Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΝησιωτικό άρωμα στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης

Νησιωτικό άρωμα στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης

|

Εγκρίθηκε η τροποποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εγκρίθηκε η τροποποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βασικό χαρακτηριστικό των αλλαγών που έγιναν είναι η ενδυνάμωση των μέτρων στήριξης της αγροτικής παραγωγής στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στα νησιά που έχουν δεχθεί την προηγούμενη διετία το κύμα των προσφύγων που πέρασε από τη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα βασικά στοιχεία της τροποποίησης είναι:

– Αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες και τα μικρά νησιά του Αιγαίου από 75% σε 85% ενωσιακής συνδρομής. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι, όταν ένας παραγωγός θα εντάσσεται στα σχέδια βελτίωσης για την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού, θα λαμβάνει από κοινοτικούς πόρους το 85% της αξίας της επένδυσης που πρόκειται να πραγματοποιήσει. Το τελικό ποσοστό ενίσχυσης θα φθάνει στο 95%, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση έγκρισης των τροποποιήσεων.

– Τροποποιήσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και των χαρακτηριστικών της νησιωτικότητας.

– Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής σε δικαιούχους έως 50% της δημόσιας ενίσχυσης που συνδέεται με την επένδυση σε ορισμένα μέτρα-δράσεις που δεν δινόταν η δυνατότητα από το εγκεκριμένο Πρόγραμμα. Η χορήγηση της προκαταβολής ουσιαστικά λύνει τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετώπιζαν οι αγρότες. Διότι έχουν πλέον τη δυνατότητα με την προκαταβολή να πληρώσουν τους προμηθευτές τους χωρίς να απαιτείται η λήψη δανείου από τραπεζικό ίδρυμα. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για να αξιοποιηθούν οι πόροι του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και από έναν σημαντικό αριθμό αγροτών που οι τράπεζες έκριναν ότι δεν είχαν πιστοληπτική ικανότητα.

– Τροποποιήσεις που οφείλονται στα αποτελέσματα της διαβούλευσης του εθνικού θεσμικού πλαισίου υλοποίησης μέτρων-δράσεων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.

– Τροποποιήσεις που οφείλονται σε προσαρμογή αρχών κριτηρίων επιλογής καθώς και προτάσεις τροποποίησης αυτών σε ορισμένα μέτρα-δράσεις, με στόχο την καλύτερη στόχευση των προσκλήσεων που θα πραγματοποιηθούν.

Και δύο νέες δράσεις

Επίσης, στο πρόγραμμα εντάσσονται δύο νέες δράσεις. Η πρώτη αφορά την απόκτηση «Θρυμματιστή κλαδεμάτων για τους ελαιοπαραγωγούς», με στόχο να σταματήσει η καύση των κλαδιών και να χρησιμοποιούνται τα κλαδέματα είτε για παραγωγή κομπόστ είτε για απευθείας ενσωμάτωσή τους στο έδαφος. Το ποσό που θα διατεθεί για τη συγκεκριμένη δράση ανέρχεται στα 0,9 εκατ. ευρώ μόλις. Δηλαδή είναι εξαιρετικά μικρό και κατά τα φαινόμενα πρόκειται να χρηματοδοτήσει έναν μικρό αριθμό παραγωγών.

Η δεύτερη δράση αφορά τη «Βελτίωση περιβαλλοντικής κατάστασης βοσκήσιμων γαιών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ερημοποίησης λόγω διάβρωσης». Το ποσό που θα διατεθεί γι’ αυτήν τη δράση ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ.

biologiki-georgia-1.jpg

biologiki-georgia-2.jpg

Βιολογική γεωργία

Παράλληλα με την τροποποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης διευρύνονται οι επιλέξιμες καλλιέργειες για τη «Βιολογική Γεωργία» καθώς επίσης τροποποιούνται οι αρχές των κριτηρίων επιλογής του μέτρου για την καλύτερη ανταπόκρισή τους στην πληθώρα των αιτημάτων για τις δράσεις του μέτρου. Τα ανωτέρω θα ισχύσουν για την 2η πρόσκληση του μέτρου. Οι καλλιέργειες που είναι επιλέξιμες για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων είναι η ελιά, η σταφίδα, τα επιτραπέζια σταφύλια, τα οινοποιήσιμα σταφύλια, τα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τα εσπεριδοειδή, ο αραβόσιτος κτηνοτροφικός και εδώδιμος, τα χειμερινά σιτηρά, το ρύζι, η μηδική, το τριφύλλι, άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή, τα όσπρια, το βαμβάκι, το λινάρι, η ελαιοκράμβη, ο ηλίανθος, ο σόργος, άλλες αροτραίες καλλιέργειες, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, η ροδιά, το ακτινίδιο, η συκιά, μικρόκαρπες καλλιέργειες δάσους (φρούτα του δάσους), το αβοκάντο, τα ακρόδρυα, ο καπνός, τα φυλλώδη λαχανικά, τα σταυρανθή, τα βολβώδη κηπευτικά, το καρότο και η πατάτα. Το ύψος των ενισχύσεων ανά εκτάριο όπως διαμορφώνονται για μετατροπή καλλιεργειών από συμβατικές σε βιολογικές και για διατήρηση καλλιεργειών σε βιολογική κατάσταση αναγράφεται στους διπλανούς πίνακες. Στους σχετικούς πίνακες αναγράφονται και οι ενισχύσεις για διατήρηση και μετατροπή κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από συμβατικές σε βιολογικές.

biologiki-kthnotrofia.jpg

biologiki-kthnotrofia-2.jpg

Η τροποποίηση

Η 1η τροποποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 23 Νοεμβρίου 2016, μετά από έγκρισή της από τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης ΠΑΑ 2014-2020 και εξουσιοδότηση του προέδρου της για κάθε διαπραγμάτευση της πρότασης και των θεμάτων που προκύπτουν με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τροποποίηση επανυποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Ιουνίου 2017, αφού παρασχέθηκαν από τη χώρα μας οι απαραίτητες συμπληρωματικές πληροφορίες για την αξιολόγησή της.

Η τροποποίηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, πραγματοποιήθηκε μετά από ευρεία διαβούλευση εταίρων της αγροτικής ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη προτάσεις τους για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των μέτρων/δράσεων τα οποία πρόκειται να προκηρυχθούν εντός του 2017.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...