Νότιο Αιγαίο: Συστηματικοί έλεγχοι στα αμνοερίφια ενόψει Πάσχα

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις εορτές του Πάσχα κια οπως είναι λογικό σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι από υπαλλήλους των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Εμπορίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. και δεν θα σταματήσουν ούτε ένα λεπτό.. Αυτό υπογράμμισε  στην εφημεριδα «δημοκρατική» ο προϊστάμενος  της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής κ. Ηλίας Οικονομίδης τονιζοντας ότι οι έλεγχοι επεκτείνονται και στα σφαγεία που λειτουργούν σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κτηνιάτρων δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι  τεράστιες ανάγκες –κυρίως αυτές τις περιόδους, ενόψει των εορτών. Επιπλέον, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι σφαγές καθώς είναι νωρίς και πρέπει να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι μέχρι την περίοδο της προετοιμασίας των εγκαταστάσεων που θα «υποδεχτούν» τα ζώα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις των σφαγείων και στην Κάσο, ενώ διαβεβαίωσε πως όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι σε επαγρύπνηση για την διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ενόψει του Πάσχα: «Όλες οι υπηρεσίες μας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και οι έλεγχοι γίνονται συστηματικά».

Παράλληλα, διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι στην αγορά, στα κρεοπωλεία, στα σούπερ μάρκετ, στις αποθήκες των χονδρεμπόρων, στις μονάδες εκτροφής και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων. Γίνονται επίσης αιμοληψίες και ελέγχονται οι αδειοδοτήσεις τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στις Κυκλάδες. «Όπως είναι γνωστό, η τοπική παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση σε περιόδους, όπως οι γιορτές του Πάσχα. Οι ανάγκες καλύπτονται με χοιρίδια και αμνοερίφια  που μεταφέρονται στην Ρόδο από άλλες περιοχές της χώρας –εγχώρια- ή εισάγονται από χώρες του εξωτερικού, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κρεοσκοπικοί έλεγχοι και οι αιμοληψίες για αμνοερίφια, βοοειδή και χοιρινά, γίνονται στα νησιά Αστυπάλαια, Λέρο, Κω, Κάλυμνο και Ρόδο –όπου παρουσιάζεται αυξημένη παραγωγή καθώς και σε άλλα νησιά, όπως η Άνδρος, η Σύρος, η Νάξος και η Τήνος. Αν και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής είναι υποστελεχωμένη με λίγους κτηνιάτρους, εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο» δήλωσε ο κ. Οικονομίδης.

Όσον αφορά τις οδηγίες, τα ζώα πρέπει να σφάζονται υπό την επίβλεψη κτηνιάτρων και πρέπει να φέρουν σήμανση καταλληλότητας, (σφραγίδα) ωοειδούς σχήματος και χρώματος μπλε για τα εντός Ευρωπαϊκής Κοινότητας και καστανό για τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες. Επίσης πρέπει να υπάρχει σήμανση για την χώρα προέλευσης των ζώων με σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος και για το είδος του σφάγιου. Στα  σφάγια γαλοπούλας δεν πρέπει να υπάρχουν φτερά, πούπουλα και εντόσθια. Επιπλέον θα πρέπει να φέρουν σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης παραγωγής τους, ωοειδούς σχήματος, σε καρτελάκι ή ετικέτα.

Οι καταναλωτές, όπως τόνισε ο προϊστάμενος  της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και όχι από τις λεγόμενες…. «μάντρες»: «Όσο και να προσπαθούμε, οι παράνομες σφαγές συνεχίζονται κάθε χρόνο. Πολλοί καταναλωτές προτιμούν να παίρνουν ζώα από τις γνωστές ‘μάντρες’ αλλά αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους. Αφενός, δεν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και αφετέρου, έχουν και οι ίδιοι την ευθύνη γι αυτό» όπως ανέφερε. Είπε ακόμη πως τα ζώα της Περιφέρειάς μας, ελέγχονται συστηματικά, είναι υγιή και δεν παρουσιάζουν προβλήματα: «Δεν υπάρχουν ζώα που νοσούν σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Παλαιότερα σημειώθηκαν κάποια κρούσματα σε όλη την Ελλάδα καταρροϊκού πυρετού, αλλά όχι στην δική μας περιοχή, ούτε σε κάποιο νησί της Περιφέρειάς μας».

