Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟύτε ψίχουλα δεν θα μας αφήσουν

Ούτε ψίχουλα δεν θα μας αφήσουν

|

Συνεχής και συντονισμένος ο αγώνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την αύξηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μεθοδικά και συντονισμένα συνεχίζει τις προσπάθειες προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος της και να εισρεύσουν περισσότεροι πόροι, στην διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), σε μια περίοδο που λόγω υποχρηματοδότησής της, η Περιφέρεια καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και σε όλα τα επίπεδα, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Στο πλαίσιο αυτό, διεξήχθη προ ημερών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014-20, συνάντηση με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα κου Χαράλαμπου Κασίμη, υπηρεσιακών στελεχών και των εκπροσώπων των Περιφερειών για την οριστικοποίηση των ποσών εκχώρησης πόρων του ΠΑΑ 2014-20 στις Περιφέρειες, των σεναρίων εκχώρησης της διαχείρισής τους και του τρόπου έκδοσης των προσκλήσεων ενδιαφέροντος για τα εκχωρούμενα μέτρα.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός, οι Περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Κρήτης και οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες από τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Έγινε εκτενής διαβούλευση για το ύψος των εκχωρούμενων πόρων και τέθηκε εκ νέου συζήτηση αναδιανομής ποσοστού 2% του συνόλου των εκχωρούμενων πόρων, στις Περιφέρειες με ιδιαιτερότητες που επηρεάζουν δυσμενώς την οικονομία τους (προσφυγικό κ.λπ.) , χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης εξέφρασε εντονότατα τη διαφωνία του κατ’ αρχήν για τον τρόπο κατανομής και απαίτησε να συμπεριληφθεί δικαιωματικά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σ’ αυτές που θα ωφεληθούν από αυτή την αναδιανομή.
Με τη στάση αυτή πέτυχε την αποτροπή της λήψης οριστικής απόφασης και προκάλεσε συμφωνία ώστε να οριστικοποιηθεί σε συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΝ.ΠΕ., η οποία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη, ειδικά για το θέμα αυτό και θα συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Για το θέμα έχουν ενημερωθεί και οι κυβερνητικοί βουλευτές της Περιφέρειας, ενώ επίκειται εντός των αμέσως επόμενων ημερών νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρούσης της πολιτικής ηγεσίας του.
Σχετικά με την αδικία σε βάρος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσον αφορά το ΠΑΑ, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαννετίδης δήλωσε:
«Ο αγώνας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Πρέπει να αντιληφθούν οι Κυβερνώντες ότι είναι αδήριτη εθνική ανάγκη η ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα στα νησιά μας και η συγκράτηση νέων σε αυτά.
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης προσφέρεται ως τελευταία ευκαιρία και η εκχώρηση πόρων στην Περιφέρειά μας πρέπει να γίνεται με όρους που να αυξάνουν τη συνέχεια και την αλλαγή της ηλικιακής σύνθεσης του ανθρώπινου δυναμικού του Πρωτογενή Τομέα. Φυσικά αυτό επιτυγχάνεται με τη γενναία αύξηση των πόρων στα νησιά και όχι με πολιτικές διαχείρισης μιζέριας που διώχνουν αντί να προσελκύουν τους νέους από τον τόπο τους.
Αυτοί που αποφασίζουν για το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι δίκαιοι, γνώστες της πραγματικότητας και ότι λαμβάνουν αποφάσεις με κριτήρια που έχουν σκοπό την επανεκκίνηση του Πρωτογενή Τομέα και της Οικονομίας σε όλες τις περιφέρειες, μακριά από σκοπιμότητες, στρογγυλέματα και της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε.
Πάνω όμως απ’ όλα να μας αποδείξουν ότι δεν υπάρχει διωγμός της νησιωτικότητας.
Καλούμε τους Βουλευτές του Κυβερνώντος Κόμματος να πάρουν θέση».
 
Δελτίο τύπου Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες