Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΝότιο Αιγαίο - Κατοικίες: Το νέο "καυτό" όνομα στην αγορά είναι η...

Νότιο Αιγαίο – Κατοικίες: Το νέο “καυτό” όνομα στην αγορά είναι η Πάρος

|

Στην κορυφή της ζήτησης για αγορά πολυτελών κατοικιών από τους ξένους το Νότιο Αιγαίο – Γιατί θεωρείται η Πάρος hotspot

Το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στην κορυφή των ελληνικών προορισμών όσον αφορά τη ζήτηση πολυτελών κατοικιών και μάλιστα με μεγάλη άνοδο από το εξωτερικό και την Πάρο, εσχάτως να εξελίσσεται στο νέο… hotspot όσον αφορά τη β’ κατοικία, έστω κι αν η Μύκονος και η Σαντορίνη παραμένουν σταθερά «πρωταθλήτριες» σε επίπεδο τιμών.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο έντονο… ενθουσιασμό για το Νότιο Αιγαίο. Το 2021, οι τιμές αυξήθηκαν κατά περίπου 10% σε ολόκληρη την Περιφέρεια ακόμη και για νησιά που δεν βρίσκονταν στις προτιμήσεις των τουριστών στο παρελθόν και διαπιστώνουμε την ίδια τάση να αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δυναμική φέτος», δηλώνει ο κ. Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος, της γνωστής εταιρείας παροχής κτηματομεσιτικών υπηρεσιών με παρουσία σε 30 χώρες διεθνώς.

«Η βελτίωση της περιφερειακής υποδομής, σε λιμάνια και αεροδρόμια σε συνδυασμό με τις νέες απευθείας πτήσεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece ενίσχυσαν το ενδιαφέρον των αγοραστών, ιδιαίτερα μεταξύ των διεθνών πελατών – οι οποίοι πλέον αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της βάσης πελατών της Engel & Völkers. Αυτό το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αντανακλάται στην άνοδο των τιμών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή».

Η άνοδος του τουρισμού και η υψηλή ζήτηση για εξοχικές κατοικίες είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έως και 15% στο τμήμα ακινήτων πολυτελείας για ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ και έως και 8% στο τμήμα άνω των 2,5 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, η κατηγορία των προνομιακών ακινήτων στο Νότιο Αιγαίο παραμένει σε μέτρια επίπεδα όσον αφορά τις τιμές σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς, δημοφιλείς προορισμούς διακοπών.

«Ο χαμηλός συντελεστής φόρου μεταβίβασης γης περίπου 3% και το κόστος που συνεπάγεται μια αγορά ακινήτου καθιστούν ελκυστική την αγορά για τους διεθνείς επενδυτές, είτε για εκμετάλλευση ως επενδυτικά ακίνητα, είτε για δική τους ιδιωτική χρήση. Η πλειοψηφία αυτών των αγοραστών προέρχεται από τη Γερμανία και την Αυστρία και στη συνέχεια ακολουθούν το Βέλγιο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός από τις παλαιότερες γενιές αγοραστών, οι νέοι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων των millennials, έλκονται επίσης από τη μεγάλη ποικιλομορφία του Νοτίου Αιγαίου», όπως διαπιστώνει η Engel, χάρη στα νέα μοντέλα απομακρυσμένης εργασίας που τους επιτρέπουν να περνούν όλο και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους στα νησιά, ενώ «η πανδημία και η αυξημένη επιθυμία για ζωή πιο κοντά στη φύση οδήγησε σε μια αλλαγή ως προς το είδος του ακινήτου που επιλέγεται για διακοπές.

Πολλοί υποψήφιοι αγοραστές αναζητούν ένα μοντέρνο ειδυλλιακό τοπίο σαν καρτ-ποστάλ: ανακαινισμένες βίλες σε παραδοσιακό στυλ και με φωτεινή, μινιμαλιστική αρχιτεκτονική, ιδανικά τοποθετημένες σε ένα απομονωμένο περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα ή ακόμα και «σκαρφαλωμένες» σε βραχώδεις τοποθεσίες. Η κοντινή απόσταση με τη φύση είναι αυτή τη στιγμή η πεμπτουσία της πολυτέλειας για το κοινό από το εξωτερικό», δηλώνει ο κ. Πετράς.