Αυξημένη αναμένεται η παραγωγή

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η φετινή κτηνοτροφική παραγωγή, αναμένεται να είναι αυξημένη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κι αυτό λόγω των καιρικών συνθηκών, οι οποίες έχουν σημειώσει βελτίωση. Πέρσι, σημειώθηκε σταδιακή μείωση που έφτασε έως και το 30% του ζωικού κεφαλαίου στα Δωδεκάνησα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να σημειώνονται στα χοιρινά και στα αιγοπρόβατα. Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, η περσινή μείωση οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον για να στραφούν σε αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα οι Δωδεκανήσιοι, καθώς προτιμούν τον τουρισμό ή άλλες δραστηριότητες: «Τα τελευταία 15 χρόνια, η κτηνοτροφική παραγωγή στα Δωδεκάνησα παρουσιάζει πτώση. Συγκεκριμένα, στα βοοειδή φτάνει το 25%, στα χοιρινά το 30% και στα αιγοπρόβατα από 20-30%. Μόνον η πτηνοτροφία έχει μείνει σταθερή, διότι υπάρχει αρκετή ζήτηση και βεβαίως η παραγωγή σε αβγά» ενώ για φέτος, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την αυξημένη παραγωγική ικανότητα.

Αυξητικές τάσεις καταγράφει φέτος και η παραγωγή μελιού και τυριού σε πολλά νησιά ενώ πρόσφατα εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και για την παραγωγή σαλιγκαριών. Παράλληλα, σταθερή εμφανίζεται η παραγωγή σε ψάρια (με ιχθυοκαλλιέργειες) ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κλάδος των εγκαταστάσεων της πρώτης μεταποίησης σε όλα τα νησιά της περιοχής μας. «Τα τελευταία 10 χρόνια παρουσιάζεται αύξηση σε εγκαταστάσεις της πρώτης μεταποίησης. Σε επιχειρήσεις τυποποιητηρίων κρέατος, γαλακτοβιομηχανίες, μέλι και τυροκομεία. Τα πτηνοσφαγεία, προϊόντα και συσκευαστήρια αβγού παραμένουν σταθερά, ενώ ανοδικές τάσεις σε αυτό τον τομέα έχουν τα αλιευτικά προϊόντα, οι ιχθυοκαλλιέργειες και τα συσκευαστήρια αλιευμάτων», λέει ο κ. Οικονομίδης.

Τα σφαγεία και οι εγκαταστάσεις

Οι υπηρεσίες ετοιμάζονται επίσης «πυρετωδώς» και για τα σφαγεία που θα λειτουργήσουν στα νησιά και τις εγκαταστάσεις –κυρίως ενόψει του Πάσχα που φέτος είναι στις αρχές Απριλίου. «Φέτος θα λειτουργήσουν τα σφαγεία στην Ρόδο, στον Έμπωνα, στην Σύμη, στη Νίσυρο, στην Κω, στην Κάλυμνο, στην Λέρο, στην Αστυπάλαια, και στην Κάσο, ενώ στις Κυκλάδες θα λειτουργήσουν στην Σύρο, στην Άνδρο, στην Τζιά, στην Κύθνο, στην Τήνο, στη Μύκονο, στην Πάρο, στην Αμοργό και δύο στη Νάξο» λέει ο προϊστάμενος  της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας. Συνολικά, υπολογίζεται ότι στα Δωδεκάνησα θα σφαγιαστούν πάνω από 10.000 αμνοερίφια και θα διατεθούν προς κατανάλωση.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, εφιστά την προσοχή προς τους καταναλωτές, να μην αγοράζουν σφάγια που δεν έχουν σφραγίδες καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που κάποιοι είτε κτηνοτρόφοι είτε ιδιώτες, προχωρούν σε σφαγές ζώων χωρίς να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα και χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου, που είναι φυσικά απαραίτητη. «Αυτού του είδους τα σφάγια που διατίθενται από ιδιώτες είναι επικίνδυνα για την υγεία και δεν πρέπει να καταναλώνονται» δήλωσε ο κ. Οικονομίδης.

Να σημειωθεί ακόμη ότι μόνον για τις εορτές του Πάσχα, αναμένεται να διατεθούν και πάρα πολλά αβγά από τις τοπικές πτηνοτροφικές μονάδες. Σε καθημερινή βάση (για το επόμενο χρονικό διάστημα ενόψει του Πάσχα) θα παράγονται περίπου 200.000 αβγά, μόνον από όλα τα Δωδεκάνησα.