Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠεριφερειακά αεροδρόμια: νέα τέλη έρχονται

Περιφερειακά αεροδρόμια: νέα τέλη έρχονται

|

Ανακοινώθηκε η νέα τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας η Fraport – Οι εγκαταστάσεις δύο τουλάχιστον αεροδρομίων θα στηθούν από την αρχή 

Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας ανάμεσά τους και αυτά των Μυκόνου, Σαντορίνης, Ρόδου, Κω (όσον αφορά το Νότιο Αιγαίο) περνάνε στα χέρια της γερμανικής Fraport και η θυγατρική Fraport Greece πρόσφατα ανακοίνωσε τον διορισμό δύο διευθυντών στο εκτελεστικό συμβούλιο: Ο Μπιλ Φούλερτον αναλαμβάνει Διευθυντής του Τεχνικού Τμήματος (CTO) και ο Βαγγέλης Μπαλτάς αναλαμβάνει Διευθυντής του Οικονομικού Τμήματος (CFO) και οι οποίοι θα τρέξουν το θέμα του εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων που έχουν περάσει στα χέρια τους μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Τα σημεία αναφοράς

Από εκεί και πέρα, η γερμανική εταιρεία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ευέλικτων χρεώσεων στις μεγάλες αεροπορικές. Κι αυτό έγινε ανοιχτό μέσα από την ανάλυση που πραγματοποίηση η Fraport το περασμένο Σαββατοκύριακο στα πλαίσια συνάντησης διαβούλευσης που είχε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της οποίας ενημέρωσε πενήντα (50) εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών και φορέων που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» για το νέο σύστημα τελών που θα ισχύει στον αερολιμένα της συμπρωτεύουσας από την 1η Νοεμβρίου. Τα νέα τέλη, ωστόσο, δεν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στη συνάντηση. Δυο άλλα «σημεία» κέντρισαν το ενδιαφέρον. Το πρώτο αφορούσε, σύμφωνα με όσα μετέφεραν στο Euro2day.gr παράγοντες του χώρου, τη διαφαινόμενη πρόθεση της Fraport Greece να επιδείξει «ευελιξία» (κατά την έκφραση αρμόδιας πηγής) σε ότι αφορά τις χρεώσεις που θα ισχύσουν για τους ισχυρούς «παίκτες» της αγοράς.

Το δεύτερο σημείο αφορούσε σε μια πρόγευση που έδωσαν οι εκπρόσωποι της Fraport Greece για τα έργα βελτιώσεων και αναβάθμισης που πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι το 2020 και θα κοστίσουν περί τα 330 εκατ. ευρώ.

Όπως προέκυψε από αυτή την πρώτη ενημέρωση, η Fraport Greece φέρεται να εκτιμά πως σε δύο από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που θα διαχειρίζεται, οι εγκαταστάσεις των αεροσταθμών είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση που εξετάζεται μέχρι και η πλήρης κατεδάφισή τους και η δημιουργία νέων εξ’ αρχής. Ακόμα και σ’ αυτές τις δύο περιπτώσεις αεροδρομίων, ωστόσο, η Fraport φέρεται να εξετάζει τρία σενάρια: το πρώτο προβλέπει την πλήρη κατεδάφιση, το δεύτερο την κατεδάφιση μέρους των εγκαταστάσεων και την πλήρη αναβάθμιση των υπόλοιπων ενώ το τρίτο προβλέπει εκ βάθρων ανακαίνιση/αναβάθμιση, αλλά χωρίς γκρέμισμα.

Τα νέα τέλη

Σε ότι αφορά τις χρεώσεις των επιμέρους τελών προβλέπεται:

• Τέλος προσγείωσης: 50 ευρώ για αεροπλάνα μέχρι 5 τόνους, 100 ευρώ για αεροσκάφη μέχρι 10 τόνους. Επιπλέον, 1,73 ευρώ για κάθε τόνο βάρους πέραν των 10.

• Τέλος πάρκινγκ αεροπλάνων: Χωρίς χρέωση για παραμονή μέχρι 5 ώρες. Για μεγαλύτερο διάστημα η χρέωση είναι 1,08 ευρώ ανά τόνο βάρους του αεροσκάφους, ανά 24ωρο.

• Φόρος ανά αναχωρούντα επιβάτη: 12 ευρώ ο οποίος θα αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια μέχρι τα 18 ευρώ.

• Τέλος ασφάλειας (security fee): 1,5 ευρώ ανά επιβάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr οι εκπρόσωποι της Fraport Greece κλήθηκαν να αιτιολογήσουν τις χρεώσεις τους για το πάρκινγκ αεροπλάνων. Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair φέρεται να εξέφρασε την απορίας της για το δωρεάν παρκινγκ για παραμονή μέχρι πέντε ώρες όταν τα δικά της αεροπλάνα αναχωρούν σχεδόν αμέσως οπότε δεν έχουν κάποιο όφελος. Η δε πλευρά της Aegean ΑΡΑΙΓ -0,70% φέρεται να έθεσε ερώτημα για τις χρεώσεις πάρκινγκ που θα ισχύουν για εταιρείες όπως η Aegean που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο ως βάση τους και τα αεροπλάνα είναι υποχρεωμένα να μένουν παρκαρισμένα επί πολλές ώρες το βράδυ.

Στο σημείο αυτό η πλευρά της Fraport φέρεται να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «ευελιξίας». Θέμα το οποίο αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της εταιρείας και των ισχυρότερων «παικτών» που πετούν στο αεροδρόμιο, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που θα έχει η Fraport Greece με την κάθε μια από τις αεροπορικές εταιρείας.

Το τέλος ασφάλειας χαρακτηρίστηκε «τσουχτερό» από τους μετέχοντες στην συνάντηση, ενώ εκπρόσωπος ισχυρής ξένης αεροπορικής εταιρείας επεσήμανε ότι στο αεροδρόμιο δεν υπάρχουν κάμερες.

Εκπρόσωποι άλλων εταιρειών φέρονται να αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο να επιβαρυνθούν με νέες αυξημένες χρεώσεις για βελτιώσεις στο αεροδρόμιο οι οποίες θα γίνουν τα επόμενα χρόνια.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα euro2day.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών