Ολο το Αιγαίο στο πόδι για τον ΦΠΑ

Υπόθεση όλων των κατοίκων πρέπει να γίνει ο αγώνας για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που καταργούνται από την 1η του Γενάρη στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τονίζουν οι εμπορικοί και παραγωγικοί φορείς που αύριο διοργανώνουν παναιγαιακό συλλαλητήριο. Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστά σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, όπως και οι υπηρεσίες της περιφέρειας και των δήμων, ενώ τρίωρη στάση εργασίας κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Από την 1η του Γενάρη θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στην Γ’ ομάδα νησιών μικρών νησιών , μεταξύ των οποίων και τα νησιά Λέσβο Χίο και Σάμο που είχαν εξαιρεθεί από την αύξηση της 1ης Ιουνίου,  λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχτηκαν από το προσφυγικό.

Από την αύξηση του ΦΠΑ , τα πάντα θα ακριβύνουν κατά 7% , και αυτό σημαίνει ότι μια μέση οικογένεια θα επιβαρυνθεί τουλάχιστον 480 ευρώ το χρόνο, που για πολλούς αντιστοιχεί σε μία σύνταξη ή ένα μισθό. Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία που εδώ και χρόνια έχουν στα χέρια τους κυβερνήσεις και υπουργοί το κέδρος για το δημόσιο από την αύξηση του ΦΠΑ είναι μόλις 17 εκατομμύρια για το Βόρειο Αιγαίο.

Από τον Ιούνιο του ’14 που για πρώτη φορά στο mail Χαρδούβελη περιλαμβανόταν η κατάργηση φορολογικών συντελεστών με γεωγραφικό προσδιορισμό, μέχρι την εφαρμογή των αποφάσεων από την παρούσα κυβέρνηση , οι νησιώτες άκουσαν πολλές υποσχέσεις για μη εφαρμογή της νομοθεσίας ή για αντισταθμιστικά οφέλη στους νησιώτες που τίποτα δεν υλοποιήθηκε.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, την ίδια ώρα συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο, στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο και στο Βαθύ της Σάμου.

Όπως τόνισαν οι φορείς δεν υπάρχει βοήθεια από πουθενά , ούτε από την υπολοιπη νησιωτική χώρα ούτε από το ΣτΕ υπήρξαν θετικές απαντήσεις ενώ από την Ευρωπαική Ένωση και τα όργανά της η απάντηση εδώ και χρόνια είναι ότι οι αποφάσεις αυτές εξαρτώνται αποκλειστικά από τις κυβερνλησεις των κρατών μελών.

Πρέπει λοιπόν να αντιληφθούν όλοι ότι είναι υπόθεση των κατοίκων των νησιών, και όσο μαζικότερη είναι η συμμετοχή τόσο μεγαλύτερη θα μπορέσει να γίνει η πίεση στην κυβέρνηση.

Στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο επιμελητήριο συμμετείχε και η Ένωση καταναλωτών όπου ο πρόεδρος της Χάρης Πέτσικος τόνισε  ότι η διεκδίκηση δεν είναι ακόμα μια αναστολή εφαρμογής της αύξησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά μη κατάργηση, ενώ ανάλογο αίτημα κατέθεσαν από κοινού με την Ένωση Καταναλωτών Χίου, στον Υπουργό Οικονομικών .

Από τους βουλευτές οι φορείς έχουν ζητήσει να καταθέσουν από κοινού τροπολογία για να μην αλλάξει το καθεστώς ΦΠΑ ή να ζητήσουν αναστολή της εφαρμογής μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες  για να μην αυξηθούν οι συντελεστές. Αν και βουλευτές της ΝΔ έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να καταθέσουν τροπολογία, εντούτοις δεν έχει ακόμα κατατεθεί.

Ο προηγούμενος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνάντηση που είχε προ μηνών με νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους είχε διαβεβαιώσει ότι  θα ανακοινωθούν μέτρα φορολογικών διευκολύνσεων στα ακριτικά νησιά  που αντιμετωπίζουν προσφυγική κρίση, ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μετά όμως την αξιολόγηση. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει τη 2η αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου και συνάντηση με τον πρωθυπουργό ή τον Υπουργό Οικονομικών συντονίζουν οι νησιώτες για τις 7 ή 8 του Δεκέμβρη.

Με πληροφορίες από την Εφημερίδα "Δημοκρατική" 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News