ΠΝΑΙ: 21,9 εκατ. ευρώ σε λιμενικές εγκαταστάσεις στις Κυκλάδες, τα 5,3 στην Αμοργό

Αμοργός - Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Είναι οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και μέσω της επίσκεψης του Γιάννη Πλακωτιάκη - υπουργού Ναυτιλίας και Νησιτωτικής Πολιτικής - στην Ρόδο γίνεται γνωστό ότι το υπουργείο ενισχύει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το ποσό των 51 εκατομμυρίων Ευρώ μέσω ευρωπαϊκών/κοινοτικών πόρων για την υλοποίηση 12 ονοματισμένων λιμενικών έργων. Ανακοίνωσε που έκανε ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο και στο περιθώριο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου, με τη συμμετοχή των βουλευτών Γιάννη Παππά και Βασίλη Υψηλάντη, του προέδρου του Επιμελητρίου Γιάννη Πάππου, του προέδρου της ΕΞΡ, Μανώλη Μαρκόπουλου, του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Κώστα Ζωγραφίδη κ.α..

«Το Υπουργείο Ναυτιλίας πλέον δεν περιορίζεται απλά στην διασφάλιση της διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα αλλά και μεταξύ τους. Πλέον εισέρχεται σε νέα φάση αναπτυξιακής δυναμικής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απολαμβάνουν οι νησιώτες μας όσα πραγματικά δικαιούνται», είπε στη συνέχεια ο υπουργός, συμπληρώνοντας σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν για το Νότιο Αιγαίο:

«Ενημέρωσα τους θεσμικούς εκπροσώπους της Δωδεκανήσου ότι από το συνολικό κονδύλι του ενός δισ. ευρώ για έργα και παρεμβάσεις που διασφαλίσαμε για όλη τη χώρα, η ΠΝΑΙ θα ενισχυθεί με 51 εκατομμύρια ευρώ για 12 σημαντικά λιμενικά έργα και με 28 εκατομμύρια ευρώ για ενδονησιωτικές γραμμές που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τη διασύνδεση μεταξύ των νησιών. Για πρώτη φορά το Υπουργείο μας εξασφαλίζει μετά από ολοκληρωμένη παρέμβαση και διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κοινοτικούς πόρους, πόρους ΕΣΠΑ τόσο για ενδονησιωτικές συνδέσεις όσο και για λιμενικά έργα. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί προϊόν στενής συνεργασίας και με την ΠΝΑΙ».

Και χθες ο κος Χατζημάρκος στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ της Ρόδου σχολίασε αλλά αναφέρθηκε και στα λιμενικά αυτά έργα που έχουν και άρωμα Κυκλάδων. Αλλά η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες δεν υπάρχουν πουθενά... Η όλη υπόθεση master plan της Νάξου περνάει σε δεύτερη μοίρα όσον αφορά την εξέλιξή του και είναι ένα θέμα που πρέπει άμεσα να απασχολήσει το δημοτικό Συμβούλιο από τη στιγμή που σε Αμοργό (για τα δύο λιμάνια δίνονται 7,3 εκατ. ευρώ) και σε Ιο (11 εκατ. ευρώ) υπάρχουν χρήματα και μάλιστα αρκετά...  

«Να ξεκινήσουμε με το θέμα που έμεινε από τη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη στη Ρόδο που είχε να κάνει με τη χρηματοδότηση από προϋπολογισμό του υπουργείου (Τομεακό Πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Πόρων) κάποιων σημαντικών έργων στην περιφέρειά μας, ύψους 51εκ. ευρώ.

Δίνουμε στη δημοσιότητα την αναλυτική λίστα με τα έργα που έρχονται από τα 175εκ. ευρώ ονοματισμένα έργα, στον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου υπουργείου για νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Αν ψάχνετε να βρείτε αλήθειες, θα τις βρείτε εδώ. Σε αυτή την περιφερειακή αρχή και σε αυτή την ομάδα. Κι αυτό γιατί ο καθένας έχει ένα αποτύπωμα στην πολιτική και η συζήτηση για την πολιτική πρόταση είναι σοβαρή –και σηκώνει αντίλογο.

Αν σταματούσαμε σήμερα να δημοπρατούμε έργα, για το 2021 θα είχαμε ήδη, έναν εκπληκτικό αριθμό. Όμως δεν το κάνουμε αυτό, γιατί τα ρεκόρ δεν είναι ο στόχος, δεν είναι αυτοσκοπός».

Τα έργα αναλυτικά:
• 15 από τα 32 έργα του συνολικού προγράμματος θα πραγματοποιηθούν σε νησιά του Ν. Αιγαίου
• 9 λιμενικά έργα στις Κυκλάδες και 6 στα Δωδεκάνησα
• Συνολικός προϋπολογισμός έργων 50.871.000,00 Ευρώ από τα 175.821.000,00 Ευρώ
• 21.971.000,00 Ευρώ στις Κυκλάδες και 28.900.000,00 Ευρώ στα Δωδεκάνησα

Οι Κυκλάδες που έχουν σχέση με Αμοργό (Αιγιάλη - Κατάπολα), Ιος (11 εκατ.) Σίκινο, Ανάφη, Φολέγανδρο και Πάρο 

katagrafi0101.png

και τα Δωδεκάνησα

katagrafi0222.png

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News