, το οποίο διατίθεται και σε γαλακτοβιομηχανίες όπως η Αμφιγάλ αλλά και ο Όμηρος κατά περίπτωση, αφενός καλύπτοντας τη ζήτηση για αγελαδινό και πρόβειο γάλα, αφενός εξαντλώντας αδιάθετες ποσότητες πρόβειου που σύμφωνα με τον Γιώργο Μπαμπούνη μένουν στους παραγωγούς λόγω των περιορισμών στην παραγωγή ΠΟΠ Αρσενικού, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την πώληση πρόβειου για την παραγωγή του συγκεκριμένου τυριού, εκτός της περιοχής της ορεινής και ημιορεινής Νάξου.

ΕΑΣ Νάξου: Ετοιμάζει νέο τυροκομείο για να μπορεί να παράγει Αρσενικό

Όπως αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού του νησιού, Δημήτρης Καπούνης, εντός του Μαρτίου πρόκειται να δημιουργηθεί νέο τυροκομείο με επένδυση 4,9 εκατ. ευρώ και ένταξη στο μέτρο 4.2.1, διπλασιάζοντας τις ημερήσιες ποσότητες παραγωγής από τους 50 στους 100 τόνους. Ταυτόχρονα όμως εντός της φετινής χρονιάς η ΕΑΣ Νάξου πρόκειται να δημιουργήσει και ένα δεύτερο τυροκομείο στην περιοχή της ορεινής Νάξου, που θα της δώσει την δυνατότητα παραγωγής ΠΟΠ Αρσενικού με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε περίπου 300 χιλ. ευρώ. Επ’ αυτού θυμίζουμε ότι στις προδιαγραφές για το ΠΟΠ Αρσενικό αναφέρεται ότι «ως οριοθετημένη περιοχή παραγωγής και ωρίμανσης του προϊόντος είναι η ορεινή και ημιορεινή περιοχή της Νάξου». Επίσης εκτός από την παραγωγή και εισκόμιση πρόβειου γάλακτος για την παρασκευή του Αρσενικού από την ορεινή και ημιορεινή Νάξο, προϋπόθεση αποτελεί, το γάλα που περιέχει το τυρί να είναι μη παστεριωμένο

56935228_2407457492606713_5018662301759176704_o.jpg

ΑΣ Νάξου: Πουλάει αιγοπρόβειο στην Αμφιγάλ

Σε ό,τι αφορά την ΕΑΣ Νάξου διαθέτει ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος με την “Αμφιγάλ”, το οποίο παραλαμβάνει από τους παραγωγούς της ορεινής Νάξου, ενώ μέρος αυτού χρησιμοποιείται για το κεφαλοτύρι του Συνεταιρισμού. Ο κύριος Καπούνης επισημαίνει ότι η γαλακτοβιομηχανία “Όμηρος” αγοράζει το αιγοπρόβειο γάλα στα 0,74 ευρώ το λίτρο, δεδομένου του μεταφορικού κόστους που επιβαρύνει επιπλέον το προϊόν.  Επισημαίνεται ότι η ΕΑΣ Νάξου αγόραζε μέχρι πρότινος 2,5 εκατομμύρια κιλά αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο παστερίωνε για να παράγει 120 τόνους κεφαλοτύρι ανά έτος, παστεριώνοντας το γάλα.

Τυροκομείο Μπαμπούνης: Την ίδια τιμή με τον Συνεταιρισμό δίνει για το πρόβειο

Ο Γιώργος Μπαμπούνης, από τους βασικούς παραγωγούς Αρσενικού Νάξου στο νησί, επισημαίνει ότι η φετινή χρονιά ήταν καλή από πλευράς παραγωγής γάλακτος. Ο ίδιος διατηρεί 1.000 ζώα, καθώς προμηθεύεται περίπου το 70% του γάλακτος από το δικό του κοπάδι και το υπόλοιπο 30% από τους παραγωγούς της περιοχής. Το τυροκομείο του βρίσκεται στην περιοχή της Αγιασσού στην ορεινή Νάξο.

Να σημειωθεί ότι το τυροκομείο αγοράζει γάλα στις ίδιες τιμές με την ΕΑΣ Νάξου, περίπου στα 0,75 ευρώ το λίτρο το πρόβειο και στα 0,48 ευρώ το γίδινο, όπως αναφέρει ο ίδιος. Ο ίδιος αποδίδει τη συμπίεση των τιμών παραγωγού στα υψηλά μεταφορικά κόστη, με τα οποία επιβαρύνεται το γάλα λόγω νησιωτικότητας.

Το τυροκομείο Μπαμπούνη εξάγει τα προϊόντα του στη Μεγάλη Βρετανία και στο Βέλγιο, ενώ παράγει επίσης ξηρό και φρέσκο ανθότυρο, κεφαλοτύρι και τοπικά τυριά όπως τουλουμοτύρι, ξινοτύρι και ορισμένα ακόμη προϊόντα του νησιού. Η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες όπως Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλο, Κρητικό και Market In.

127233852_2731522303826776_4276504990411959196_n.jpg

Στο πλάνο η δημιουργία επισκέψιμου τυροκομείου

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα στέκεται στην επιθυμία του να δημιουργήσει επισκέψιμο τυροκομείο χωρίς ωστόσο να αυξήσει την παραγωγή του και τις εισκομιζόμενες ποσότητες γάλακτος. «Θέτουμε ως πρώτο κριτήριο την ποιότητα, γι’ αυτό και επιδιώκουμε να διατηρήσουμε σε χαμηλά επίπεδα την παραγωγή μας», εξηγεί ο κύριος Μπαμπούνης. «Προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε να φέρουμε στην αγορά προϊόντα όπως το Αρσενικό μακράς ωρίμανσης».


Ομάδα παραγωγών της ορεινής Νάξου διαθέτει το γάλα στον Όμηρο

Ως προς την κατάσταση στο γάλα, ο ίδιος επισημαίνει ότι μία ομάδα παραγωγών της ορεινής Νάξου, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος, διαθέτει το πρόβειο γάλα που παράγει στην γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, στα 0,75 ευρώ. Ο κύριος Μπαμπούνης εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους διατίθεται το γάλα εκτός Νάξου, επισημαίνει ότι υφίσταται πλεόνασμα, λόγω αδιάθετων ποσοτήτων που δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν οι παραγωγοί λόγω του ΠΟΠ Αρσενικού, τις οποίες υπό άλλες συνθήκες θα διέθεταν στον Συνεταιρισμό προς εκμετάλλευση. «Το γάλα πρέπει να πουληθεί οπωσδήποτε για να μην υποστούν μεγάλη ζημιά, γι’ αυτό και το διαθέτουν στον Όμηρο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από τον Γιώργο Λαμπίρη και την  ιστοσελίδα agronews.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024