Πετρέλαιο Θέρμανσης: Μίνιμουμ στο 1.30 ευρώ το λίτρο έρχεται στα νησιά

Ξεκινά από σήμερα 15/10 η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμή που αναμένεται υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών που μεσολάβησε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου στην έναρξη της χειμερινής περιόδου τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο ενώ τον Απρίλιο, στη λήξη ήταν 1,025 ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η τιμή εκκίνησης εφέτος θα κυμανθεί στο 1,14 ευρώ.

Η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών εξαρτάται ωστόσο, εκτός από την τιμή και από τις καιρικές συνθήκες δηλαδή το κατά πόσο ο χειμώνας θα είναι ήπιος ή βαρύς. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των φόρων αλλά και των διεθνών τιμών έχουν οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης καθώς τα νοικοκυριά είτε αδυνατούν να καλύψουν το κόστος είτε στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (κλιματιστικά, σόμπες, φυσικό αέριο στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με το 2003, οπότε καταγράφηκε το μέγιστο της κατανάλωσης με 4.248.403 μετρικούς τόνους, μειώθηκε κατά 72% καθώς το 2017 έκλεισε στους 1.172.142 μ.τ.(η μείωση προσέγγισε το 80% το 2013 οπότε η κατανάλωση είχε πέσει στους 959.233 μ.τ.) Οι Ομοσπονδίες των βενζινοπωλών και των πρατηριούχων ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο) από 280 ευρώ που είναι σήμερα προκειμένου να μειωθούν αντίστοιχα οι τελικές τιμές.

Πόσο θα φτάσει στα νησιά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης; Μιλώντας πριν λίγες ημέρες στον News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή «Πρωινό Τανγκό» με τον Αντώνη Φουρλή και την Στέλλα Γκαντώνα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, σημείωσε μεταξύ άλλων, πως η τιμή θα ξεπεράσει τα 1,17-1,18 ευρώ για τα μεγάλα αστικά κέντρα, για την ηπειρωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες περιοχές θα υπερβεί το 1,20 και στα νησιά το 1,28-1,30. Εκτίμησε δε ότι τα ποσά αυτά θα ισχύσουν για μεγάλες ποσότητες, ενώ για τις μικρότερες θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κόστος.

Όπως τόνισε ο κ. Ασμάτογλου, η τιμή θα πρέπει να μειωθεί είτε με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης είτε με το επίδομα θέρμανσης, το οποίο όπως ανέφερε δεν θα δοθεί αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, οι καταναλωτές να κάψουν σε τζάκια ή σόμπες ό,τι καίγεται με ότι αυτό συνεπάγεται.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Καθημερινή"