"Ντροπή" και "αίσχος" η απάντηση Χατζημάρκου στη κατάθεση τροπολογίας για το ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Άστραψε και βρόντηξε ο Ανπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος και χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις όταν πληροφορήθηκε ότι έγινε η κατάθεση της τροπολογίας για την αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ…. Τι δήλωσε; «Είναι αίσχος και ντροπή! Είναι απίστευτη κοροϊδία κατάμουτρά μας! Δεν έχω λόγια να το χαρακτηρίσω!» … Αυτή ήταν η δήλωσή του, όταν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε στα τοπικά ΜΜΕ, ενημερώθηκε ξαφνικά ότι στην τροπολογία η οποία έρχεται σήμερα στην Βουλή για την εξαίρεση των νησιών από τον ΦΠΑ, δεν περιλαμβάνεται η Ρόδος και η Κάρπαθος! Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του στους δημοσιογράφους και όπως είπε, θα ζητήσει από τους τρεις –κυρίως- κυβερνητικούς βουλευτές της Δωδεκανήσου να παρέμβουν. Η αντίδραση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου έρχεται αμέσως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νίσυρο από όπου είχε δεσμευτεί δημοσίως για τον ΦΠΑ στα νησιά και μάλιστα σε αυτά που επλήγησαν από το προσφυγικό.

Κατάθεση τροπολογίας

Και περνάμε στην κατάθεση της τροπολογίας (μπορείτε να την δείτε εδώ) που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας από το αρμόδιο υπουργείο και η οποία είναι μόνο για έναν χρόνο και συνοδεύεται από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που μιλάει για μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 κατά 50 εκατ. ευρώ…. τροπολογία, η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη – Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις.». Αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί απόψε με ονομαστική ψηφοφορία, ενώ προβλέπει την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ κατά 1 χρόνο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην τροπολογία: Μέχρι 31.12.2017 για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά 30% εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένος στα νησιά αυτά,

β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,

γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,

δ) εισάγονται στα νησιά αυτά. Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.

Και όπως τονίζεται αυτό το δημοσιονομικό κόστος θα καλυφθεί από άλλες πηγές… 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News