Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΝέος ΚΟΚ και οι "γουρούνες" εκτός ... δρόμου

Νέος ΚΟΚ και οι “γουρούνες” εκτός … δρόμου

|

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και έρχονται σημαντικές αλλαγές στην κυκλοφορία των τετράτροχων μοτοσικλετών, τις γνωστές σε όλους «γουρούνες» – Ποιες είναι οι άλλες αλλαγές και τα πρόστιμα μαμούθ που έρχονται 

Και μέσα στη νύχτα ήρθε ….. Το νομοσχέδιο – μαμούθ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το οποίο αλλάζει ριζικά τις εισαγωγές καινούριων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, μειώνει όλα τα διοικητικά πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) και άλλα τα τριπλασιάζει ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη… Θεσμοθετεί δε χαράτσι τριάντα (30) ευρώ για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας και αλλάζει τη χρήση στις γνωστές «γουρούνες»… Παράλληλα αλλαγές φέρνει στα Ταξί, στα ΚΤΕΛ, στα ΚΤΕΟ, στα Φορτηγά μέχρι και στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Κι όλα αυτά το βράδυ της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου… 

Παραβάσεις και πρόστιμα Κ.Ο.Κ.

Μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα αλλά και τριπλάσια προσαύξηση, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε οδηγού προβλέπει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών. Για τις παραβάσεις όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, την συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες, την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη αλλά και stop, την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού, η παράνομη προσπέραση τα πρόστιμα αυξάνονται ενώ παράλληλα εάν ο οδηγός μέσα σε πέντε χρόνια διαπράξει τρεις φορές κάποιες από τις παραπάνω παραβάσεις του αφαιρείται για πάντα το δίπλωμα Παράλληλα καταργείται η διάταξη με την οποία εάν το πρόστιμο πληρωθεί εντός 10 ημερών μειώνεται κατά 50%.

Ο νέος νόμος ταξινομεί τις παραβάσεις του ΚΟΚ σε τρεις κατηγορίες: στις χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας. Τα πρόστιμα για την πρώτη κατηγορίας είναι μέχρι 100 ευρώ για η δεύτερη από 101 έως 300 ευρώ και για την τρίτη από 301 έως 600 ευρώ. Προβλέπονται επίσης και δύο πρόσθετες κατηγορίες: της πολύ υψηλής συχνότητας και τις αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Και στις δύο θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

Σε παραβάσεις όπως η χρήση κινητού χωρίς ακουστικά, η ζώνη ασφάλειας, το κράνος, η μεταφορά παιδιών χωρίς ασφάλεια (πλην προσπεράσεων φορτηγών που η ποινή είναι οι 30 μέρες χωρίς αφαίρεση πινακίδων την πρώτη φορά) προβλέπονται διοικητικά μέτρα που είναι η αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε έξι μήνες για την χρήση κινητού και την ασφαλή μεταφορά παιδιών ο παραβάτης θα ρέει να επαναλάβει τις εξετάσεις οδήγησης.

Από την κατηγορία της επιβολής προστίμων με εισοδηματικά κριτήρια εξαιρούνται μία σειρά από σοβαρές παραβάσεις όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, οι διατάξεις για τον τρόπο προσπέρασης οχημάτων, κλπ.

Εισαγωγές αυτοκινήτων

Aπαγορευτικές αναμένεται να γίνουν οι εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σύμφωνα με τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΜΕ και ειδικότερα το άρθρο 46. Ειδικότερα αν κάποιος ιδιώτης καταναλωτής ή έμπορος αυτοκινήτων θέλει να εισάγει κάποιο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από άλλο κράτος-μέλος θα πρέπει να έχει συλλέξει τα εξής έγγραφα:

Βεβαίωση Τεχνικής Επικαιροποίησης από τους Εθνικούς Εΐσαγωγείς που θα πιστοποιούν: Τον Αριθμό Πλαισίου, το έτος κατασκευής και πρώτης κυκλοφορίας, τον Εξοπλισμό, τις εκπομπές CO2, τις Ανακλήσεις, τα Χιλιόμετρα. Βεβαίωση ΚΤΕΟ από την άλλη χώρα που εισάγεται το όχημα με τα αποτελέσματα και τα χιλιόμετρα όλων των ελέγχων. Μάλιστα οι βεβαιώσεις των ΚΤΕΟ θα πρέπει να είναι Μεταφρασμένες στα Ελληνικά!

Οι βεβαιώσεις από τους Εθνικούς Εισαγωγείς θα πρέπει να έχουν παραδοθεί εντός 15 ημερών από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης αλλιώς επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ!

Παράλληλα επιβάλλεται και παράβολο 20 ευρώ υπέρ του Δημοσίου για τις βεβαιώσεις. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως κάποιο έγγραφο ΚΤΕΟ είναι πλαστό τότε το πρόστιμο είναι ίσο με το 5πλάσιο της αξίας πώλησης του οχήματος! Βαριά πρόστιμα επίσης προβλέπονται σε περίπτωση που διαπιστωθούν πλαστά Πιστοποιητικά Συμμόρφωσης ή άλλα έγγραφα των καινούριων αυτοκινήτων. Η συγκεκριμένη διάταξη «φωτογραφίζει» την περίπτωση του σκανδάλου του ομίλου VW.

Πότε πληρώνετε 30 ευρώ για άρση ακινησίας

Σύμφωνα με το άρθρο 45 του πολυνομοσχεδίου όσοι καταθέσουν ή έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους για διάστημα 2 συνεχόμενων ετών τότε για να πραγματοποιήσει άρση ακινησίας στο όχημά του θα πρέπει να καταβάλλει παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 30 ευρώ! Να υπενθυμίσουμε πως περίπου 1,5 εκατ. οχήματα βρίσκονται σε φορολογική ακινησία.

Τέλος οι «γουρούνες» στο δρόμο

Ριζικές αλλαγές για τις «γουρούνες» επιφέρει το άρθρο 31 του νομοσχεδίου καθώς ορίζει πως οι τετράτροχες μοτοσικλέτες με κινητήρες έως 125 κ.εκ. δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένες οδούς αλλά επιτρέπεται να τις διασχίζουν κάθετα!

Παράλληλα το άρθρο 31 ξεκαθαρίζει πως αν εκμισθωθεί «γουρούνα» σε πρόσωπο που δεν έχει απαιτούμενη άδεια οδήγησης, επιβάλλεται στον εκμισθωτή, στο μισθωτή και στον οδηγό, αν ο τελευταίος επίσης δεν έχει άδεια οδήγησης, πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και κατάσχεση της «γουρούνας»!

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΚΚΕ – Νάξος: Η Χριστίνα Σκαλούμπακα δίνει το σύνθημα των ευρωεκλογών

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Νάξο ενόψει ευρωεκλογών, με ομιλήτρια την Χριστίνα Σκαλούμπακα

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Eurobank: Παρουσιάζει κατάστημα “νέας γενιάς” στη Πάρο, περιοδεία στελεχών σε Νάξο, Μύκονο και Σύρο

H Eurobank εγκαινιάζει ένα ακόμη κατάστημα νέας γενιάς (Future Branch) σχεδιασμένο στη βάση της φιλοσοφίας Phygital, στη Νάουσα της Πάρου

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί