ΠΝΑΙ: Αυτή είναι η αλήθεια για τα φωτιστικά Led

Ικανοποιημένος αλλά και αισιόδοξος ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα έχει αυξημένους πόρους για να υλοποιήσει έργα στην περιοχή ευθύνης της, κατά την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, εμφανίσθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος. «Αν και βρισκόμαστε στο 2018, το 2021 – 2027, είναι η επόμενη χρηματοδοτική περίοδος (οι ευρωπαϊκοί πόροι μετά το ΕΣΠΑ 2014 – 2020) και όπως έχω ξαναπεί, είναι μια περίοδος που για το Νότιο Αιγαίο, οι ειδήσεις είναι εξαιρετικά ευχάριστες, μιας και η ΠΝΑι μπαίνει πια, χωρίς τον χαρακτηρισμό της ‘πλούσιας’ περιφέρειας και με δραματικά αυξημένους πόρους. Εμείς προετοιμαζόμαστε εγκαίρως ώστε να προλάβουμε καταστάσεις γι αυτό και ξεκινήσαμε την διαδικασία με όλους τους φορείς υλοποίησης για την περίοδο αυτή. Τα σημαντικά αυξημένα ποσά θα απαιτήσουν και πολύ υψηλό βαθμό ετοιμότητας, είτε είναι οι δήμοι, είτε τα Δημοτικά Λιμενικά ταμεία, είτε οι ΔΕΥΑ κ.λπ. Γι αυτό περιμένουμε τις προτάσεις τους για να προχωρήσουμε τις ανάλογες μελέτες που θα απαιτηθούν», όπως είπε. Να σημειωθεί ότι δεν έχει διευκρινιστεί για ποια ποσά αύξησης μιλάμε, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι τουλάχιστον διπλάσιοι οι πόροι σε σχέση με την τωρινή Προγραμματική Περίοδο.

Για την υπόθεση με τα LED
Μιλώντας για την υπόθεση με τον διαγωνισμό για την προμήθεια λαμπτήρων LED, ο κ. Χατζημάρκος είπε: «Το θέμα το φέραμε εμείς στο περιφερειακό συμβούλιο προς συζήτηση και όχι οι ‘καταγγέλλοντες’ οι οποίοι, εκεί, δεν είχαν να πουν τίποτα, ούτε να ψελλίσουν καν. Λυπάμαι πάρα πολύ για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, όπως λυπάμαι για το πώς έχουν αποφασίσει ορισμένοι να πολιτεύονται. Αλλά, εδώ είμαστε. Στις προκλήσεις απαντάμε, στην λάσπη απαντάμε, στην κακοήθεια απαντάμε, στην εμπάθεια και στην οργανωμένη συκοφάντηση, απαντάμε. Σε όλα απαντάμε. Είναι ένα μέτωπο – όργιο κατασυκοφάντησης της περιφερειακής αρχής, οργανωμένο, συντονισμένο, που διακινεί μόνο ψέμα και λάσπη. Ταιριάζει η λάσπη με άλλα χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας –ως περιβάλλον τους ταιριάζει. Αλλά αυτοί το έχουν αποφασίσει. Εμείς θα απαντάμε λέγοντας πάντα την αλήθεια και αναδεικνύοντας τα ζητήματα. Το διαγωνιστικό μοντέλο, είναι ένα εθνικό μοντέλο. Εκατοντάδες φορείς εφαρμόζουν το ίδιο διότι είναι αυτό που έχει αποφασίσει το υπουργείο Υποδομών με το ΚΑΠΕ. Είναι μοντέλο που έχει ως κριτήριο την ενεργειακή απόδοση αφού τα έργα αποπληρώνονται μέσα από τα χρήματα που κάθε φορέας καταβάλλει στην ΔΕΗ (ό,τι ποσόν δαπανηθεί). Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και δεν έχει προσβληθεί –έστω ακόμη. Είμαι σίγουρος ότι το μένος αυτών που συνιστούν τους διώκτες μας, θα φτάσει παντού. Εμείς θα τους αντιμετωπίσουμε σε όλα τα επίπεδα» καλώντας τους, να ψάξουν ανάλογο διαγωνισμό για LED όχι μόνον στην υπόλοιπη χώρα, αλλά και μέσα στην Ρόδο. «Παντού έχει λάμπες…. Εμείς θα προχωρήσουμε όπως και με το Φράγμα. Εδώ είμαστε και θα δίνουμε απαντήσεις», όπως είπε.

 Σ. Στάγκας: Ο,τι και να κάνουν θα τους αλλάξουμε τα φώτα!

