Νάξος - Σμύριδα: "Ξεκινούν από σήμερα οι εργασίες... διαλογής"

"Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ξεκινούν από σήμερα οι εργασίες διαλογής, μεταφοράς, απόθεσης, ζύγισης και παραλαβής εξορυγμένης σμύριδας, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 4 Δεκεμβρίου, διασφαλίζοντας έτσι το σμυριδεργατικό δικαίωμα, τις εργοδοτικές εισφορές και την επικουρική ασφάλιση των σμυριδεργατών μας. Η προσπάθειά μας δεν σταματά εδώ. Θα συνεχιστεί, ώστε το επόμενο έτος τα σμυριδωρυχεία να λειτουργήσουν και πάλι!"

Αυτή την ανακοίνωση έκανε πριν από λίγο ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, μέσα από τη προσωπική του σελίδα στα social media κάτι που σημαίνει ότι οι σμυριδεργάτες θα πρέπει να βγάλουν ...φτερά στα πόδια ώστε να μαζέψουν την όποια σμύριδα υπάρχει στο ..δρόμο για να την παραδώσουν ώστε να μπορέσουν να κερδίσουν το δικαίωμα της ασφάλισης... Και ο χρόνος τρέχει από τη στιγμή που θα πρέπει η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στις 4 Δεκεμβρίου....  Βέβαια, δεν ξέρουμε τίποτα όσον αφορά τη ποσότητα ή τα άλλα αιτήματα που είχαν τεθεί στο τραπέζι των συναντήσεων με τελευταία αυτή της 14ης Οκτωβρίου στην Αθήνα... 

Α και βέβαια, η δημοτική αρχή, υποσχέθηκε ότι θα δώσει μάχη για να μπορέσουν τα σμυριδωρυχεία μετά από δυο χρόνια που θα είναι κλειστά να ανοίξουν και πάλι. Με ποιο καθεστώς; Αυτό το ξέρει μόνο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας... Αλλά και οι τεχνοκράτες που βρίσκονταισ το πλευρό του..  Μάλιστα, οι προθέσεις του κου Χατζηδάκη ήταν ξεκάθαρες στα μέσα Οκτωβρίου όταν και βρέθηκε στη Νάξο για τα εγκαίνια του υποσταθμού της ΑΔΜΗΕ στη Νάξο.. Είχε επισκεφθεί τη Κόρωνο, είχε δει πως είναι τα σμυριδορυχεία, είχε απολαύσει το όμορφο φαγητό της ορεινής Νάξου αλλά είχε τονίσει ότι "δεν μπορούμε εν έτη 2020 να ζούμε με όρους του 1935. Κι αυτό γιατί έχουν αλλάξει πολλά από τότε..." Και πρόσθεσε ότι "καλό θα είναι να αποφύγουμε ατυχήματα ή πολύ περισσότερο δυστυχήματα, γιατί θα είμαστε υπόλογοι"... Και πρόσθεσε ότι πάνω απ όλα μετράει η ασφάλεια και έχει δώσει εντολή για μελέτες σε αρμόδιες εταιρείες που ειδικεύονται σε θέματα ασφάλειας και γενικότερης εκμετάλλευσης της σμύριδας....  Στον επίλογο βέβαια είχε πει ότι θα ήθελε να ανοίξουν τα ορυχεία αλλά με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις...

121486192_10158832984503464_5697109281343177694_o.jpg

Τα αιτήματα και η άρνηση

Εμείς να αναφέρουμε εδώ τι έγινε στην τελευταία επίσκεψη της αντιπροσωπείας των σμυριδεργατών στην Αθήνα και στο Υπουργείο όπου σύμφωνα με πληροφορίες είχαμε την άρνηση της Κυβέρνησης για το άνοιγμα των ορυχείων αλλά και το ξέσπασμα του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού, ο οποίος απευθυνόμενος στους παράγονες απέναντί του είχε πει "σταματήστε πια να μας κοροϊδεύετε"...

