Νάξος - Κόρωνος: "Με αντικειμενική αξία στα 900 ευρώ το m2 , ούτε δωρεάν δεν δίνουμε τα σπίτια μας"

Οταν φτάνεις σε ένα σημείο που δεν μπορείς να δώσεις ούτε ...δωρεάν το ακίνητο που έχεις στα χέρια σου, τότε πραγματικά το πρόβλημα είναι μεγάλο... Αναφερόμαστε στην ανοιχτή επιστολή που έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Κορώνου, Γιάννης Κωνσταντάκης που αναφέρεται στο καυτό ζήτημα των αντικειμενικών αξιών και των ανισοτήτων που υπάρχουν... Θέμα της επιστολής, η "Υπερβολική αντικειμενική αξία στα ακίνητα της Κορώνου" και με παραλήπτη τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κο Χρήστο Σταϊκούρα. Οπως είναι γνωστό και επισημοποιείται μέσω της επιστολής, η αντικειμενική αξία των ακινήτων στην Κόρωνο είναι στα 900 ευρώ το m2 τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της Νάξου είναι πολύ χαμηλότερη (ακόμη και 550 ευρώ το m2) και το ...χειρότερο; Περισσότερο εμπορικές περιοχές... Τι προτείνει; Μείωση των αντικειμενικών αξιών ακόμη και στα 350 ευρώ το m2, κίνηση που θα δώσει την δυνατότητα στους μόνιμους κατοίκους είτε να επισκευάσουν τα ακίνητά τους και γιατί όχι και να τα πουλήσουν... Σίγουρα πάντως να αναβαθμίσουν την Κόρωνο 

Αναλυτικά η επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών (κοινοποιησε προς Βουλευτές Κυκλάδων, Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων). Φέρει δε την υπογραφή του Προέδρου της Κοινότητας Γιάννη Κωνσταντάκη και έχει ημερομηνία υπογραφής την 22η Φεβρουρίου 2020 

ΘΕΜΑ: Η Υπερβολική αντικειμενική αξία στα ακίνητα της Κορώνου.

"Αξιότιμε κύριε υπουργέ, σας γνωρίζουμε ότι στην Κοινότητά μας Κορώνου Νάξου Νομού Κυκλάδων, η αντικειμενική αξία των ακινήτων μας είναι 900,00 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο!!!

Αυτό βέβαια δεν έγινε από σας και δεν σας επιρρίπτουμε ευθύνες αλλά σας το θέτουμε υπόψη σας για να το διορθώσετε. Για πολλούς λόγους η προαναφερόμενη αντικειμενική αξία για το χωριό μας είναι εντελώς απαράδεκτη!

Πρώτον διότι η αξία των ακινήτων μας δυστυχώς έχει πέσει κατακόρυφα! Δεύτερον διότι χωριά της Νάξου πολύ μεγαλύτερα από μας, που είναι παραδοσιακά και πιο εύρωστα, έχουν 550,00 ευρώ αντικειμενική αξία.

Με βάση λοιπόν την υπάρχουσα κατάσταση του χωριού μας, ο ορισμός της αντικειμενικής αξίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 350,00 ευρώ.

Είμαστε ένα χωριό ορεινό της Βόρειας Νάξου που μαστίζεται τις τελευταίες δεκαετίες από την μετανάστευση, και έχουμε φτάσει στα όρια μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας! Για να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές το Σχολείο μας έχει 5 παιδιά! Και το κρατάμε ανοιχτό με μεγάλη προσπάθεια και κατανόηση από την πολιτεία.

Κι ακόμα για να έχετε πληρέστερη εικόνα: Ως πρόεδρος της Κοινότητας δέχομαι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες για κάποια σπίτια που καταρρέουν και θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των πολιτών και οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα πουλήσουν! Μάλιστα ιδιοκτήτης ετοιμόρροπου σπιτιού εις θέση Ανεγυρίδα, μου είπε: πρόεδρε βγάλε μία ανακοίνωση να το δώσω δωρεάν!..

Κύριε υπουργέ, για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμεθα την παρέμβασή σας, για να διορθώσετε την αντικειμενική αξία στα ακίνητα της Κορώνου, διότι αδικείται βάναυσα και παράλογα το χωριό μας και η όλη κατάσταση γίνεται εμπόδιο για τις όποιες πωλήσεις, αλλά και επιφέρει τέτοιες οικονομικές επιβαρύνσεις που συντελεί αρνητικά στην προσπάθειά μας για να ορθοποδήσει το χωριό μας…"