Η Engel & Völkers Ελλάδας εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω και οι τιμές των ακινήτων στο Νότιο Αιγαίο θα αυξάνονται σταθερά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου του 2022, ωθούμενες και από τον τουρισμό. «Η Ελλάδα αποτελεί στη συνείδηση πολλών Ευρωπαίων αγοραστών «καταφύγιο» γαλήνης και ασφάλειας, ενώ η τεράστια σημασία του Νοτίου Αιγαίου για την ελληνική τουριστική βιομηχανία συμβαδίζει και με την πορεία της αγοράς ακινήτων. Οι επενδυτές έχουν πλέον πρόσβαση σε έξυπνες επενδυτικές ευκαιρίες, ιδίως στα μικρότερα ελληνικά νησιά», αναφέρει ο κ. Πετράς.

Οι τιμές
Αναλυτικότερα ως προς τις τιμές, με βάση τα στοιχεία της Engel, για κορυφαία ακίνητα σε πολύ καλές τοποθεσίες, η Μύκονος και η Σαντορίνη κατέγραψαν, όπως είναι εύλογο τις υψηλότερες τιμές στο Νότιο Αιγαίο το 2021: Οι βίλες με την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων οι οποίες διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ιδιωτική πισίνα και βεράντα με θέα είναι περιζήτητες από διάφορες ομάδες αγοραστών με έδρα την Ευρώπη.

Ακίνητα που ταιριάζουν σε αυτήν την περιγραφή στη Μύκονο πωλήθηκαν πέρυσι έναντι 5,5 εκατ. ευρώ. Έως και 17.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο καταβλήθηκαν για βίλες σε γνωστές τοποθεσίες με άμεση πρόσβαση στην παραλία.

«Η δυναμική απόδοσης επένδυσης στο νησί είναι πολύ καλή και οι κατοικίες σε στρατηγικές τοποθεσίες μπορούν να αποφέρουν αποδόσεις έως και 10% με καλά ποσοστά πληρότητας στη μίσθωση», αναφέρει ο κ. Πετράς.

Στη Σαντορίνη οι τιμές γι’ αυτού του είδους τα πολυτελή ακίνητα με θέα θάλασσα έφταναν τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα προνομιακά σπίτια με τη δική τους βεράντα και θέα τους μπλε τρούλους, που είναι χαρακτηριστικοί του νησιού, είχαν πολύ υψηλές τιμές της τάξεως των 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αυξανόμενη δημοτικότητα ωστόσο αποκτούν και άλλοι προορισμοί για όσους αναζήτησαν ακίνητα για αγορά στα ελληνικά νησιά το 2021. Μια τάση που κατέγραψε η Engel & Völkers είναι η άνοδος της Πάρου «που είναι το νέο …αστέρι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», όπως επισημαίνεται σχετικά «και οι αγοραστές εδώ μπορούν ακόμα να βρουν μονοκατοικίες προδιαγραφών, πέρα και από την επιλογή του island-hopping και της Μυκόνου που απέχει μόλις 45 λεπτά με το πλοίο».

Οι σύγχρονες βίλες στην Πάρο με ιδιωτική πισίνα κατάφεραν να αγγίξουν πολύ υψηλές τιμές την περασμένη χρονιά, της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ περίπου με τις τιμές έως και 8.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πέραν των Κυκλάδων, στα νοτιοανατολικά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα είναι επίσης μια δημοφιλής αγορά δεύτερης κατοικίας, ειδικά κατά τον ευρωπαϊκό χειμώνα. Στη Ρόδο το 2021 οι τιμές για βίλες σε premium τοποθεσίες στο νησί που κατέγραψε η Engel έφτασαν τα 7.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι παραθαλάσσιες βίλες πωλήθηκαν έως και 2 εκατ. ευρώ.

Ένας πιο εναλλακτικός αλλά ανερχόμενος προορισμός διακοπών στα Δωδεκάνησα που συστήνει στους πελάτες της στο εξωτερικό η εταιρεία είναι η Σύμη, η οποία βρίσκεται 24 χιλιόμετρα βόρεια της Ρόδου: «Προσελκύει το ενδιαφέρον χάρη στα πολύχρωμα νεοκλασικά σπίτια, την παρθένα φύση και τον χαμηλών τόνων τουρισμό. Οι τιμές για εξοχικές κατοικίες εδώ έφτασαν έως και τις 800.000 ευρώ, ενώ τα εξοχικά διαμερίσματα έφτασαν τα 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο», όπως επισημαίνεται σχετικά. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα newmoney.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα