Νάξος - Σμύριδα: Μόλις την 1η Ιουλίου μπήκε η υπογραφή για την έναρξη εργασιών (!!!!)

Σμυρίγλι.. Ο μαύρος χρυσός της Νάξου με τεράστια πολιτική εντός του... Ενα ορυκτό που κάποτε υποθηκεύτηκε η παραγωγή του για να μπορέσει η Ελληνική Κυβέρνηση να εισπράξει δάνειο από τις ξένες δυνάμεις... Και σήμερα; Η προσπάθεια για απαξιώση δεν έχει προηγούμενο. Φτάσαμε Ιούλιο και ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα ορυχεία... Και οι δικαιολογίες δεκάδες. Η πιο σημαντική; Ο κρατικός μηχανισμός αρνείται να υπακούσει τις εντολές των αρμόδιων υπουργείων... Και το πιο εντυπωσιακό; Στην θέση του πλέον αρμόδιου υπουργού, αυτού της Ενέργειας και Περιβάλλοντος, βρίσκεται ένας άνθρωπος που σπούδασε στο Νιούκαστλ, το βασίλειο των ορυχείων στην Ευρώπη, ο Γιώργος Σταθάκης και μάλιστα πριν από έναν χρόνο τέτοιες ημέρες (10 Ιουλίου) βρέθηκε στη Νάξο σε επίσκεψη αστραπή για να δει από κοντά και να έχει προσωπική άποψη για το σμυρίγλι και όσα ακούγονται γύρω απ αυτό... 

Που το θυμηθήκαμε θα πείτε.. Μα πολύ απλά, σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα το ΦΕΚ της 4ης Ιουλίου (αρ φύλλου 2778 - τεύχος 2ο) που αναφέρει το πόσο της σμύριδας που πρέπει να παραδοθεί από τις δύο κοινότητες και την τιμή που θα αγοράσει το κράτος... Σε απλά ελληνικά; Οι σμυριδεργάτες οφείλουν έως τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου να παραδώσουν 7.150 τόνους (οι 2250 από την περιοχή της Κορώνου και οι 4900 από την Απείρανθο) εκ των οποίων 3450 τόνοι είναι Α ποιότητας. Οσο για την τιμή; Αυτή καθορίζεται στο 1.40 για την Α ποιότητα και 1,22 για τη Β' Ποιότητα και συνολικά το ταμείο του κράτους θα δώσει 399.700 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών που έχουν οι σμυριδεργάτες... Κοινώς, για το σμυριδεργατικό δικαίωμα, τις εισφορές και την ασφάλιση... 

sssss.jpg

 

sssssss.jpg

 

Τι έχουν ζητήσει εδώ και χρόνια οι σμυριδεργάτες; 

Τα αιτήματα παραμένουν τα ίδια.. κοινώς; αύξηση της ποσότητα σμύριδας σε 8.100 τόνους, έναρξη εξορυκτικής δραστηριότητας από τον Μάιο για να αποφεύγουν τις κακές καιρικές συνθήκες είτε του καλοκαιριού (Αύγουστος - ζέστη) είτε του φθινοπώρου (Νοέμβριος - βροχές) και βέβαια τη συστηματική παρακολούθηση της λειτουργίας των ορυχείων….. Μάλιστα, στις 15 Μαρτίου του 2017 είχε κατατεθεί ένα ακόμη έγγραφο στη Βουλή και δη στο Προεδρείο από τους βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Σταύρο Τάσσο και Χρήστο Κατσώνη…  Με τίτλο «Προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των ορυχείων» που φέρει τις υπογραφές των κ Πάσουλα (Πρόεδρος) και Κουφόπουλου (Γ. Γραμματέας)  που ανέφερε τα εξής:

1. - Την αύξηση της ποσότητας που παραλαμβάνει η υπηρεσία από τους σμυριδεργάτες σε 8.100 τόνους, καθώς η ποσότητα που παραλαμβάνει τώρα δεν επαρκεί.

2. - Την έναρξη εξόρυξης σμύριδας το πολύ μέχρι το Μάιο κάθε έτους ούτως ώστε να είναι ασφαλέστερη η πρόσβαση στα ορυχεία από τους εργάτες οι οποίοι δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με αντίξοες καιρικές συνθήκες (καταιγίδες κ.λπ.)

3. - Τη συστηματική παρακολούθηση της λειτουργίας τους για όλο το διάστημα εξόρυξης της σμύριδας. Συγκεκριμένα, θεωρούμε απαραίτητη, καθ' όλη τη διάρκεια της σμυριδικής περιόδου, την καθημερινή παρουσία μόνιμου ή συμβασιούχου υπαλλήλου (Μηχανικού Μεταλλειολόγου ΠΕ ή Μηχανικού Ορυχείων ΤΕ), ο οποίος θα εποπτεύει όλα τα εν ενεργεία ορυχεία, θα παρέχει οδηγίες στους αρχηγούς των ορυχείων και θα επιβλέπει τις σχετικές εργασίες.

Με αυτό τον τρόπο αφενός αποφεύγεται τυχόν κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων (όπως άλλωστε είχαμε κατά την προηγούμενη εξορυκτική περίοδο) και αφετέρου προστατεύεται με τον καλύτερο τρόπο το περιβάλλον».

Εγινε τίποτα; Όχι…