Σε πολύ αυστηρούς τόνους, απάντησε χτες στην όλη υπόθεση με τον διαγωνισμό για τον φωτισμό με λαμπτήρες LED ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα έργων της ΠΝΑΙ κ. Στέργος Στάγκας.
Ξεκινώντας από την σχετική ενημέρωση ο κ. Στάγκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον απολογισμό του δεύτερου τριμήνου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου – Νοεμβρίου σε έργα –όπως ανέφερε σχετικά ο περιφερειάρχης σε δηλώσεις του- και πρόσθεσε πως την ίδια ώρα, δρομολογούνται μια σειρά από μεγαλόπνοα έργα τα οποία αδυνατούσε ακόμη και το ΥΠΕΧΩΔΕ να εκτελέσει εδώ και χρόνια αλλά και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή.
Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για την λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά, για την Γέφυρα στ’ Αφάντου αλλά και το κομμάτι της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου. Είπε ακόμη πως εντός των ημερών αναμένεται να αναρτηθεί και η β’ φάση του έργου που αφορά την επέκταση της Ε.Ο. από Κολύμπια μέχρι την Λίνδο.

Όσον αφορά την υπόθεση με τα LED ο κ. Στάγκας ανέφερε τα εξής: «Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, στα 12 χρόνια παρουσίας της είχε αντίστοιχες υποχρεώσεις όπως π.χ. στον τέως Δήμο Ιαλυσού, που δεν είχε αναλάβει ποτέ να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για το ρεύμα. Το ίδιο ισχύει και για άλλες παρεμβάσεις. Η νυν περιφερειακή αρχή, κάνει πολλές παρεμβάσεις σε διάφορες περιοχές και έργα, χωρίς να έχει αρμοδιότητες. Πώς κάποιοι έρχονται να κάνουν τους τιμητές του έργου που κάνουμε σήμερα;».

Ο κ. Στάγκας, έκανε αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης με τον διαγωνισμό για την προμήθεια των λαμπτήρων και είπε: «Οι διαδικασίες, αφορούν σε δύο κατηγορίες: η μία αφορά το έργο και η δεύτερη αφορά την προμήθεια. Το έργο, τόσο για την Ρόδο όσο και για την Κω, είναι σε εξέλιξη. Προβήκαμε στην διαδικασία κατασκευής του έργου που αφορά τον φωτισμό για όλη την Δωδεκάνησο που είναι 1.000 χλμ. Τα 600 χλμ. είναι στο νησί της Ρόδου, τα 200χλμ είναι χαμηλής κινήσεως. Εμείς με τους 5.208 ιστούς που θα τοποθετήσουμε ανά 30 μέτρα περίπου, θα δημιουργήσουμε ένα δίκτυο των 150χλμ. Αυτό αφορά το κομμάτι Ρόδου – Λίνδου, Τσαΐρι – Αεροδρόμιο, από τα Κρητικά – Καλαβάρδα, Ρόδου – Καλλιθέας, Φαληράκι, Κοσκινού, Επαρχιακό Δίκτυο κ.λπ. Ο διαγωνισμός είναι σε πλήρη εξέλιξη, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και έχουμε βγάλει προσωρινό ανάδοχο στην Ρόδο και στην Κω. Για την Ρόδο ο διαγωνισμός βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και περιμένουμε την σχετική έγκριση. Ο προϋπολογισμός ήταν 6,5εκ. ευρώ (με έκπτωση 58%) ήτοι 3,8εκ. ευρώ». Είπε ακόμη πως από την όλη διαδικασία θα εξοικονομήσει πόρους ενώ καταφέρθηκε κατά της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία εμφανίσθηκε και πάλι για 2η φορά όπως και με το Φράγμα Γαδουρά.
«Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο οι κ.κ. Μαχαιρίδης και Μακρυωνίτης έφυγαν εκτός αιθούσης, ενώ ζήτησαν αναβολή του θέματος» είπε και πρόσθεσε πως η ίδια κοινοπραξία δεν είχε συμπεριλάβει τα απαραίτητα δικαιολογητικά γι αυτό και απορρίφθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΝΑι» και κάλεσε σε σύγκριση ανάλογες διαδικασίες που έλαβαν χώρα στον Δήμο Ρόδου.
«Οι ίδιοι προσπαθούν να κρατήσουν το θέμα στο σκοτάδι. Ό,τι και να κάνουν, θα τους…. αλλάξουμε τα φώτα» υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα dimokratiki.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News