«παρατράγουδα» σε εστιατόρια Πάρου (Νάουσα) και Μυκόνου

Νέα λουκέτα και πρόστιμα σε Πάρο και Μύκονο έβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Ωστόσο οι ελεγκτές της φορολογικής διοίκησης αντιμετώπισαν προβλήματα τόσο στη συνεργασία τους με την τοπική αστυνομία όσο και λόγω του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που απαγορεύει τα «λουκέτα» σε δομές ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ακόμη και όταν διαπιστώνεται μεγάλη φοροδιαφυγή.

Στην Πάρο στο γνωστό εστιατόριο Barbarossa ο έλεγχος της ΑΑΔΕ αποκάλυψε πως δεν είχαν εκδοθεί 36 αποδείξεις συνολικής αξίας 6.500 ευρώ!

 

Αν και το κατάστημα σφραγίσθηκε την Κυριακή για 48 ώρες, ωστόσο εντός τριών ωρών από την επικόλληση των ειδικών σημάτων που ανέφεραν πως η επιχείρηση θα μείνει κλειστεί τα ειδικά αυτοκόλλητα αφαιρέθηκαν.

Οι εφοριακοί κάλεσαν την Αστυνομία του νησιού που διαπίστωσε την αφαίρεση των σημάτων της ΑΑΔΕ, ωστόσο αρκέστηκε στην αιτιολογία ότι «τα πήρε ο αέρας».

Την ίδια στιγμή, κατά μαρτυρίες των στελεχών της φορολογικής διοίκησης διαπιστώθηκε πως το εστιατόριο λειτουργούσε κανονικά από άλλη είσοδο. Οι εφοριακοί που δεν πείστηκαν ότι τα σήματα σφράγισης του καταστήματος «τα πήρε ο αέρας» κάλεσαν το Ταξίαρχο της ΕΛΑΣ που ζήτησε από τους αστυνομικούς να παρέμβουν εκ νέου. Το κατάστημα εν συνεχεία σφραγίσθηκε για 10 ημέρες.

Στη Μύκονο οι εφοριακοί έκαναν έλεγχο στο εστιατόριο «Σπηλιά» ελέγχοντας τις ταμειακές μηχανές και το POS της επιχείρησης.

 

Κατά τον έλεγχο διαπίστωσαν πως δεν είχαν κοπεί συνολικά 65 αποδείξεις συνολικής αξίας 24.000 ευρώ αν και το σχετικό ποσό είχε χρεωθεί κανονικά στο POS. Δεδομένου ότι το εστιατόριο ανήκει σε ξενοδοχείο η ΑΑΔΕ δεν μπόρεσε να το σφραγίσει για 48 ώρες, καθώς δεν το επιτρέπει η νομοθεσία.

Έτσι, αρκέσθηκε να επιβάλει το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Πηγή: