Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠάλι φταίνε Σαντορίνη, Μύκονος

Πάλι φταίνε Σαντορίνη, Μύκονος

|

Με την εισπραξιμότητα στο 20% το οικονομικό επιτελείο θέλει έσοδα αλλά με 24 ειδικούς επιθεωρητές σε όλη την Ελλάδα τι να πρωτομαζέψει… Μύκονος, Σαντορίνη και Κρήτη παραμένουν στο στόχαστρο ως η βασική αιτία φοροδιαφυγής 

Στοχευμένους και αμείλικτους ελέγχους θα διενεργεί όλο το καλοκαίρι το Σώμα επιθεώρησης εργασίας (ΣΕΠΕ) σε Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη και λοιπούς δημοφιλείς προορισμούς. Οι εκστρατείες του ΣΕΠΕ ωστόσο δύσκολα θα έχουν το πολυπόθητο αποτέλεσμα μόνο με 24 ειδικούς επιθεωρητές για όλη την Ελλάδα , που θεωρούνται οι Ράμπο των ελεγκτών. Η εκπαίδευση άλλων 50 – 60 υπαλλήλων μπορεί να έχει δρομολογηθεί αλλά με τους ρυθμούς λειτουργίας του δημοσίου, μάλλον θα ολοκληρωθεί μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν.

Ο ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ κ. Γιάννης Σιούκος έχει εισηγηθεί τη μείωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία στα 3.500 ευρώ αντί του εξοντωτικό 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο που ισχύει σήμερα προωθώντας ένα νέο σύστημα συμβουλευτικής προς τους παρανομούντες.

Εισπραξιμότητα

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ειδικού γραμματέα , τα τσουχτερά πρόστιμα έχουν νόημα να παραμένουν εφόσον εισπράττονται . Όμως ,η εισπραξιμότητα των προστίμων έχει περιοριστεί στο 18% – 20%. Δηλαδή , το 2015 οι ελεγκτές έκοψαν πρόστιμα ύψους 97,8 εκατ ευρώ συνολικά, αλλά από αυτά, έχουν εισπραχθεί κάτι παραπάνω από 15 εκατ ευρώ.

 «Η παράλληλη εκστρατεία που οργανώνουμε θα δώσει έμφαση στην ενημέρωση και στην προτροπή για συμφιλίωση με τον εργαζόμενο- επισημαίνει ο κ. Σούκος – Το ποσοστό συμφιλίωσης που επιτυγχάνουμε , ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπερβαίνει το 50% και ο στόχος μας είναι να φτάσουμε το 70%-75%. Αντίθετα, η τιμωρία δεν είναι αποδοτική και συχνά σε συνδυασμό και με άλλες αιτίες, οδηγεί στο κλείσιμο της επιχείρησης και στην αύξηση της ανεργίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπόλοιπο ποσό από το αρχικό ύψος του προστίμου ( 10.550) ευρώ θα μετατραπεί σε υποχρεωτική ασφάλιση του αδήλωτου εργαζόμενου για διάστημα ενός έτους. Η «μαύρη εργασία» στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κυμαίνεται στα επίπεδα άνω του 25% με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να χάνει ετησίως περίπου 5 δις ευρώ.

Διεύρυνση

Το ΣΕΠΕ έχει εισηγηθεί να διευρυνθεί ο όρος αδήλωτη εργασία και να συμπεριλαμβάνεται σ΄αυτή και η διαλείπουσα ( λιγότερες μέρες με μειωμένο ωράριο) . Σύμφωνα με τους επιθεωρητές εργασίας η πιο «δημοφιλής» παράβαση είναι η παραβίαση ωραρίου που δείχνει ότι μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων με μερική απασχόληση μόνο «στα χαρτιά» δουλεύουν με πλήρες ωράριο.

Παραβίαση ωραρίου εντοπίζουν συχνά οι επιθεωρητές στους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, στα ξενοδοχεία και στις βιοτεχνίες φασόν.

Το Σ.ΕΠ.Ε συνεργάζεται με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), από τις αρχές του 2016, προκειμένου να υλοποιηθεί το διάρκειας είκοσι ενός (21) μηνών, πρόγραμμα με τίτλο «Μετάβαση σε τυπικές μορφές οικονομίας- καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας – αναζητώντας μεθόδους καταπολέμησης και ενδυναμώνοντας την αποτελεσματική συνεργασία».

Ταχύτητες

Το Διεθνές γραφείο εργασίας εκπόνησε μελέτη 112 σελίδων στην οποία εντοπίζει τα αίτια της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα και συστήνει τρόπους καταπολέμησής της. Μερικές από τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις του οργανισμού είναι οι εξής:

– H μελέτη του ILO διακρίνει δύο ταχύτητες αδήλωτης εργασίας.

Η πρώτη αφορά την “κατώτερη βαθμίδα” ωθούμενη από ανάγκη, η οποία απαρτίζεται από νεότερους ανθρώπους και άτομα με οικονομικές δυσκολίες .

Η δεύτερη αφορά την “ανώτερη βαθμίδα”, απαρτιζόμενη από επαγγελματικές ομάδες όπως οι δικηγόροι, οι γιατροί και οι λογιστές, οι οποίοι δεν αποκομίζουν μεγαλύτερα οφέλη μόνο από την αδήλωτη εργασία τους, αλλά και από τη χρήση αδήλωτης εργασίας, όπως οικιακές υπηρεσίες καθαριότητας και συντήρησης (μόνο 24% των ανέργων αλλά 40% των αυτοαπασχολούμενων και 34% των απασχολούμενων αγοράζουν αδήλωτα αγαθά και αδήλωτες υπηρεσίες).

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 2013, στο σύνολο της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα, 67,3% αφορούσε έμμισθη απασχόληση (με 13,3% πλήρως αδήλωτη έμμισθη απασχόληση και 54% μερικώς αδήλωτη απασχόληση), 10,2% αφορούσε μερικώς αδήλωτη αυτοαπασχόληση και 22,5% αμειβόμενες εξυπηρετήσεις στο πλαίσιο στενών κοινωνικών σχέσεων.

– Απαιτείται περισσότερος συντονισμός και ολιστική στρατηγική, μέσω ενός ενιαίου εθνικού ανεξάρτητου φορέα, υπεύθυνου για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Οι προτάσεις

Συνιστάται επίσης:

– να οργανωθούν εκστρατείες ευαισθητοποίησης

– να καθιερωθεί μια “λευκή λίστα” σύννομων εργοδοτών για συμβάσεις δημοσίων προμηθειών.

– να καθιερωθεί χρήση κουπονιών πληρωμής υπηρεσιών (service vouchers) σε τομείς όπου είναι διαδεδομένη η αδήλωτη εργασία

– να καθοριστεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για έναν τομέα ή/και περιφέρεια

τα υπουργεία σε όλες τις συμβάσεις δημοσίων έργων να προβλέπουν συμβατική ρήτρα όπου θα βεβαιώνεται ότι η ανακηρυχθείσα ανάδοχος επιχείρηση δεσμεύεται να μην

προσλάβει αδήλωτους εργαζόμενους και να υιοθετήσει μέτρα ώστε να διασφαλίζεται ότι οι τυχόν υπεργολάβοι της επίσης δεν θα απασχολήσουν αδήλωτους εργαζόμενους.

Με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων α ενταχθεί μια ρήτρα σε όλες τις συμβάσεις δημοσίων έργων, βάσει της οποίας η επιχείρηση στην οποία ανατίθεται το έργο θα δεσμεύεται να μην προσλάβει αδήλωτους εργαζόμενους και να υιοθετήσει μέτρα ώστε να διασφαλίζεται ότι οι τυχόν υπεργολάβοι της επίσης δεν θα απασχολήσουν αδήλωτους εργαζόμενους.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: Να επιστρέψει η ουσία της Λαμπαδηδρομίας

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων για τη παρουσία πολιτικών προσώπων στη λαμπαδηδρομία στα νησιά των Κυκλάδων

Πειραιά: Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν μπει στο “Blue Star Naxos” (video)

Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν τον απόπλου του "Blue Star Naxos" για Πάρο - Νάξο - Μικρές Κυκλάδες - Αμοργό (δείτε το video)

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Εκτακτο – Νάξος: Δεν “είδε” το αεροπλάνο της Olympic Air το αεροδρόμιο και γύρισε Αθήνα

Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να προσγειωθεί το αεροσκάφος της Olympic Air το αεροδρόμιο της Νάξου - Επέστρεψε στην Αθήνα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΠΝΟ: Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά (Μεγάλη Τετάρτη)

Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 1η Μαΐου – Απεργία της ΠΝΟ (διαβάστε την ανακοίνωση)

ΥΠΑΑΤ: Σε ισχύ από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Θα διατεθεί στους παραγωγούς, δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του

Πάσχα: Εκπτώσεις για την μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ελληνική Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των “Σπαρτιατών”, Φλώρος, γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της “Ελληνικής Λύσης”

Πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, όταν γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Πώς έλιωσε ο (εκκλησιαστικός) πάγος με την κυβέρνηση

Βρέθηκε η χρυσή τομή... Ποιες ήταν οι κατάλληλες κινήσεις

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της