Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΝότιο Αιγαίο - Κατοικίες: Το νέο "καυτό" όνομα στην αγορά είναι η...

Νότιο Αιγαίο – Κατοικίες: Το νέο “καυτό” όνομα στην αγορά είναι η Πάρος

|

Στην κορυφή της ζήτησης για αγορά πολυτελών κατοικιών από τους ξένους το Νότιο Αιγαίο – Γιατί θεωρείται η Πάρος hotspot

Το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στην κορυφή των ελληνικών προορισμών όσον αφορά τη ζήτηση πολυτελών κατοικιών και μάλιστα με μεγάλη άνοδο από το εξωτερικό και την Πάρο, εσχάτως να εξελίσσεται στο νέο… hotspot όσον αφορά τη β’ κατοικία, έστω κι αν η Μύκονος και η Σαντορίνη παραμένουν σταθερά «πρωταθλήτριες» σε επίπεδο τιμών.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο έντονο… ενθουσιασμό για το Νότιο Αιγαίο. Το 2021, οι τιμές αυξήθηκαν κατά περίπου 10% σε ολόκληρη την Περιφέρεια ακόμη και για νησιά που δεν βρίσκονταν στις προτιμήσεις των τουριστών στο παρελθόν και διαπιστώνουμε την ίδια τάση να αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δυναμική φέτος», δηλώνει ο κ. Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος, της γνωστής εταιρείας παροχής κτηματομεσιτικών υπηρεσιών με παρουσία σε 30 χώρες διεθνώς.

«Η βελτίωση της περιφερειακής υποδομής, σε λιμάνια και αεροδρόμια σε συνδυασμό με τις νέες απευθείας πτήσεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece ενίσχυσαν το ενδιαφέρον των αγοραστών, ιδιαίτερα μεταξύ των διεθνών πελατών – οι οποίοι πλέον αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της βάσης πελατών της Engel & Völkers. Αυτό το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αντανακλάται στην άνοδο των τιμών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή».

Η άνοδος του τουρισμού και η υψηλή ζήτηση για εξοχικές κατοικίες είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έως και 15% στο τμήμα ακινήτων πολυτελείας για ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ και έως και 8% στο τμήμα άνω των 2,5 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, η κατηγορία των προνομιακών ακινήτων στο Νότιο Αιγαίο παραμένει σε μέτρια επίπεδα όσον αφορά τις τιμές σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς, δημοφιλείς προορισμούς διακοπών.

«Ο χαμηλός συντελεστής φόρου μεταβίβασης γης περίπου 3% και το κόστος που συνεπάγεται μια αγορά ακινήτου καθιστούν ελκυστική την αγορά για τους διεθνείς επενδυτές, είτε για εκμετάλλευση ως επενδυτικά ακίνητα, είτε για δική τους ιδιωτική χρήση. Η πλειοψηφία αυτών των αγοραστών προέρχεται από τη Γερμανία και την Αυστρία και στη συνέχεια ακολουθούν το Βέλγιο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός από τις παλαιότερες γενιές αγοραστών, οι νέοι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων των millennials, έλκονται επίσης από τη μεγάλη ποικιλομορφία του Νοτίου Αιγαίου», όπως διαπιστώνει η Engel, χάρη στα νέα μοντέλα απομακρυσμένης εργασίας που τους επιτρέπουν να περνούν όλο και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους στα νησιά, ενώ «η πανδημία και η αυξημένη επιθυμία για ζωή πιο κοντά στη φύση οδήγησε σε μια αλλαγή ως προς το είδος του ακινήτου που επιλέγεται για διακοπές.

Πολλοί υποψήφιοι αγοραστές αναζητούν ένα μοντέρνο ειδυλλιακό τοπίο σαν καρτ-ποστάλ: ανακαινισμένες βίλες σε παραδοσιακό στυλ και με φωτεινή, μινιμαλιστική αρχιτεκτονική, ιδανικά τοποθετημένες σε ένα απομονωμένο περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα ή ακόμα και «σκαρφαλωμένες» σε βραχώδεις τοποθεσίες. Η κοντινή απόσταση με τη φύση είναι αυτή τη στιγμή η πεμπτουσία της πολυτέλειας για το κοινό από το εξωτερικό», δηλώνει ο κ. Πετράς.

Η Engel & Völkers Ελλάδας εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω και οι τιμές των ακινήτων στο Νότιο Αιγαίο θα αυξάνονται σταθερά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου του 2022, ωθούμενες και από τον τουρισμό. «Η Ελλάδα αποτελεί στη συνείδηση πολλών Ευρωπαίων αγοραστών «καταφύγιο» γαλήνης και ασφάλειας, ενώ η τεράστια σημασία του Νοτίου Αιγαίου για την ελληνική τουριστική βιομηχανία συμβαδίζει και με την πορεία της αγοράς ακινήτων. Οι επενδυτές έχουν πλέον πρόσβαση σε έξυπνες επενδυτικές ευκαιρίες, ιδίως στα μικρότερα ελληνικά νησιά», αναφέρει ο κ. Πετράς.

Οι τιμές
Αναλυτικότερα ως προς τις τιμές, με βάση τα στοιχεία της Engel, για κορυφαία ακίνητα σε πολύ καλές τοποθεσίες, η Μύκονος και η Σαντορίνη κατέγραψαν, όπως είναι εύλογο τις υψηλότερες τιμές στο Νότιο Αιγαίο το 2021: Οι βίλες με την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων οι οποίες διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ιδιωτική πισίνα και βεράντα με θέα είναι περιζήτητες από διάφορες ομάδες αγοραστών με έδρα την Ευρώπη.

Ακίνητα που ταιριάζουν σε αυτήν την περιγραφή στη Μύκονο πωλήθηκαν πέρυσι έναντι 5,5 εκατ. ευρώ. Έως και 17.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο καταβλήθηκαν για βίλες σε γνωστές τοποθεσίες με άμεση πρόσβαση στην παραλία.

«Η δυναμική απόδοσης επένδυσης στο νησί είναι πολύ καλή και οι κατοικίες σε στρατηγικές τοποθεσίες μπορούν να αποφέρουν αποδόσεις έως και 10% με καλά ποσοστά πληρότητας στη μίσθωση», αναφέρει ο κ. Πετράς.

Στη Σαντορίνη οι τιμές γι’ αυτού του είδους τα πολυτελή ακίνητα με θέα θάλασσα έφταναν τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα προνομιακά σπίτια με τη δική τους βεράντα και θέα τους μπλε τρούλους, που είναι χαρακτηριστικοί του νησιού, είχαν πολύ υψηλές τιμές της τάξεως των 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αυξανόμενη δημοτικότητα ωστόσο αποκτούν και άλλοι προορισμοί για όσους αναζήτησαν ακίνητα για αγορά στα ελληνικά νησιά το 2021. Μια τάση που κατέγραψε η Engel & Völkers είναι η άνοδος της Πάρου «που είναι το νέο …αστέρι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», όπως επισημαίνεται σχετικά «και οι αγοραστές εδώ μπορούν ακόμα να βρουν μονοκατοικίες προδιαγραφών, πέρα και από την επιλογή του island-hopping και της Μυκόνου που απέχει μόλις 45 λεπτά με το πλοίο».

Οι σύγχρονες βίλες στην Πάρο με ιδιωτική πισίνα κατάφεραν να αγγίξουν πολύ υψηλές τιμές την περασμένη χρονιά, της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ περίπου με τις τιμές έως και 8.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πέραν των Κυκλάδων, στα νοτιοανατολικά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα είναι επίσης μια δημοφιλής αγορά δεύτερης κατοικίας, ειδικά κατά τον ευρωπαϊκό χειμώνα. Στη Ρόδο το 2021 οι τιμές για βίλες σε premium τοποθεσίες στο νησί που κατέγραψε η Engel έφτασαν τα 7.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι παραθαλάσσιες βίλες πωλήθηκαν έως και 2 εκατ. ευρώ.

Ένας πιο εναλλακτικός αλλά ανερχόμενος προορισμός διακοπών στα Δωδεκάνησα που συστήνει στους πελάτες της στο εξωτερικό η εταιρεία είναι η Σύμη, η οποία βρίσκεται 24 χιλιόμετρα βόρεια της Ρόδου: «Προσελκύει το ενδιαφέρον χάρη στα πολύχρωμα νεοκλασικά σπίτια, την παρθένα φύση και τον χαμηλών τόνων τουρισμό. Οι τιμές για εξοχικές κατοικίες εδώ έφτασαν έως και τις 800.000 ευρώ, ενώ τα εξοχικά διαμερίσματα έφτασαν τα 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο», όπως επισημαίνεται σχετικά. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα newmoney.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη