Πάρος: Ο ...Κρητικός, νέος παίκτης στην Υπεραγορά με εξαγορά δύο καταστημάτων

Η μάχη της υπερραγοράς καλά κρατεί... Και μπορεί η LIDL να εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει γερό άνοιγμα στην νησιωτική Ελλάδα, κάποιοι άλλοι κινούμενοι μεθοδικά, εμφανίζονται μέσω συνεργασιών πιο αποτελεσματικοί....  Οπως διαβάσαμε πρόσφατα στην εφημεριδα "Καθημερινή": "Επενδύσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ υλοποιεί το τρέχον έτος η Lidl Hellas, ενώ για το 2020 η εταιρεία προγραμματίζει ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις, ύψους 160 εκατ. ευρώ. Στόχος, βεβαίως, η μεγαλύτερη ενίσχυση της παρουσίας της πανελλαδικά –με την έμφαση να δίνεται στη νησιωτική χώρα και εν γένει στους τουριστικούς προορισμούς– έτσι ώστε να βελτιώσει περαιτέρω το μερίδιό της στη μετά την οικονομική κρίση εποχή. Εντός του 2019 στόχος είναι τα καταστήματα του δικτύου από 223 σήμερα να φτάσουν τα 229, το 2020 να είναι πλέον 240, ενώ ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι το δίκτυό της να αριθμεί 300 σημεία πώλησης".

Κι όταν λέμε για τουριστικές περιοχές, μιλάμε για Νάξο και Πάρο. Παρά τις όποιες αντιρρήσεις στις τοπικές Κοινωνίες, η LIDL Hellas προχωρεί με βάση το πλάνο που έχει καταστρώσει και έχοντας το πλεονέκτημα της ελεύθερης αγοράς είναι δεδομένο ότι σύντομα θα πατήσει το πόδι της στα δύο αυτά νησιά των Κυκλάδων. 

Ομως, με βάση δημοσίευμα της ιστοσελίδας mononews.gr μία άλλη εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον ίδιο χώρο κάνει την εμφάνισή της στο Νότιο Αιγαίο. Αναφερόμαστε στην ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός που με δύο απανωτές συμφωνίες ενισχύει σημαντικά την θέση της στο Νότιο Αιγαίο και χωρίς να διαταράξει ιδιαίτερα τις ισορροπίες ως νέος παίκτης, καθότι έρχεται μέσα από ... συμπράξεις ή εξαγορές.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία «έδωσε τα χέρια» με την «Σπανός» που δραστηριοποιείται στην Ρόδο και με την «Αλιπράντης» στην Πάρο, για την ένταξή τους στο δίκτυο της «Κρητικός».

Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για μια συνεργασία που βασίζεται σε μια σύνθετη μορφή franchise, η οποία προβλέπει την αποκλειστική προμήθεια προϊόντων από την Κρητικός και συγκεκριμένη αμοιβή για τον νυν ιδιοκτήτη που θα διατηρήσει την ευθύνη λειτουργίας των καταστημάτων. Η μετατροπή των καταστημάτων σχεδιάζεται να γίνει άμεσα, με τις σχετικές ταμπέλες να αναρτώνται το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται ριζική ανακαίνιση των σημείων, καθώς είναι σε εξέλιξη η τουριστική σεζόν.

Η ροδίτικη αλυσίδα λειτουργεί 4 καταστήματα (3 στην Ρόδο και 1 στην Λέρο) και πραγματοποιεί τζίρο περίπου 12 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Εδώ και αρκετούς μήνες αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στα ράφια της. Μάλιστα, αναζητούσε εναγωνίως «σανίδα σωτηρίας» για να αποφύγει την πλήρη κατάρρευση. Εκτιμάται ότι με την ένταξή της στην «Κρητικός» θα μπορέσει να ορθοποδήσει και να αποπληρώσει τα χρέη της.

Όσον αφορά στη συνεργασία με την «Αλιπράντης», αφορά στην εξαγορά των δυο καταστημάτων στη Νάουσα της Πάρου και την ανάθεση franchise για το τρίτο κατάστημα που βρίσκεται στην Αντίπαρο.

Οι παραπάνω κινήσεις της «Κρητικός» έρχονται λίγο μετά την σύμπραξη με τον όμιλο αγορών ΕΛΕΤΑ, για την προμήθεια προϊόντων στα περίπου 500 καταστήματα που διατηρούν τα μέλη του, σε ανταγωνιστικές τιμές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σταδιακά περίπου 30 μέλη του ΕΛΕΤΑ θα ενταχθούν στην «ομπρέλα» της «Κρητικός», διευρύνοντας περαιτέρω το δίκτυο των καταστημάτων της. Να σημειωθεί πως η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός αριθμεί σήμερα πάνω από 300 καταστήματα (210 εταιρικά και 100 Αριάδνη), ενώ πέρυσι ο τζίρος της ανήλθε σε 310 εκατ. ευρώ".