Νησιά πολυτελείας και πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Εναλλακτικά σενάρια για την αναμόρφωση του καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών για την εξειδίκευση των «μεταρρυθμίσεων» που έχει δεσμευθεί να λάβει. Στα επίσημα κείμενα που έχει ήδη αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές έχει υποσχεθεί μεταξύ πολλών άλλων ότι «η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα παράλογες εκπτώσεις». Οι υπουργοί διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται αλλαγή στους μειωμένους συντελεστές και μάλιστα ο τελευταίος που μπήκε στο χορό ήταν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας πως επί της αρχής «Επί της αρχής έχουμε συμφωνήσει ότι το ευνοϊκότερο καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά θα διατηρηθεί και πρέπει να διατηρηθεί, συνεπώς αυτό παραμένει ως έχει».

Άρνηση

Όμως, η Κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχτεί τη πρόταση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκου για συνάντηση με τους υπουργούς στα οικονομικά επιτελεία με τον κ. Χατζημάρκο να δηλώνει «Δεν είχαμε καμία απάντηση σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που ζητήσαμε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη ή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ιωάννη Δραγασάκη.  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός με διαβεβαίωσε πως δεν περνά από το μυαλό του και δεν θα στηρίξει το συγκεκριμένο  μέτρο. Πιστεύω ότι το μέτωπο σε τοπικό επίπεδο  θα  είναι αρραγές. Καταλαβαίνω ότι  οι κυβερνητικοί  βουλευτές πρέπει να τηρήσουν τις ισορροπίες στο εσωτερικό των πολιτικών τους φορέων. Εμείς ζητάμε να είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση τους στο θέμα. Οι  πληροφορίες μας  δεν είναι καλές. Δεν μας καθησυχάζει η διάψευση από το Μαξίμου γιατί είναι ανώνυμη  και δεν έχει πολιτική αξία. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Μέχρι και τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου,  θα γίνει συζήτηση για το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα προταθούν στους δανειστές»

Κυκλάδες

Ποια όμως είναι η αντίδραση των επαγγελματίων; Στις Κυκλάδες οι εμπορικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι του νομού Κυκλάδων εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι και διαμηνύουν, ότι πρέπει όλοι να καταλάβουν πως τα νησιά των Κυκλάδων είναι 24 και θα παραμείνουν 24 και ότι ο ΦΠΑ δεν θα διχάσει τις Κυκλάδες...

Αναλυτικά η επιστολή που απευθύνεται προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους υπουργούς οικονομικών, τους βουλευτές του νομού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους Δημάρχους του Νομού, αναφέρει τα εξής:

"Νησιά πολυτελείας και πολίτες δεύτερης κατηγορίας  

Κάθετα αντίθετοι με την κατάργηση  του μειωμένου ΦΠΑ  είναι οι εμπορικοί και επαγγελματικοί  σύλλογοι  του νομού Κυκλάδων.

Δηλώνουν την αντίθεση  τους στις  δηλώσεις που γίνονται από αρμόδιους πολιτικούς φορείς για τον μειωμένο Φ.Π.Α. στις Κυκλάδες.

Πρέπει  όλοι να καταλάβουν ότι   τα νησιά των Κυκλάδων είναι 24  και θα  παραμείνουν 24. 

Τα νησιά πολυτελείας, στα οποία αναφέρεστε, είναι αυτά που στερούνται στοιχειωδών υποδομών υγείας, γιατί τα κέντρα υγείας δεν έχουν γιατρούς, τα σχολεία δεν έχουν δασκάλους, οι εναπομείνασες υπηρεσίες, όπου ακόμη  υπάρχουν, υπολειτουργούν και οι συγκοινωνιακές υποδομές είναι σαθρές το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.

Είναι φανερό ότι, η οποιαδήποτε αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στα νησιά μας, θα διαταράξει εις βάρος μας οικονομικά κρίσιμα μεγέθη, θα προκαλέσει τεράστιες ανατιμήσεις και θα είναι καταστροφική για την καθημερινότητα, το εμπόριο, τον τουρισμό.

Το ιδιαίτερο καθεστώς είναι μια απαραίτητη ρύθμιση που εξισορροπεί τις ειδικές συνθήκες της νησιωτικότητας και των στρεβλώσεων που προκύπτουν από το άλυτο ζήτημα του  «μεταφορικού ισοδυνάμου».

Το πλήγμα στον τουρισμό θα είναι ανυπολόγιστο γιατί η σεζόν έχει ξεκινήσει, αλλά κυρίως έχουν κλείσει οι τιμές και σε  πολλές επιχειρήσεις θα υπάρξουν προβλήματα, ενώ   θα προκληθεί πλήγμα στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Γειτονικές χώρες καραδοκούν, για να επωφεληθούν από τυχόν προβλήματα μας.

Ο Φ.Π.Α. δεν θα διχάσει  τις Κυκλάδες

Και ακολουθούν οι υπογραφές των συλλόγων ήτοι:  

ΝΕΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΝΟΥ: Πρόεδρος Τσιμέκης Ανδρέας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΙΦΝΟΥ: Πρόεδρος  Πολενάκης Θεόδωρος

 ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ: Πρόεδρος Αλιπράντης Απόστολος

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΕΑΣ: Πρόεδρος Κορασίδη Δήμητρα

ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΞΟΥ: Πρόεδρος Στρατούρης Ευάγγελος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ: Εκπρόσωπος του προσωρινού Δ.Σ Νικολάου Γεώργιος

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΡΑΣ: Πρόεδρος Νομικός Νίκος

 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΙΓΙΑΛΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ: Πρόεδρος Συνοδινός Δημήτρης"