Οπως διαβάζουμε στη σελίδα της Κοινότητας Κορώνου την 21η Οκτωβρίου, η εικόνα ήταν η εξής: "Σας γνωρίζουμε ότι με απόφαση του Συμβουλίου του Συνδέσου των Σμυριδεργατών προταθήκαμε και παραβρεθήκαμε ως επιτροπή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος& Ενέργειας: Ο δήμαρχος Νάξου& Μικρών Κυκλάδων, ο πρόεδρος του Σκαδού και ο πρόεδρος της Κορώνου, στις 14/10/2020 και στηρίξαμε σθεναρά τις παρακάτω προτάσεις των σμυριδεργατών:

α) Για να επιστραφούν στους δικαιούχους σμυριδεργάτες και με βάση τις καταστάσεις των αρχηγών των ορυχείων οι στατήρες σμύριδας που είχαν μεταφερθεί πέρυσι στο δημόσιο! Και να μπουν τα ένσημα στο έτος 2019.

Όσο αφορά το  2020: Να ανοίξουν άμεσα τα ορυχεία σμύριδας και να εγκριθούν 7,600 τόνοι προς εξόρυξη.

Επίσης η κατανομή των στατήρων σμύριδας να γίνεται από τους αρχηγούς των ορυχείων ( ως ανέκαθεν )κι όχι από το υπουργείο Περιβάλλοντος& Ενέργειας!

Και να σταματήσουν οι αναλογίες των 75 ενσήμων και να επιτραπεί η ασφάλιση έως 240 ένσημα, όπως κι όλα τα προηγούμενα χρόνια. 

Οι απαντήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν:

α) "Να γίνει εξωτερική εξόρυξη σμύριδας, επειδή (όπως είπαν) χρειάζεται μεγάλη χρονική διαδικασία για να ανοίξουν τα ορυχεία, αλλά και για τον λόγο ότι δεν υπογράφουν οι μεταλλειολόγοι"

Όσο αφορά τον παραπάνω τρόπο ανοίγματος των ορυχείων, τους είπαμε ότι θα το μεταφέρουμε στους σμυριδεργάτες ώστε να αποφανθούν οι ίδιοι, πράγμα το οποίο κάναμε.

Για τους 7,600 τόνους σμύριδας, μας είπαν ότι θέλουν να δουν και την εισήγηση της κ. Λεβογιάννη προϊσταμένης Γραφείου Σμυριδορυχείων Νάξου. Επ’ αυτού ο Σύνδεσμος Σμυριδεργατών έστειλε έγγραφο στην κ. Λεβογιάννη για να συνηγορήσει για τους 7,600 τόνους αλλά και για την πρότασή μας να γίνεται η κατανομή της σμύριδας από τους αρχηγούς των ορυχείων.

Για αυτές τις δύο προτάσεις έκανε παρέμβαση ο δήμαρχος προς την κ. Λεβογιάννη ώστε εγγράφως να είναι σύμφωνη και εκείνη με τις προτάσεις μας, πράγμα το οποίο έκανε και μας έστειλε και αντίγραφο του εγγράφου της, το οποίο έστειλε στο αρμόδιο υπουργείο.

Όσο αφορά τα ένσημα που αδίκως έχουν αφαιρέσει από τους σμυριδεργάτες, μας είπαν ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και τους απαντήσαμε ότι ήδη θα έπρεπε να την έχουν κάνει!

Για όλα τα παραπάνω δεσμεύτηκαν ότι μέσα σε μία εβδομάδα θα έχουμε νεότερη εικόνα για την περαιτέρω στάση τους.

Τέλος ζητήσαμε να ανοίξει ο κατάλογος για νέους σμυριδεργάτες, αλλά και για να εξαιρεθούν οι μικροεπαγγελματίες σμυριδεργάτες από την δεύτερη υποχρεωτική ασφάλιση".

Αλήθεια για όλα αυτά τα αιτήματα των σμυριδεργατών υπάρχει εξέλιξη, η απλά ανοίξαμε και ... περιμένουμε;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News